Интервю на Калина Андролова с проф. Николай Витанов, БАН

Може ли, чрез математически модели да се прогнозират събития, свързани с обществени процеси, с политика, да се прогнозира войната в Украйна и пр.?

Разбира се, че може. Веднага давам един пример. Два месеца преди последните избори направих прогноза, че елементът К. ще построи кула от 10%. Костадинов и „Възраждане“ взеха 10,07%. Правителство можеше да има, ако партиите бяха успели да скочат английската летва. Имам предвид това, което е станало през Втората световна война, когато Чърчил взема лидера на Лейбъристката партия Клемент Атли за зам.-министър председател. След като Хитлер превзема Франция и става ясно, че следващата страна е Великобритания, Чърчил решава да приложи старата английска тактика – обединение на нацията. Правителство у нас можеше да има, ако ГЕРБ и ПП разбираха английската тактика. Тъй като не сме Англия, а сме на Балканите все още не можем да скочим английската летва.

Всъщност ГЕРБ прескочиха английската летва, ПП и ДБ не можаха. Изборите, които идват, може отново да не доведат до съставяне на кабинет. ПП и ДБ ще се обединяват, считат, че ако направят кабинет с ГЕРБ, това ще отдръпне електорат за кметските избори.

Много е важно да се управлява. Една партия трябва да управлява, а не да си прави сметки, че след N-избори ще дойде пак на власт. Видяхме, че около шест гласа не стигнаха, за да мине кабинетът „Габровски“. Сега с хартиената бюлетина тези шест гласа ще се намерят. Така че след изборите през април ще има мнозинство за правителство. Но дали ще се направи правителство е друг въпрос. Но има и един такъв момент - обикновено, когато някой в българската политика се обединява с друг, губи гласове. Поради факта, че на периферията никога не й харесва обединението. Периферията винаги се отдръпва. Така че ходът на ПП и ДБ да се обединят за изборите, за да станат първа политическа сила, по-скоро няма сполучи. Освен това, ако „Възраждане“ стане втора политическа сила, и ако първият мандат не успее, ще се получи отново интересна ситуация.

Смятате, че „Възраждане“ ще стане втора политическа сила ли?

„Възраждане“ има всички шансове да повиши своя резултат от последните избори с 3-4%. Първа политическа сила няма да стане засега, няма да успее да измести ГЕРБ, но съвсем реално може да стане втора политическа сила. Очаква се гласовете за „Възраждане“ да се повишат. А сумарният резултат от последните избори на ПП и ДБ е по-вероятно да намалее именно заради обединението им.

Като един умен човек, математик и физик, как преценявате знанията по държавно управление на момчетата от Харвард?

Държавно управление в САЩ се учи в Йейл. Не се учи в Харвард. В Харвард се учи как да управляваш американската икономика. Как да управляваш икономика като българската в състоянието, в което се намира, също не се учи в Харвард. Ако искате да спасите икономиката, трябва да отидете в Масачузетския технологичен институт, ако искате да я досъсипете, отивате в Чикаго да учите икономика. Затова правилно Ви изглежда ситуацията у нас, сетивата Ви са добри. Дали ще управляваш добре зависи от това какви съветници имаш. И колко ги слушаш. Ако си назначиш добри съветници и ги слушаш, дори да нямаш опит, ще управляваш добре. Нищо ново не казвам, това е старо китайско правило. Най-лошата комбинация е, ако нямаш опит и съветниците ти са лоши. Това се случи с кабинета „Петков“.

Ръководителите на ПП се представят за гении, които ще променят България, ще я заведат на ново място в равитието й, ще създадат високотехнологична държава и пр. По примера на Сингапур, Южна Корея и пр.

