Гръцкият сайт „Елинотуркика“ алармира за влошаване на обстановката в Косово и Южна Сърбия. Сръбски самолети постоянно летят последните два дни над главите на албанците в град Прешево. Съгласно информация от сръбски медии, преди два дни се е състоял разговор между Владимир Путин и сръбския президент, на който от руска страна е било заявено: „В случай на опит за окупация на северната част на Косово от албански сили или нови погроми над сърбите, Русия незабавно ще окаже значителна военна подкрепа“. Думите на Владимир Путин вероятно имат предвид изпращане на руска въздушно-десантна бригада, което е напълно осъществимо на основание на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Изглежда, че времето на сръбските компромиси в Косово е на път да приключи. Процесът на помирение между сърби и албанци под ръководството на ЕС не доведе до никакви резултати. Конфликтът отново се разрази, когато бе извършена очевидна провокация от албанския спецназ в Косовска Митровица срещу Марко Джурич, директор на канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство. Сръбският чиновник с ранг на министър бе пристигнал в Косовска Митровица, за да вземе участие в кръгла маса, посветена на косовската проблематика. Албанците проведоха зрелищна, но много рискована показателна операция. В залата след началото на конференцията нахлуха тежко въоръжени войници, които употребиха светошумови (шокови) гранати, сълзотворен газ и бойни хватки от арсенала на спецназ. Пострадаха 32 човека. По изключително брутален начин бе арестуван Марко Джурич и силово отведен в Прищина. След кратка съдебна процедура той бе изгонен от Косово с формулировка „за нелегално пресичане на границата“. Около границите на района продължава да тлее конфликт. Белград продължава да счита границите на Косово за административни. Прищина ги има за държавни, с всички произтичащите от това последици. С посредничеството на Брюксел пресичането на границите се регулира от Съглашение за нормализация на отношенията между Белград и Прищина, сключено през април 2013 г. Към него бе присъединен още един ключов документ – Съглашение за Общността на сръбските общини (ОСО). От него следва, че ОСО трябва да има собствена символика, пълномощия в местното самоуправление, съответно други атрибути на автономия. Общността на сръбските общини, съгласно Съглашението, ще получи граници, в които ще влязат десет косовски общини, населени предимно от сърби. В Косово в момента живеят около 100 000 сърби, основно в северната част. Въпреки отстъпките на сърбите Съглашението за ОСО не бе ратифицирано от парламента в Прищина. Нещо повече, „показателно“ бе убит един от лидерите на косовските сърби, Оливер Иванович. Следователите от Прищина по случая с гръмкото политическо убийство се задоволиха само с формулировката „не са намерени улики“. 

Показателно е, че косовският спецназ, който арестува Марко Джурич, е пристигнал в Косовска Митровица, съпроводен от две коли на мисията EULEX  на ЕС. Този „жест“ ясно показва, кой кого поддържа в конфликта. По този начин Брюксел загуби окончателно своята роля на неутрален посредник между Белград и Косово. От друга страна, Москва също взе ясна позиция: „Руската федерация с всички средства напълно поддържа сърбите в Косово, за да ги защити от възможни нападения. В случай, че албанските сили започнат нови погроми над сърбите в провинцията или започнат операции имащи за цел окупация на северната част на Косово, Москва незабавно ще изпрати значителна военна помощ“. Съгласно „Елинотуркики“, това е ключовото послание на Владимир Путин в последния телефонен разговор с неговия сръбски колега Александър Вучич. Руският президент е нарекъл Сърбия „най-важния партньор и съюзник в Европа“. Пак съгласно същия източник, „неотдавна Путин е дал поръчение на своите генерали и военни експерти да разработят план за военна операция, която да помогне на Сърбия“. Съществува подробен план за прехвърляне на елитни руски части на сръбска територия. Руският спецназ има готовност за 24 часа да бъде в Косово. На въпроса на сръбските медии, как руските самолети ще стигнат до Сърбия, тъй като страните от НАТО могат да попречат... отговорът на източник от Кремъл, съгласно „Елинотуркики“, е бил: „Ние нямаме нужда от разрешение на НАТО. Или вие действително мислите, че България, Румъния или Унгария ще посмеят да свалят руски самолети? Не забравяйте, че Русия е една от най-мощните военни сили в света“.  

Съгласно сръбски източници около 160 000 албанци могат да бъдат мобилизирани в Косово, Македония, Северна Гърция и Черна гора в случай на избухване на въоръжен конфликт. В самото Косово има официално само 4000 въоръжени бойци и 2500 запасни. Ще има ли нов въоръжен конфликт между косовари и сърби? Този въпрос е изключително актуален, след като албанският спецназ (ROSU) преди броени дни тероризира косовските сърби. След инцидента в Северна Митровица, посолство на САЩ в Прищина предупреди американските граждани в Косово да следят за терористични актове.

В Западните Балкани се наблюдава съвпадение на американските и албански интереси. Повече от очевидно е, че албанците са „троянския кон“ на САЩ в нашия регион. Вашингтон умело разиграва стремежа на Тирана да обедини всички „албански земи“.

От своя страна, сърбите придвижват свои танкове към границата с Косово. На 20 април тежката сръбска военна техника ще бъде на позиция. На същия ден десетте сръбски общини в Косово и Метохия се сливат в държавна структура. Ако Прищина се опита да им попречи, то е много вероятно да се стигне до въоръжени сблъсъци. По данни на гръцкия сайт, постъпващата информация показва, че албанците водят активни приготовления. Сърбите не потвърждават наличие на танкове в Южна Сърбия, но в интернет има качени видеоматериали, които показват придвижване на сръбска тежка бронирана техника около границата с Косово.