Русия съвсем не води агресивна политика по отношение на НАТО – напротив, опитва да се  „откъсне от обкръжението“, което ѝ устройва Северноатлантическият алианс. Тази позиция изрази не официалният представител на руското Министерство на външните работи, а шефът на разузнавателното управление на Пентагона. Анализът на военното разузнаване на САЩ противоречи на онова, което твърдят американските политици и политическото разузнаване.

Русия се опитва да се откъсне от обкръжението на НАТО и за целта създава за себе си защитни бариери. Директорът на Разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ (РУМО) Винсънт Стюарт потвърди това на изслушванията в сената на САЩ по проблемите на глобалните военни заплахи за сигурността и американските интереси.

Специално за речта на генерал Стюарт в сената РУМО подготви експертен доклад за опасностите за отбраната на САЩ, в който е отделено място и на Русия. Там особено подробно се разказва за перспективите на войната в Донбас, както ги вижда американското военно разузнаване.

Един от сенаторите напомни, че през последните години освен в Мурманск и Калининград Русия е закрепила позициите си в Крим и Сирия (повечето от американските сенатори страдат от такъв род исторически и географски сривове в съзнанието; трудно е да им се обясни, че в района на съвременен Мурманск руснаци са се появили още преди Колумб да открие Америка). Той попита кого искат да заобиколят руснаците за сметка на присъствието си „в тези студени и топли води“.

„За сметка на това „насърчаване“, както вие го описвате…те се опитват да се откъснат от обкръжението, което, по техните думи, се създава от натовските държави в близките до руските граници страни“, отговори генерал Стюарт. „Целта на действията на Москва е самозащита, създаване на буферна зона“, посочи генералът. Ръководителят на американското военно разузнаване смята, че Русия ще продължи да постъпва и по-нататък в този дух. „Те биха искали да удължат тази (защитна) бариера до Средиземноморието“, коментира Винсънт Стюарт, анализирайки подхода на Москва. „Мен ме безпокои фактът, че руснаците може да използват Либия за укрепване на тази бариера“, добави генералът. „Всичко това обаче се прави в името на излизането от обкръжението на НАТО“, повтори той.

В раздела „Регионални заплахи“ на споменатия по-горе доклад на Русия са посветени пет страници. Неговите автори констатират, че руското ръководство разглежда военната мощ като важна предпоставка за „постигането на ключови стратегически цели“. „И занапред Москва активно ще постига своите цели в областта на външната политика и сигурността, използвайки целия спектър от средства за влияние и принуда, включително кибероперации“, прогнозират експертите.

„Мощните въоръжени сили на Русия, съчетани с реалната или предполагаема опасност от намеса във вътрешните ѝ работи, позволяват всички усилия на нейното правителство да получат широк резонанс. Изхождаме от това, че равнището на военна активност през 2017 година ще бъде поне като през последните години“, анализират още авторите на специалния доклад. По-нататък в него се казва, че Москва вижда заплаха в приближаването на военна инфраструктура на НАТО до руските граници. „Руското ръководство иска да убеди света, че действията на Русия представляват защитна реакция спрямо агресията от страна на САЩ, но всъщност ценностите ни не съвпадат, интересите ни най-често са в противоречие, ние винаги ще си съперничим с Русия за влияние в целия свят“, констатират анализаторите от американското военно разузнаване.

В сравнение с ЦРУ военното разузнаване на САЩ традиционно се отличава с къде-къде по-голям прагматизъм – ЦРУ е твърде политизирана и изключително бюрократична служба. Военните разузнавачи и аналитици са склонни периодично да излизат с доклади от този род, но без политически коментари, без да вкарват в тях каквито и да било препоръки от политически характер. Ето и сега докладът на РУМО може да се разглежда като своеобразно обективно представяне от експертите му на спецификата на тенденциите, свързани със сигурността през последното десетилетие.