В Южна Корея всичко това се случи през диктатура, сменяха се диктатор след диктатор, генерал след генерал. Като бях малък по социалистическата телевизия даваха отвреме навреме как генералът понатупва и разпръсква няколкостотици хиляди протестиращи, полицията участва и пр. В Сингапур също е жестока дисциплина и полиция, еднопартийна система. Има една математическа теорема, която казва, че от всички форми на управление една е най-добра. За тази теорема Кенет Ароу взема Нобелова награда по икономика. Той казва, че диктатурата е най-добрата система за управление, но тя има един огромен недостатък. И този проблем е личността на диктатора. Ако диктаторът се случи да е свестен, мъдър и умен, това е най-доброто управление. Проблемът обаче е, че в 98% от случаите диктаторът не е свестен. В някои от успешните държави като Южна Корея случиха на диктатор. Какво всъщност стана там?! Държавата и в частност икономиката се изваждат от състоянието на бедност и колапс, и силово се закарват на друга позиция. И след като десетки години диктатурата си действаше ефективно, вече една такава нация може да си позволи демократична система. Защото се появяват и много богати хора, стандартът на живот се вдига, на народа трябва да му се удовлетворяват желанията, трудно може да бъде принуждаван по начина, по който това е било възможно преди. В тези държави насилствено е внедрена американската система. Това е общата теория за бързослучващата се високотехнологична нация. На Кирил и Асен, които казвате, че искали това, дали ще им се получи, според Вас?!

Разбира се, че не. Това е пропаганда за будали. Казвате, че ако ДБ и ПП се обединят, по-скоро ще вземат по-малко гласове, отколкото ако се явят разделно. Тяхната версия е, че ще се образува по-голям гравитационен политически субект, който ще привлича и такива, които иначе не биха гласували.

Всяка партия е двуслойна, има твърдо ядро и периферия. Когато се обединят, твърдите ядра няма да мръднат, но перифериите им ще намалеят. ГЕРБ ще е първа политическа сила съвсем спокойно. Колкото до теорията за политическата гравитация, веднага ще Ви противостоя с една проста истина: българинът е античастица. Така че гравитационната теория не важи у нас. Но трябва да знаем, че идеите се избиват бавно от главите на хората. Народът бавно ще осъзнава за някои несполучливи действия на кабинета „Петков“. Затова една партия, когато тръгне надолу, рядко се срива светкавично. Минава все пак някакво време. ИТН минаха през два избора, за да напуснат парламента. Всички скандали около управлението на ПП ще отстранят периферията им. По-вероятно е две плюс две да е по-малко от четири, а не да се случи гравитационната теория. Гравитационната теория може да е валидна при много силна идеология, където твърдият привърженик си е привърженик и потенциалният привърженик става кинетичен привърженик. Това е „Възраждане“. Тяхната идеология е точно такава. Който е привърженик няма да се откаже. При тях едното ще стане едно и нещо. Но няма да стане десет.

В момента вътре в ПП има раздори и центробежност. Почти се разпадат.

Когато има ръководство от двама или повече, както са ПП, следват и недостатъци. Помните класиката, първият триумвират – Цезар, Помпей и Крас. После стават двама. И накрая остава един. С течение на времето от ръководителите на ПП ще остане един. Въпросът е за другите, да се ориентират добре кой ще остане. Вторият въпрос е какви са опасностите пред партията. Дали една партия ще се развива добре зависи от средния ешелон, който по същество върши партийната работа. Този партиен ешелон трябва да бъде добре хранен, длъжности, депутатски места и пр. А когато се обединяваш с друга партия, това намалява храната. Намалява благата. И води до много бързо разочарование в средния ешелон. Оттам нататък започва да се влошава и представянето на изборите. Чувам, че и „ДА България“ също не са много щастливи от обединението. Но ПП не бива съвсем да се подценяват. Защото тяхната кампания е адресирана до по-млади хора, по-неопитни в живота. И на ПП приказките им минават там. Скептичен съм за това обединение между ПП и ДБ. То ще е повече в тежест и на двете страни, най-вече поради техническите причини около изборите. Една добра пиар кампания в момента на ГЕРБ ще увеличи много гласовете за Борисов. Хартиената бюлетина означава и увеличаване на гласовете на ДПС. Така че в следващия парламент виждаме едно мнозинство. Тези, които гласуваха кабинета „Габровски“, те ще имат над 120 гласа. Ако успеят да привлекат и БСП на своя страна, ще имат над 135 депутата.  

