Онова, което се случи в Сирия на 7 април, се очакваше. Докато някои надаваха вой заради предполагаемата химическа атака в Дума, предградие на столицата, което е в ръцете на бунтовниците, западните власти и медии не си губиха времето, а хвърлиха вината върху правителството на Асад.

Държавният департамент на САЩ излезе с изявление, в което се казва, че защитавайки Дамаск Москва е нарушила международните си ангажименти. Администрацията незабавно призова Русия да прекрати подкрепата си за правителството на Сирия. Президентът Тръмп настоя за действия от международната общност. Както обикновено се случва, много малко хора на Запад изказват гласно позициите си, подчертавайки необходимостта първо случаят да бъде разследван, а едва след това да се правят заключения. 

Това, което се набива на очи е, че предупрежденията на Москва за провокация с химически оръжия, която може да разбие на пух и прах надеждите за мирно разрешение на сирийската криза, изглежда са забравени! Външното министерство сподели информация, че ръководителите на „Джабхат ал-Нусра” и на Свободната сирийска армия са планирали фалшиви химически атаки в райони, които са под техен контрол. Москва отправи предупреждения, но Западът не искаше и да чуе за тях.

Същата песен се пее на нов глас. Миналата година сирийското правителство беше обвинено в осъществяването на атака със зарин срещу Хан Шейхун, която предизвика американски ракетен удар на сирийска въздушна база. В резултат на това рейтингът на американския президент се повиши. Този път предполагаемата атака настъпи веднага след срещата на върха между Русия, Турция и Иран, която се проведе в Анкара на 4 април, за да спомогне за уреждането на конфликта в Сирия.

Както и преди, всички „доказателства” се свеждат до доклада на „Белите каски” и видео, което се разпространява главоломно, макар че нито изглежда, нито звучи убедително. Няма независима проверка. „Белите каски” имат, меко казано, съмнителна репутация. Организацията е известна с това, че преследва политическите интереси на външни играчи.

Не беше даден отговор на един простичък въпрос: за какво му е на сирийското правителство да прави тази атака? То постигна победи навсякъде, операцията в Източна Гута бе успешна. Дума е последната останала крепост, която все още се контролира от бунтовниците в района, и ще бъде освободена много скоро. Въпрос на броени дни е. Бойните действия на армията са подкрепени от руската авиация. Какво ще спечели сирийското правителство с употребата на химически оръжия? Нищо.

Отрядите на сирийската армия се бият в Дума. Извършвайки подобна атака, сирийското правителство ще удари собствените си войници. Този аргумент се губи в репортажите на западните медиите. Наскоро президентът Тръмп обеща да изтегли американските сили от Сирия. Защо президентът Асад да му дава претекст да се отрече от думите си?

Но световното „възмущение” срещу президента Асад, подкрепян от Русия, е от голяма полза за екстремистите. Те са притиснати в ъгъла и се нуждаят от време, за да си поемат дъх и да получат подкрепа. Всъщност врявата, която се вдига на Запад, е единственият им шанс поне да забавят офанзивата. Победата на правителствените сили в Дума ще помете терористичните групи и ще потуши бунта. Има причини да се смята, че инцидентът е бил организиран от терористите.

Веднага след предполагаемата атака, те поискаха да се проведат преговори. Ръководителите вярват, че това е техният шанс да договорят временно прекратяване на огъня. Бойците се надяват, че страните – членки на НАТО, които нелегално ги подкрепят, ще се включат по един или друг начин. Неотдавна министърът на отбраната Джеймс Матис предупреди Сирия за това, че ще има „ужасни последици”, ако извърши химически удари. Френският президент Макрон също заяви, че ще нареди извършването на удари в Сирия, ако бъдат използвани химически оръжия. Трябва да се отбележи това, че днес екипът по национална сигурност на американския президент се ръководи от човек, известен като ястреб, който се застъпва за използването на сила като средство във външната политика.

От известно време САЩ и Франция кроят планове за започване на съвместна операция в Сирия. Само преди няколко дни в Манбидж пристигна контингент от френски сили, които се присъединиха към американските съюзници там. Всъщност е започнала операция на НАТО, която оставя Турция, член на блока, без подкрепа. Обществена тайна е, че ръководената от САЩ коалиция иска да раздели Сирия, да „удържи” Русия, да спечели подкрепата на богатите арабски държави от Персийския залив, за да увеличи доходоносната търговия с оръжие и да се подсили влиянието на САЩ и Франция в Близкия изток.

Би било наивно да се мисли, че химическата атака в Сирия и скандалът „Скрипал” са две отделни събития. Те са брънки от една и съща верига. Заради това, че случаят с отравянето на шпионина попадна в задънена улица, антируската кампания се нуждае от нов импулс. Предполагаемата химическа атака е добър претекст тя да получи нов тласък. Но извършването на удар в Сирия ще изложи на риск живота на руските военнослужещи. Това ще накара Москва да отвърне на удара. Коалицията, ръководена от САЩ, си играе с огъня. А и, както в случая „Скрипал”, реакцията е същата – първо се хвърля вината, после се чакат резултатите от разследването. Това просто показва, че Западът не се интересува от истината. Западът се нуждае от претекст да навреди на репутацията на Русия и по този начин да намали глобалното ѝ влияние.

Автор: Питър Корзун

Източник: Strategic Culture

Превод: Десислава Пътева