Калина Андролова попита Тенко Славов, музикант и инвеститор, за избора на Тръмп

Защо спечели Тръмп изборите в САЩ, а не Хилъри Клинтън? Кое е най-важното нещо, с което Тръмп завоюва сърцата на американците?

Още от самото начало на преместването ми да живея в Америка през 1989 година Доналд Тръмп предизвика интереса ми с неговата нестандартна за американеца психологична настройка и начина, по който той упражняваше не само бизнеса си, но и поведението си в социален аспект. В първата си книга The art of the deal („Изкуството на сделката”) Доналд Тръмп описва философията и правилата, към които той се придържа. Това ми повлия особено силно за адаптацията ми в новата, несвойствена за мен среда, в която бях попаднал. Тази книга се превърна в Best seller и направи изключително впечатление на бизнес средите в САЩ. Оттогава в почти всички интервюта Доналд Тръмп не пропускаше да критикува порочната политическа и социална система. Наскоро ми попадна един видеоклип, в който бяха включени части от интервюта с Доналд Тръмп от последните 30 години, в които той изтъкваше грешките на вътрешната и външната политика на правителството, манипулативната фискална политика на Федералния резерв и много други проблеми на американското общество. Във всички интервюта той всъщност споделя основните си аргументи, които бяха основа на предизборната му кампания. Така че за американците не е нещо ново неговото негодувание от некомпетентния начин, по който се управлява Америка, и ужасната корупция по всички нива на държавата, които той конфронтира. За повечето американци, особено за мъжете, Доналд Тръмп е бил достатъчно дълго време изобличител на грешките в икономиката, банковата система и политиката на държавата и когато той встъпи в предизборната борба за президент, много хора го приеха като естествен представител на средната класа и искрен борец за промяна на корумпираното статукво. От друга страна, Хилъри Клинтън е типичният бюрократ, който е работил пряко или косвено за правителството. Съпруга на бивш президент, с който имат основана фондация на тяхно име, която няма добра репутация. Точно обратното, фондацията получава дарения от големи корпорации, финансови институции и дори богати личности и политици от чужди държави с цел влияние върху правителството.

Обвиняват Тръмп, че използваше агресивна риторика.

Доналд Тръмп използваше риторика, която беше близка до обикновения американец и с това непринудено поведение той апелираше непосредствено към неговите насъщни проблеми. Не се страхуваше да назове нещата с техните истински имена, както и да отправя остри обвинения към виновниците за провалите в обществото. Такова дръзко и открито говорене не е типично за американците. Много хора биха се притеснили и дори биха били отблъснати, както се наблюдаваше при някои либерали. Но за онези, които пострадаха от бруталната социална действителност и лицемерието на политиците, Доналд Тръмп се яви като изразител на милиони недоволни от начина, по който Америка беше променена. А неговият обширен опит в шоубизнеса му помагаше да артикулира брилянтно тезите си, с което печелеше допълнително дивиденти. Такъв емоционален и артистичен подход винаги е бил печеливш сред масите. Има и още нещо, за което малко се говори, а то е американската индустрия, чийто защитник е Доналд Тръмп. Това е основният му мотив да стане президент. А именно да върне обратно в Америка производството, което беше изнесено извън страната от големите корпорации предимно в Китай и Мексико. Това би отворило милиони нови работни места. Това не са типичните за Хилъри Клинтън общи приказки, които тя дрънка, откакто е в политиката, но никога нищо положително не произлиза. Напротив, Хилъри Клинтън нанесе огромни вреди на американската външна политика, когато беше външен министър, с което много американци са наясно. Големият бизнес осъзнава, че Доналд Тръмп е може би единственият шанс за Америка да излезе от омагьосания кръг на безогледното кредитиране и разточителното харчене на средства за несъществени неща, което доведе САЩ до натрупване на колосален дълг. Просто държавата е пред неизбежен фалит и ако не се предприемат спешни радикални действия, последствията могат да бъдат катастрофални. Същото се отнася и за България.

Как си обяснявате факта, че всички медии бяха срещу Тръмп, имаше нещо ненормално в това? Тръмп беше представян като човек, от чийто избор трябва да се страхуват всички.