Беше ли хаотизирана страната ни нарочно през ПП, за да се вземат набързо някои непопулярни решения за държавата ни, които буквално са в ущърб.

Това е така. Американската технология включва и създаване на хаос в държавите с цел отслабване на властта и реализиране на американските интереси. Още през 2020 г., когато започнаха събитията бях попитан какво ще стане и казах, че ще настане хаос. Защото можехме да видим какво се случи в Румъния. Там стана същото. Става дума за една и съща технология, прилагана в различните държави. Навсякъде има известна национална специфика, но технологията е една и съща. И тя води до един и същи резултат – отслабване на националното правителство за прокарване на външни интереси. Но вижте, щом тази технология може да работи, те ще я прилагат. Друг е въпросът как се прилага, кой я прилага, защо и дали стават грешки и пр. Защото виждаме, че тази инвестиция се оказа с твърде краткосрочен резултат. И сега вече започват разни врътки за обединение. Американците прекрасно разбират, че този проект намалява. Няколко години ще върви надолу, ще опитват да го съживяват, а през това време Костадин ще бъде с 15%. Което е голям неуспех за американската политика у нас.

Някои хора силно Ви критикуват, че правите мониторинг на войната в Украйна, защото считат, че оценките Ви са плод на емоция, а не на реални научни методи за прогнози.

Няма никакви емоции. Аз съм човек без емоции в такъв план. Напротив срещу мен се леят емоции. Има математическа и научна методология, която се прилага при анализ на сложни системи, включително на военни системи. И тази методология се използва във всички големи генерални щабове на света – американския, руския, германския, френския и пр. Тези щабове имат повече информация и по-големи възможности за компютърни симулации, но методологията е една и съща. Понякога дори в медиите се появяват съобщения за това. Например украинците се хвалят, че някаква тяхна атака е била 16-17 пъти симулирана от американския генерален щаб с цел да се прецени коя е най-добрата посока, как да се случи, къде ще бъде с най-малко жертви и др. Такива методи се използват. А това, че са непознати у нас, това говори лошо за нас.

Широката общественост не е запозната, затова Ви питам, за да разясните на какво се основават Вашите прогнози.

Изключително много се използва математика при планиране и водене на военни действия. Не тук, в България, но големите държави използват такава методология. Никой не хвърля милионна армия без да направи предварително планиране, математически симулации на това какво ще стане, колко оръжия ще са необходими, изобщо цялата логистика трябва да се планира. Това всичко е математика, много математика. Логистиката е една мрежа от пътища, по която оръжието трябва да се закара от т. А до т. Б, да се изчислят разходите, по-добрите маршрути, опасностите и пр. И сядат едни хора в генералните щабове и започват да изчисляват. Симулират варианти, за да постигнат и да изберат най-добрия вариант. Аз чак такива възможности нямам, но познавам основните принципи и имам достатъчно знания, които ми позволяват да правя прогнози.

Войната няма да приключи скоро. Наричат я странна, защото се развива бавно и щадящо за населението. При този стил на военни действия обаче, без авиация, без килим от бомбардировки, без така да се каже изпепелена земя, в каква посока се развива прогнозата за Украйна, съответно и за Русия?