Освен потъналите в анонимност анализатори от РУМО, практически никой в САЩ не рискува да характеризира действията на Русия във военната област като „отбранителни“ и непосредствено свързани със заплахите, създавани от действията на НАТО. Напротив – и натовските военни, и западните политици в един глас крещят за „руската агресия, от която трябва да се защитаваме“. Естествено РУМО плаши („да удължи бариерите до Средиземноморието“), но това не променя стратегическата му оценка като цяло. Друг е въпросът, че нито генерал Стюарт, нито авторите на доклада, предлагат НАТО да се спре за малко и да се опита да „отдръпне“ редица свои действия, които биха повлекли след себе си необходимостта Русия да започне да изгражда своя нова отбранителна инфраструктура. Възможно е това да не работа на РУМО, но все пак става дума за нещо, свързано с начина на мислене на тази служба, свикнала да реагира настъпателно по отношение на промените във външния свят за Америка.

До две трети от служителите на американското разузнаване са граждански лица, работещи по договор с Министерството на отбраната. Между стратегическите анализатори преобладават хора, напуснали университетските среди, традиционно възприемащи света в черно-бели краски. Военната част от тази служба се състои от бивши морски пехотинци (както и самият генерал Винсънт Стюарт – натурализиран ямаец, служил цял живот в разузнаването на щатската морска пехота), които по принцип не са склонни на компромиси. Въпреки всичко, когато прави своите анализи, американското РУМО съумява да избегне изкуствената идеологизация. Няма случай, в който в докладите му да се съдържат абзаци за „мисията на американската демокрация“. ЦРУ непрекъснато прави това и откровено то е в ущърб на Управлението, това е грешка в изразяваните позиции.

В този ред на мисли характерен е разделът, отреден на войната в Донбас. Тя е коментирана лично от генерал Стюарт. Той прогнозира, че в продължение на цялата 2017 година, а възможно и през 2018-та, в Донбас ще продължат локалните военни действия със средна интензивност. „Конфликтът в Източна Украйна между подкрепящите Русия държави „сепаратисти“ и Украйна през следващата година най-вероятно ще се запази – така надеждите за пълната реализация на споразуменията от Минск изглеждат доста мрачни“, заяви Стюарт. При това той отбеляза, че Русия „едва ли ще се откаже от дестабилизиращите действия в Донбас“, но от друга страна, по думите му, Киев ще продължава да саботира изпълнението на политическите клаузи на Минските договорености.

За високопоставения представител на американския военен истаблишмънт това е почти сензационно изявление, доколкото до този момент и на такова ниво подобна откровена критика по адрес на Киев не е звучала. Разбира се, Стюарт „раздели отговорността“, говорейки за „подкрепа на сепаратистите от страна на Москва“, но какво да се прави – такива са правилата на играта. „Насилието по линията на сблъсъците вероятно ще остане ограничено до равнището на неголеми боеве, макар Русия да запазва готовността си за ескалация на конфликта“, отбеляза още генералът. „Запазване на готовността“ не означава непосредствена подготовка за ескалация на военните действия и също изглежда по-скоро като мероприятие с отбранителен характер. Докладите и позицията на РУМО не са особено популярни в политическите кръгове на САЩ именно заради техния прагматизъм и спокоен тон. Къде по-изгодно е да се тиражират приказките на корпорация „Ранд“, която на всеки шест месеца ни обещава атомна война.

Почти сигурно е, че след изслушванията в сената думите на генерал Стюарт ще бъдат забравени, а от целия доклад с голяма популярност вече се ползва онази негова част, в която се говори за „увеличаване на военния потенциал на Русия“. Но даже незначителното въздействие, прилагано постоянно, може да доведе до значителни резултати, а и би било твърде наивно да се гледа на целия американски истаблишмънт като на религиозни ястреби и агенти на военно-промишления комплекс. Рано или късно някой най-сетне ще направи правилния извод.

Автор: Евгений Крутиков

Източник: vz.ru

Превод: Елена Дюлгерова