В Америка всички медии се притежават от три компании, които винаги са били тясно свързани с правителството. Ако някой си въобразява, че в САЩ могат да съществуват медии, които упражняват напълно независима програмна и идеологическа политика, те са наивници. Няма как някой като Доналд Тръмп, който открито критикува държавната администрация и финансовата система, да не бъде анатемосан от управляващите. Освен това Доналд Тръмп открито обвинява медиите в изопачаване на фактите, непубликуване на неудобна за държавата информация и дори за отявлено фабрикуване на лъжи. Този човек е един от най-заклетите противници на казионните медии в САЩ. Естествено, медиите от своя страна правеха всичко възможно да представят Доналд Тръмп в негативна – комична, светлина с цел да опетнят имиджа му. По време на предизборната кампания за президент медиите стигнаха до истеричност в стремежа си да повлияят на гласоподавателите в избора им, като помогнат на Хилъри Клинтън да спечели президентския пост. Но както се оказа, дори и тази огромна информационна машина за влияние не успя да откаже хората на Америка от техния естествен представител и защитник – неотразимия Доналд Тръмп.

Считате ли, че програмата, която Тръмп представи, действително е изиграла сериозна роля в убеждаването на избирателите?

Тази уникална по съдържание програма беше представена от Доналд Тръмп в последната фаза на предизборната кампания. Аз не си спомням друг кандидат за президент на която и да било държава, да представя такава подробна работна програма, която да съдържа решения от радикален характер. Само мога да си представя колко впечатлени са били хората, особено от бизнеса и от политическия елит на Америка! Доналд Тръмп отново демонстрира изключителна компетентност като бизнесмен, както прагматичност и решителност като стратег. Ето няколко точки от тази програма:

Шест мерки за борба с корупцията:

 1. Поправка в Конституцията, която ограничава броя на мандатите на членовете на Конгреса.
 2. Преустановяване на назначаването на федерални служители (с изключение на военните, на служители в обществената сигурност и здравеопазването) с цел намаляване на броя на чиновниците.
 3. Приемане на правило, че всяка нова федерална регулираща норма ще отменя две досега действащи. Регулиращите норми убиват страната ни и работните места.
 4. Забрана на бивши сътрудници на Белия дом и Конгреса да стават лобисти за пет години след напускане на работа.
 5. Въвеждане на пожизнена забрана на сътрудници на Белия дом да бъдат лобисти на чужди правителства.
 6. Забрана на чуждестранни лобисти да събират средства за избирателните кампании в Америка, каквото бе положението досега.

В деня, в който встъпя в длъжност, ще приема седем мерки за защита на американските работници, чиито интереси днешните политици равнодушно неглижират. Ще променим тази ситуация в най-кратък срок. Най-напред заявявам намерението си изцяло да преразгледам условията на Споразумението за северноамериканската свободна търговска зона, едно от най-лошите споразумения в историята на страната ни – впрочем подписано от Бил Клинтън , или пък да излезем от него, както е записано в чл. 2205. НА ВТОРО МЯСТО обявявам предстоящото излизане от Транстихоокеанското партньорство, което заплашва страната ни с истинска катастрофа. НА ТРЕТО МЯСТО ще наредя на финансовия министър да обяви Китай за валутен манипулатор, което си е точно така на практика. Със своите валутни игри те ни нанесоха огромни вреди – и това е доста печално. Подчертавам, че не виня китайците – те просто са умни. Вината е на нашите политици, които не ги спряха, въпреки че лесно можеха да го направят. НА ЧЕТВЪРТО МЯСТО ще наредя на министъра на търговията и търговския представител на САЩ да извади всички несправедливи чуждестранни търговски практики, които вредят на американските работници, и незабавно да санкционира тези злоупотреби с всички достъпни правови инструменти – американски и международни. НА ПЕТО МЯСТО, и това е особено важно, ще снема ограниченията за разработка на американски енергийни ресурси, включително шистов газ, нефт, газ и въглища. Това се равнява на 50 трилиона долара и много нови работни места. Нашите миньори трябва отново да се върнат на работа. НА ШЕСТО МЯСТО ще премахна всички препятствия пред инфраструктурните енергийни проекти, установени от Обама и Клинтън, което ще отвори път към развитие напред. Сега пред тях има невероятно много препятствия – и екологични, и структурни. Ще довършим тръбопровода „Кийстоун” и много други строежи. Това означава много нови работни места и огромна полза за страната ни. НА СЕДМО МЯСТО ще спрем да даваме милиарди долари по програмите на ООН за борба с глобалното затопляне и ще използваме тези пари за нуждите на американската водна инфраструктура и американската екология. Ние даваме милиарди, в същото време ни е забранено да се занимаваме с нашата екология. И още нещо, от първия работен ден ще се заема със следните пет мерки за възстановяване на сигурността и конституционния ред:

 1. Ще отменя всички неконституционни актове, разпоредби и укази на президента Обама.
 2. Ще започна процес за избиране на наследник на покойната съдия Скалия. Тази чудесна жена сложи дори мой плакат в двора си. Наистина е мило, нали? Едва сега го разбрах. Но тя е голяма личност. Ще избираме заместника по мой списък с кандидати, в който са 20 съдии. Надявам се, че от 20 души все пак ще бъде избран достоен кандидат, който да отстоява и защитава Конституцията на САЩ.
 3. Ще прекъснем федералното финансиране на всички градове – убежища за мигранти.
 4. Ще започнем извеждането извън страната на незаконните мигранти престъпници. Днес това са над два милиона души наркотърговци, бандити, убийци. Ако съответните страни не си приберат обратно бандитите, ще забраним издаването на визи за техни граждани. Докато Хилъри Клинтън бе държавен секретар, ние все се опитвахме да експулсираме поредния злодей, но неговата страна не го приемаше и Хилъри казваше, че трябва да го приемем обратно и че няма да принуждаваме съответната страна да го приеме.
 5. Ще замразим имиграцията от региони, склонни към тероризъм, чиито представители не е възможно да бъдат проверени по нормален ред. Ние не знаем какви са те, откъде идват, какво планират. Хилъри Клинтън иска да увеличи броя им с 550%. Обаче радикалният ислямски тероризъм е пред вратата. Ние трябва да бъдем силни, умни и бдителни. Не бива да го допускаме у нас, имаме си достатъчно проблеми. Всички, които пристигат в нашата страна, ще минават през щателна проверка.

Ще работя и с Конгреса – ще внеса следните законопроекти и ще се боря да бъдат приети в първите сто дни от президентския ми мандат – закон за данъчни облекчения и опростено данъчно облагане за средната класа. Моят икономически план предвижда икономически ръст от над 4% годишно и създаване на не по-малко от 25 милиона нови работни места. Ще го постигнем чрез мащабно намаляване и опростяване на данъците, съчетано с реформа в търговията, намаляване на регулациите и снемане на ограниченията пред американската енергетика. На нас ни трябват работни места! А сега те изчезват, особено по-добрите. Най-сериозно трябва да се намалят данъците за средната класа, за която всички забравиха… Данъкът на семейство от средната класа с две деца ще бъде намален примерно с 35%. Така ще могат да използват освободените пари и те ще влязат в нашата икономика. Ще опростим класифицирането на данъкоплатците, ще намалим броя на групите от седем на три. Ще опростим данъчните формуляри. Данъкът върху търговската дейност ще бъде намален от 35% на 15%. Трилионите долари, изнесени от американските корпорации зад граница, ще могат да се върнат срещу заплащане на данък от 10%… Много компании излизат от САЩ не заради високите данъци, а защото не могат да върнат парите си обратно тук. Всъщност те вървят след излизащите навън пари. Ние ще опростим процеса, нека да върнат парите си отново тук, в Америка, и нека ги използват тук и ги вложат в изграждането на страната ни.

ЗАКОН ЗА БОРБА С ИЗНАСЯНЕТО НА ПРОИЗВОДСТВА. Той ще въведе такси, които да бъдат стимул за компаниите, така че да не изнасят производството в други страни, уволнявайки работниците. Освен това те ще могат да внасят продукцията си обратно в САЩ без никакви такси. И Carrier, и Ford, и много други бягат вън от Америка, уволняват работниците си, отиват в Мексико или другаде, строят красиви нови заводи и наемат на работа местни хора. После си прибират складовете, машините и т.н. и без такси ги внасят през нашите граници – ами какво остава за нас? За нас остава безработицата. Само загуби и никакви печалби. Затова ще въведем такива такси, които няма да оставят ненаказано подобно поведение.

ЗАКОН ЗА АМЕРИКАНСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА. Насочен е към следното – с помощта на данъчни облекчения да подтиква създаване на частно-държавно партньорство и частни инвестиции в инфраструктурата. Целта е да привлече 1 трилион долара за десет години. Днес ние имаме огромни проблеми с инфраструктурата. По времето на президента Обама държавният дълг се удвои и достигна 20 трилиона долара. За по-малко от осем години той нарасна с 10 трилиона долара. Представете си само! Но това не помогна на инфраструктурата. Какво се получи? Имаме проблеми с пътищата, с мостовете, с тунелите, с болниците, с училищата – плюс 20 трилиона долара дълг. Истински рекорд! Болниците на Министерството на ветераните са в ужасно състояние – и самото министерство също. Нещо трябва да се направи, защото ветераните са лекувани зле, много зле. Така не бива!