Всяка голяма система си има собствено време. Войната се движи бавно от наша гледна точка. Ние сме малка система и за нас времето е секундата. Военните действия са огромна система и секундата е много повече. Една секунда е половин месец. Но независимо от времето войната се движи по логичния път, а той е, че по-силният изтласква по-слабия. И виждаме, че това се случва. С каква скорост ще става зависи какво имаме по фронтовете. Тук също има много изчисления. От време оно западната тактика е такава, че когато се намери някой да воюва срещу Русия, той бива подпомаган дотолкова, че да изтощи максимало Русия. Дава се именно толкова помощ, не повече. Защото има един праг, на който пише „ядрена война“. Доставките на оръжия за Украйна са точно толкова, че да поддържат украинската армия на системи, за да може тя да се съпротивлява на руснаците, но те не са достатъчни, за да й осигурят победа. Така че очакваме това, което става в момента, да продължава. Тъй като ресурсите на руснаците са много по-големи. Те направиха частична мобилизация, но могат да мобилизират десет пъти повече хора и да приключат войната за нула време. Вярно е, че доскоро Путин изобщо не разрушаваше критичната инфраструктура на Украйна. След това беше сложен подходящият генерал, който за три месеца разруши половината критична инфраструктура и беше прибран, защото от Украйна нямаше да остане нищо. Така че войната може да се нарече странна. Имат река Днепър и украинска армия на единия бряг. Колко му е да се унищожат мостовете и тази украинска армия да няма къде да отстъпи. И десетки хиляди украински войници да се окажат в капан като бъдат натиснати към реката. Но това не се прави.

Цялата тази странност предизвиква и подигравки, и русофобски интерпретации безброй, и разпространяване на оценки, че Русия кляка, няма сили, изтощена е и пр.

Не се вижда Русия да се изтощава, нито на човешки ресурси, нито на материални. Няма и да се изтощи в следващите три години. Икономическите санкции не сработват, руската икономика изобщо не се е сринала, тъкмо напротив, тя се обновява технологично. Въпросното изтощение, което Западът пропагандира като тактика, няма да настъпи. По-вероятно е да се случи другата ситуация – да й спрат системите на Украйна. И това ще се случи, когато съставът на украинската армия силно намалее. В един момент ще има оръжия, но няма да има хора. И НАТО ще трябва да решава. Или трябва да се спре войната, което ще бъде по-вероятно, или ще трябва в Украйна да влязат натовски контингенти. И ако все пак се вземе решение да се изпращат контингенти, те ще бъдат от страни, които биха имали някакъв интерес като Полша например. Но аз имам много приятели поляци, които не гледат добре на войната. Те казват, когато започне голяма война, Полша стои на пътя на армиите и те минават два пъти през нея, и от Полша нищо не остава. Но натовски войски, контингенти от Германия, Франция, Белгия и пр. няма да влязат в Украйна. Представяте ли си германски войски в Украйна? Това ще унищожи всякаква вътрешна опозиция на Путин, той просто ще каже: „Нацистите и фашистите идват!“. И край с вътрешната опозиция на Путин, цялата страна ще се консолидира. Считам, че с намаляването на украинската армия войната ще започне да приключва.

Възможно ли е САЩ да решат да доставят далекобойни оръжия на Украйна и тя да започне да поразява цели навътре в Русия? Или пък Украйна да подходи и към хибридни тактики – тероризъм вътре в Русия, убийства на знакови лица и други шокови действия?

Това е възможно. Въпрос на преценка и изчисления. Американците могат много добре да пресмятат тези неща. Основата на правилната политика е да се вземат решения без сантименти. Но червената линия е ядрената война между Русия и САЩ! Не между Русия и Украйна. В една ядрена война между Русия и САЩ ще има победител. И победителят ще бъде Китай. При ядрена война и двете страни има какво да губят, но повече ще загубят САЩ. Дори при съвсем малки вреди върху САЩ, Китай веднага получава преимущество в Тихия океан. Зависи колко голяма ще бъде една ядрена война. Най-вероятно ще се подходи към ограничена ядрена война. На САЩ не им трябва още много да отслабват, за да може Китай да лапне Тайван. С една подводница, носеща няколко от новите торпеда, Русия може да унищожи няколко големи градове по Източното крайбрежие на САЩ. Може и да вдигне една вълна от 300-400 метра, която ще свърши същата работа. Украйна може да предприеме всякакви стъпки, за които питате, но тя трябва да разбира, че под червената линия на ядрена война Русия/САЩ има друга линия и тя е ядрена война Русия/Украйна. И в тази война ядрени оръжия има само Русия. И Русия може да ги употреби без САЩ да реагират по същество. Защото САЩ ще си пазят отбранителната линия в Тихия океан. Аз все пак мисля, че до ядрена война няма да се стигне.

