Американският президент Доналд Тръмп едва ли ще изпълни обещанието си, публикувано в Twitter, да започне атака срещу Сирийската арабска армия. Това заявяват либийски военни анализатори за Sputnik, обяснявайки, че такъв ход може да доведе до драматични промени в сирийския военен театър.

Заплахите на Доналд Тръмп за извършване на удар върху Сирия са опит да се отвлече вниманието на американската общественост и то да бъде насочено върху възможната операция в чужбина, заяви ливанският военен анализатор и пенсиониран генерал Хишам Джабер пред Sputnik Arabic. Според него САЩ няма да извършат атаката, която американският президент обяви в Twitter: „Русия ще попречи на този ход. Тя вече заяви, че ще реагира на евентуален удар. Инцидентът на летище „Шайрат” няма да се повтори”, подчертава военният анализатор, споменавайки американската ракетна атака на 7 април 2017 г. над авиобазата на Сирийската арабска армия заради предполагаемата химическа атака в Хан Шейхун, провинция Идлиб.

На 11 април Тръмп призова Русия да се „подготви” за американски ракетен удар: „Те [ракетите] ще дойдат, хубави и нови, и „умни”! ”, написа американският президент в Twitter.

Руската говорителка на външното министерство Мария Захарова написа в страницата си във Facebook, че умните ракети трябва да нападат терористите, а не легитимното правителство, което се бори с международния тероризъм на нейна територия в продължение на няколко години”.

„В момента руските войски са разположени в Сирия и [Москва] явно е формулирала позицията си. Искат ли американците конфликт с Русия? Никога не са искали такъв сблъсък, дори и по време на Втората световна война. Мисля, че американците ще направят изолиран удар в Сирия, за да спасят репутацията на Доналд Тръмп в родината му”, изтъкна Джабер.

Пенсионираният генерал отбеляза, че има много цели в Сирия, които САЩ могат да ударят. Въпреки това човек трябва да има предвид, че Тръмп ще го направи, ако е сигурен, че на неговата атака няма да има отговор от руска страна, заяви ливанският военен анализатор, добавяйки, че това все пак може да бъде началото на по-голям конфликт. „Всяко проявление на американската и израелската агресия в региона ще има сериозни последици”, предупреди той.

Генерал Махмуд Матар, бивш командир на ливанските военновъздушни сили, потвърди, че никой не иска да провокира Трета световна война, която би била катастрофа за всички”.

„Ескалацията на напрежението около Сирия се случва главно в информационното поле”, смята Матар. „Победата на руските военни сили, Сирийската арабска армия и нейните съюзници подкопават плановете на САЩ и Израел за разделяне на Сирия. Не мисля, че нещо драстично ще се промени в Сирия. Руските войски изпълняват задачите си и те ще продължат да го правят”.

Според ливанския генерал продължаващата криза е предизвикана от факта, че някои страни, въвлечени в конфликта, „сами се притиснаха в ъгъла”. В момента Русия, САЩ и техните съюзници са на противоположни страни. Въпреки това може да бъде постигнато решение, чрез механизмите на Съвета за сигурност на ООН, смята Матар.