ЗАКОН ЗА ИЗБОР НА УЧИЛИЩЕ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ ВЪЗМОЖНОСТИ. Той ще преразпределя финансите за образование и ще даде права на родителите да избират къде да пратят децата – дали в държавно училище, дали в частно, в независимо, в специализирано, или пък да учат в къщи. Важно е да отменим общообразователните стандарти и да предадем контрола върху образованието на местните органи. Нашето образование сега е зле. Вижте рейтингите – на върха са Швеция, Норвегия, Дания, а ние сме в дъното. А харчим за всеки учащ повече от всички други – и пак сме в дъното на списъка. Другите страни харчат доста по-малко, а пък са на върха. Следователно е очевидно, че системата ни не работи. Ще я променим и подобрим. Ще разширим професионалното и техническото образование, за които у нас изцяло забравиха, ще направим по-достъпни двугодишните и четиригодишните колежи. Всеки, който е ходил на училище, сигурно помни колко зле се учеха децата, но пък можеха да ремонтират двигатели или да иззидат стена. Много от тези деца имаха невероятни умения. Всъщност на нас ни трябват такива, дето могат да зидат стени, доста ни трябват. (Смях в залата.) Помните ли тези хора? Гениален автомеханик със златни ръце, а пък по история – средна ръка, по физика – също. Това са прекрасни хора и заради тях трябва да върнем професионално-техническото образование.

ЗАКОН ЗА ОТМЯНА И ЗАМЯНА НА OBAMACARE. Obamacare изцяло ще бъде отменен, на негово място ще има медицински спестовни сметки – това е само един възможен вариант, но е добър. Ще е добре, ако медицинската застраховка може да се закупи и извън дадения щат. Ето това е конкуренция! Политиците ще пречат на това, защото застрахователните компании не обичат конкуренцията, но ще се справим, повярвайте. Много години говоря за тези неща. И също така ще е много добре съответните щати да управляват фондовете Medicaid. А пък е време да се дебюрократизира и Службата за надзор върху качеството на хранителните продукти и лекарствата. Там чакат за одобрение 4000 медикамента, включително жизненоважни, а хората умират, трябват им лекарства, а пък ние с години си изучаваме разни лекарства. Да, това им е работата, следват процедурата, но пък 4000 медикамента чакат одобрение и не го получават… Този процес трябва да се ускори.

ЗАКОН ЗА ДОСТЪПНИ ДЕТСКИ И СТАРЧЕСКИ ДОМОВЕ, което ще позволи на американците да отпишат от данъка си разходите за постъпване в детски дом или в старчески дом и ще подтикне работодателите да организират служба за детски дом по месторабота. Някои компании го правят и мисля, че идеята е отлична. Освен това ще бъдат освободени от данъци спестовните сметки за осигуряване на грижи за деца и възрастни с паритетни вноски за семейства с ниски доходи.

ЗАКОНЪТ ЗА БОРБА С НЕЛЕГАЛНАТА ИМИГРАЦИЯ ще осигури финансиране за изграждане на стена по южната ни граница. Не се тревожете, аз вече обясних, че за нея ще плаща Мексико. Мексико ще плати на САЩ пълната сума за стената, ясно ли е? Впрочем преди два месеца и половина имах среща с мексиканския президент, чудесен човек, прекрасна среща, обаче му казах, че очаквам някои неща. Ние си имаме своя държава, имаме си нашите хора, трябва да ги защитаваме и затова нека и той внесе своята лепта – иначе разговорът ще бъде друг. Законът предвижда също задължителен минимален срок от две години за федералните затвори. Това е за нелегалните, за онези, които се връщат нелегално след депортиране. Пет години минимален срок ще има за онези нелегално завърнали се, които са осъдени за тежки престъпления или имат две присъди за малки правонарушения, или пък два пъти и повече са били депортирани. Какво се случва – те идват, ние ги връщаме, после пак идват – пращаме ги в затвора, после пак идват – и получават пет години. А сега и по десет пъти се връщат. Такива случаи – с лопата да ги ринеш. Помните ли какво стана в Сан Франциско? Един убиец се върна пет пъти и на петия път застреля едно момиче… Един се връща десет пъти, на десетия път също уби човек. А сега, след депортацията, ще си седи у дома, за да не стои в затвора. А днес какво ги плаши – нищо! Време е да се променят и правилата за визи. Наказанията за нарушаване на сроковете трябва да се завишат, за да има гаранции, че работните места ще се предлагат първо на американци.

ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНАТА СИГУРНОСТ – така ще намалеят престъпността, разпространението на наркотици и нивото на насилие. Ще се създаде специална структура за борба с насилието, ще се разшири финансирането на програми за обучаване и подкрепа на местната полиция. Бъдете сигурни, че идеята е много добра. Ще разширим сферата на възможностите на федералните органи на реда и федералните прокурори за борба с престъпните групировки и ще тикнем престъпниците зад решетките – и после да си ходят у дома.

ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, който ще подпомогне възстановяването на нашите Въоръжени сили. Затова ще отменим намаляването на разходите за отбрана и ще отделим повече средства за отбрана. Днес имаме спешна необходимост от Въоръжени сили. Не че искаме да ги използваме, но именно силата осигурява мир – и затова ни трябва силна армия. А сега тя е безкрайно изтощена. Освен това ще дадем възможност на нашите герои ветерани да се лекуват в държавни клиники или да ходят на частен лекар, ако чакат реда си в интернет. Вие знаете, че нас активно ни подкрепят ветераните – охранителните органи, ветерани, военни. Обаче с тези опашки по интернет започнаха да стават по 22 самоубийства на ден. Не е за вярване, но са толкова – 22 самоубийства дневно. Защото чакат шест, седем, девет дни и не стигат до лекаря. Често дори обикновена процедура би могла да ги спаси или прости лекарства, но им става зле и те умират, без дори да са припарили до лекар. Възнамеряваме да им дадем възможност да отидат наблизо, при частен лекар или в държавна болница, или в частна. Има много лекари, които могат да им помогнат и ще се радват на допълнителен доход. А сметката ние ще платим. И ще е по-евтино, но най-важното е, че това е реална грижа за ветераните. Това, което правят с тях сега, е абсолютно неприемливо. Освен това трябва да защитим най-важната си инфраструктура от нови заплахи – от т. нар. кибератаки. Законът ще постанови и нови процедури за имиграционна проверка. Трябва да се знае дали тези, които пускаме в нашата страна, споделят ценностите на нашия народ. Трябват ни хора, които обичат страната ни или могат да обичат гражданите й. Трябват ни хора, които да ни обичат, и това може да се провери, както го правят в други държави, но не и у нас. Ние просто приемаме всички – моля ви се, заповядайте, елате при нас…

ЗАКОН ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА КОРУПЦИЯТА ВЪВ ВАШИНГТОН. Той предвижда строга етична реформа, насочена против разложителното влияние на лобисти и спонсори върху нашата политика. На 8 ноември американците ще гласуват за този план на 100- те дни за възстановяване на икономическия просперитет на САЩ, на сигурността и честното управление. Аз ви обещавам, че ще направя тези реформи. Ако ги проведем, отново ще имаме народно управление, осъществявано от народа в името на народа. И Америка отново ще е велика! Повярвайте! Благодаря ви, много ви благодаря.

Убеден съм, че тази програма е повлияла неимоверно много на американците за кого да гласуват. Особено на нерешителните, а и немалко от привържениците на Хилъри Клинтън са преминали на страната на Доналд Тръмп. Мисля, че тази програма също би свършила чудесна работа за прилагането й при български условия! Много се надявам да стане достояние на колкото е възможно повече български политици. Особено на генерал Румен Радев!

Интересно е това, че войнстващата риторика на Хилъри срещу Русия този път не сработи. Дали американците най-после започват да разбират, че са манипулирани и плашени с измислици за недействителни заплахи?

Мнозинството от американците изобщо не се интересуват от външната политика на държавата. Но колкото повече Хилъри Клинтън говореше за руска агресия, толкова по-подозрително беше за гласоподавателите, че нещо не е съвсем наред в начина, по който демократите представяха страната им навън. В Америка живеят доста руснаци, които няма как в директните им контакти между хората да не изтъкват валидни аргументи, дискредитиращи поведението на администрацията на Обама и Хилъри Клинтън във външнополитически аспект. Доналд Тръмп нееднократно обвини демократите в разпалване на военни конфликти по света, които са екзистенциално опасни за човечеството, а, от друга страна, са убийствени разходи за държавата. Така че антируската пропаганда на г-жа Клинтън имаше контрапродуктивен ефект.

Ще започне ли Америка да се държи прагматично и разумно от тук нататък?

Америка е изключително прагматична държава, но много от политиците й са амбициозни маниаци. И когато се съберат в едно управление повече от тях, започват безскрупулни авантюри по света. Така беше в предишната администрация на Джордж Буш, така продължи да се държи и администрацията на Барак Обама. За късмет обаче се появи „Месията” – Доналд Тръмп! Поне така аз го намирам.