Бях чела някакви анализи в израелските медии как западният фактор би трябвало да реагира на локален ядрен удар от страна на Русия срещу Украйна. И една от хипотезите беше за масирани ракетни удари срещу Москва.

Това означава континентална Европа да бъде унищожена веднага. При масирани атаки с неядрено оръжие срещу Москва руската военна доктрина предполага използване на ядрено оръжие. Реалността е такава. В момента се води конвенционална война. Ако Украйна реши да ескалира действията с тероризъм или далекобойни оръжия, тази война би могла да прерасне в ядрена. Достатъчни са една-две атомни бомби, взривени в атмосферата. Т.нар. електромагнитен удар ще извади цяла Украйна от строя, ще порази всички електронни и електрически системи в Украйна, те ще спрат. Това ще е достатъчно. Тоест не е нужно да се хвърлят атомните бомби по Киев. Просто взривяват се в атмосферата и всичко спира.

Руснаците сякаш не се опитват да посегнат на Зеленски. При тази агентура и свързаност от векове между Русия и Украйна, нали не се съмняваме, че ако искаха да го отстранят, щяха да го направят.

Колкото и странно да звучи, начинът на управление на Зеленски е изгоден за Путин. Зеленски отслаби Украйна толкова много, че спря да съществува като държава. Много критикуват руснаците, че дълбаят в Донбас, а не предприемат удари по-надолу, където фронтът е по-рехав. Като погледнете картата на полезните изкопаеми на Украйна и ще ви стане ясно защо руската тактика е такава. Те просто заемат обастите с полезни изкопаеми. Американските и украинските генерали никак не са глупави. Американските генерали виждат, че начинът на водене на война на украинската армия води до приключването на армията като жива сила. Но Зеленски казва на Залужний да не отстъпва от Бахмут например. Но ако Залужний не отстъпи още две седмици от Бахмут, един корпус там ще си отиде. Тоест украинската армия намалява. И в края на краищата тази война ще се преустанови. Ако говорим за ескалация от страна на Украйна, това може да бъде удар срещу нещо в Москва. При такъв развой Путин иска или не, ще трябва да реагира. Тоест оня генерал, дето потроши инфраструктурата на Украйна, и съответно го прибраха, ще го извадят пак. Но този път руснаците няма да ползват иранските дрончета, а нещо много по-сериозно.

Защо започна тази война? Какво иска Путин, какви са неговите цели спрямо Украйна?

Вижте, нека кажем Путин какво искаше преди да започне войната. Първо, да се спазват Минските споразумения, тоест Донецка и Луганска области да получат автономия в Украйна. И второ, да не се вкарват оръжия в Украйна, които могат да застрашат Русия, тъй като от Украйна до Москва полетът на някои ракети е десетина минути. Нищо много голямо в сравнение със сегашните му искания. Сега Русия ще отхапе много повече от Украйна. Монополярният свят, който съществуваше от началото на 90-те досега, вече престава да съществува поради факта, че САЩ губят своята хегемония. А те станаха хегемон, защото след Втората световна война излязоха неразрушени и с мощна икономика, която успя да постави под контрол и европейските икономики, и Япония, и пр. Но времето на 90-те отмина, когато беше пикът на американската хегемониална мощ. Сега Русия се съвзе, Китай стана много мощен, появиха се и други играчи като Бразилия и пр. И всеки от тези играчи иска част от тортата, но този, който държи тортата, не иска да я пусне. Тези противоречия доведоха да войната в Украйна. Тази държава е едно бойно поле между САЩ и Русия. Путин като е поставил исканията си, някой му е отказал. Кой му е отказал? Кой е казал на Зеленски да не спазва Минските споразумения?!

Е, Украйна беше подготвяна за война, а не за спазване на споразумения.

Така. Всеки си гледа интереса. Няма русофилство. Или американофилство. САЩ искат да изтласкат Русия колко се може по-нататък към Урал и да контролират напълно Европа. Което те постигат отлично с тази война. Проблемът за САЩ дойде от това, че изтърваха Русия. Старите им съветници и политици бяха много опитни. Те купуваха нефта и газа на Русия и й доставяха всичко, и така Русия не се развиваше технологически. Но това приключи. И се появи конфликтната точка – Украйна. Това ще се случи и с Китай и горещата точка там е почти оформена. Всеки си гледа интереса. Русия планира офанзивата си в Украйна съобразно картата на полезните изкопаеми.

Русия имаше и военна база, която й беше отнета преди Майдана, Русия иска по-голям излаз на Черно море, а и не може да понася Украйна да се превръща в една антиРусия, моделирана, за да се сражава с Русия. Как обаче Путин си представя, че ще приобщи украинците насила?

Войната започна. Въпросът е колко от Украйна ще вземе Путин. Резултатът горе-долу го виждаме по река Днепър. Колкото до желанието на Русия за излаз на топли морета, най-силното й желание е за Бяло море, и това обяснява нашата българска история и защо ние нямаме излаз на Бяло море. Другият вариант е през Иран, но на Руската империя не са й стигнали силите и времето да завладее Иран, завладяла е Азербайджан. Много често казват за Русия, че ще свърши в Украйна като американците във Виетнам. Но това няма да е така, защото преди да се намесят САЩ във Виетнам, там е нямало американци. А в Украйна има руснаци, това е етническа база над десет милиона. Така че след войната Путин ще е по-силен отколкото преди това, защото ще влее не само залежите на Украйна, но и човешкия ресурс към Русия. Колкото до приобщаването на украинците, ще кажа, че идеологическите теории се вкарват в главите на хората, но могат и да се изкарват и на тяхно място да се вкарват други. Един такъв пример е какво направиха американците с Бавария след Втората световна война. Когато учих там, не забелязах да има антиамерикански настроения. Тоест този, който контролира територията, може да инсталира съответните идеи в населението. Пример може да се даде и със Северна Македония, където хората си спомнят, че дядовците им са били българи, но те самите не се считат за такива.

Поначало трябва да се затвори системата, иначе няма как да се спре работата на глобалния фактор срещу идеологическата дейност в контролираната територия.

Западът започва да затваря системата, налагайки санкции, но тя ще се отвори към Китай и азиатския регион. Но всичко е въпрос на идеология. Ако идеологията е достатъчно мощна, че да може да се изнася, да е привлекателна, няма нужда системата да е затворена. Къде е основата на американския успех? Източният блок имаше силна идеология, но как успяха американците да се преборят с това? Идеологията се придобива и ако искате да преборите идеологията, трябва да ползвате задвижите инстинктите, които са по-здрави от идеологията. Американците дадоха свобода на хората да се забавляват, цветя по главите, удоволствия, консуматорство, пълно задоволяване на желанията. И никой повече не искаше да мисли за комунизъм. На тази основа се строят американските идеологии, които са привлекателни, и не са свързани с промяна на системата.

Как Ви изглежда Зеленски? Определят го за смел, защото води война с Путин.

Ако искаш да имаш проблеми в държавата, то сложи артист да я управлява. Класически пример е неуспелият виенски художник. Артистите са податливи на въздействия, включително и на идеологически въздействия. Зеленски го обработва една от най-добрите пропагандни машини в света, американската. Единици са тези, които американската пропагандна машина не може да обработи, и те трябва да познават щатската пропагандна машина от Едуард Бърнейз насам. Американците знаят, че всичко става с пари. Това си е част от доктрината. За да победиш една държава, трябва да хванеш в клещи политическия елит. Зеленски дойде с обещания за мир, да спре проблемите в Донбас и пр. И какво стана? Беше обработен и тръгна в правилната посока. Да реализира американските интереси. Няма нищо лошо в американските интереси. САЩ си имат интереси, имат и пари, реализират ги. Русия също има интереси и прави опити да ги реализира. И на това място винаги питам: А ние какво правим?!  

Путин има идея до 2026 г. да приключи войната. Твърди се, че той може да заеме позицията на ръководител на нещо като съюзна държава, която ще се състои от Русия, Беларус, Украйна (или част от Украйна).

Да се върнем в годините около 1917-а, когато Ленин е още в чужбина. Тогава политбюрото на болшевиките прави едно заседание. След десетина години от всички присъствали остават само Сталин и още двама. Всички други са избити. Въпросът е защо. Историците ровят и стигат до това заседание, на което става ясно, че изведнъж са се появили пари при болшевиките и те дори са купили нови печатни машини да издават болшевишки вестници близо 17 на брой. От всички на това заседание само един знае откъде са дошли парите, защото е бил при Ленин и той му е казал. Всички говорят на заседанието, включително Троцки, само Сталин седи и мълчи. В един момент обаче притиска оня, който се е завърнал от среща с Ленин, и го пита директно: „Абе, откъде са тези пари?“. Оня обаче му казва, че не може да му каже и че е най-добре да пита Ленин. Тогава Сталин задава въпрос риторично: „Защо не ни кажете, че тези пари са от САЩ? Какво искат американците срещу тези пари?!“ Всички мълчат. Разказвам това, за да илюстрирам, че САЩ имат постоянна политика, като вълната, която блъска в скалата. С идеята, че скалата ще отстъпи. По време на Втората световна война беше същото. Подкрепиха Съветския съюз във войната, но само толкова, че да се изтощи. Не повече. Това, което казвате за 2026 г. да е възможна съюзна държава, ще бъде доста трудно. Защото Русия трябва да е способна да притегли другите две държави. Ако предположим, че Русия ще спечели войната, пак ще й трябва време, за да се справи с последствията от войната. Подобна идея би могла да се осъществи към 2030 г. Да, подобен проект много плаши САЩ, защото такава съюзна държава би могла много активно да подпомага Китай в борбата му за Тихия океан.

Възможно ли е Путин да няма обективна оценка за ситуацията, за армията, за възможностите, да е очаквал да го посрещнат като в Крим, или да е разчитал, че Западът няма да подкрепи толкова явно Украйна?

Мисля, че Путин има и е имал реална представа. Той е работил в КГБ, оглавявал е и Федералната служба за сигурност преди да стане президент. Такива хора има представа. Затова пъшкаше като обявяваше решението на 24 февруари за началото на специалната военна операция. Пуснете си го този запис, за да го чуете как диша тежко. Просто е знаел, че няма да бъде никак лесно. Руснаците също както и американците имат прекрасни анализатори и това не трябва да се подценява. Руснаците прекрасно знаят какво е било през Втората световна война. Че германците са губели войната, но буквално до самия край са викали Heil HitlerПък и след това. Русия е наясно, че в Украйна ще се задействат идеологически процеси, които още повече ще настройват населението срещу Русия. Теорията казва, че за да контролираш една държава ефективно, са необходими по двама войници, тежко въоръжени, на квадратен километър. За Украйна това означава милион и двеста хиляди. Путин вкара 175 хиляди, значи целта му изобщо не е да завладява цяла Украйна. Но ако той вземе Донбас и Черноморието нищо няма да остане от Украйна.

Може би Западна Украйна, Галиция и пр. ще бъде оставена под контрола на Полша, да влезе в ЕС и пр.

Учил съм икономика по американските учебници. И тези, дето са ме учили, са ме научили на нещо много просто. Американците винаги си прибират заемите. Ако я няма Украйна да ги плаща, кой ще ги плаща?! Заемите вече са десетки милиарди долари. САЩ започнат да се замислят, защото имат и вътрешни проблеми. Заемите се дават, за да се връщат с лихва. Това е най-добрата гаранция, че ще остане нещо от Украйна, което може да функционира, за да може да се върнат заемите на САЩ.

Как ще коментирате поведението на Китай? Китайците застанаха неутрално спрямо войната в Украйна, но натискът на САЩ да се разграничат от Русия е много силен.

Китайската доктрина е една и съща през хилядолетията: „Ние сме Поднебесното царство и всички гравитират около нас. Чакаме те да дойдат да си сътрудничат с нас. Ако някой ни се противопоставя, ние чакаме докато той отслабне, за да се разправим с него.“ Тази китайска стратегия можем да я наложим спрямо Русия. Русия иска ли нещо от Китай? Не, тя иска да си сътрудничи. Следователно Китай ще си сътрудничи с Русия доколкото му е изгодно. От другата страна обаче, САЩ искат нещо. Китай ще се противопоставя колкото може. И ще чака САЩ да отслабнат. Китай заплашва американския икономически хегемонизъм. И САЩ не могат да решат този проблем с икономически средства. САЩ направиха гущерчето дракон. И сега имат един дракон пред себе си и искат да му избият зъбите. Не става така. Вече на масата е сложен Тайван.

Възможно ли е САЩ да сдадат лесно Тайван срещу това Китай да отхвърли Русия?

Не. По-скоро може да се случи сююз между САЩ и Русия срещу Китай, отколкото обратнотото, съюз между САЩ и Китай срещу Русия. Както Бжежински е казал, че Русия с Украйна е империя, а без нея не е, така САЩ са империя с Тихия океан. Без него те не са. САЩ имат две отбранителни линии и първата отбранителна линия минава по тези острови, които са покрай азиатския континент. Ако Китай пробие там, значи пробива първата отбранителна линия. Втората отбранителна линия са Хавайските острови. Но ние добре знаем какво значи една голяма морска сила, да си разхожда самолетоносачите под носа на американците. Япония през Втората световна война. Американците ще държат до последно на Тайван, защото така им се пробива цялата отбранителна линия. Загубят ли Тайван, след това ще последват Филипините, Индонезия и пр. Тоест Китай ще повтори японския ход. И ще стигне до Дарвин в Австралия.

Китай регистрират намесата на САЩ в Индо-тихоокеанския регион и всички американски опити за всевъзможни съюзи насочени към Китай.

Китай чака САЩ да отслабнат и знае много добре поуката от историята, че единствената заплаха за Китай може да дойде от голямата държава на север – Чингис хан, хаганатите, които са били преди да дойде династията Тан и др. От хиляди години там е Китай и голямата държава на север от Китай. Китайците никога не са се страхували какво се случва на юг от Китай, никакви съюзи няма да ги уплашат. Китай тихично подкрепя Русия във войната с Украйна. Поднебесната ще реагира тактически на натиска на САЩ за санкции срещу Русия, може да предприеме формални действия, но ще остане на страната на Русия. Винаги съм казвал, че не може да се налагат санкции на държава, която има огромни общи граници с Китай и с Иран, които са приятелски настроени към нея. Просто такива санкции са безсмислени. Защото през Китай всичко може да влиза в Русия.

Вие сте специализирали в Германия. Виждаме унижението и унищожаването на Германия. Взривиха й потока, променят й икономическите пътища за суровини, диктуват й как да се държи. Кажете две изречения за финал на това интервю.

Изречение номер 1: „Аз като бях студент, Германия се управляваше от Хелмут Кол, а Франция от Жак Ширак“. Изречение номер 2: „Сега такива няма.“ И това казва всичко. Те бяха умели политици. Хелмут Кол успя да убеди Горбачов да се изтегли, за да може Германия да се обедини. Днес имаме следния сериозен проблем. В САЩ бяха отгледани политическите елити, които сега са на власт в Европа. И те следват американските интереси. Те дори не са добре обучени. Например излиза европейски ръководител X и казва: „Ние ще подкрепяме Украйна докрай каквото и да ни струва това.“ Извинявайте, но какво означава „каквото и да ни струва“?! Кой е избирал тези ръководители, украинците ли? Подобни управляващи на европейски държави се чувстват в безопасност понеже знаят, че зад гърба им стои Америка. Политическият елит се превзема като първо се инсталира агентурата за влияние сред партийните кадри. След това те се избутват в ръководните органи на държавата. И накрая се изваждат на позициите, които директно вземат решенията в държавата.