Правителството на Башар Асад или джихадистките групировки и техните покровители стоят зад новата химическа атака край Дамаск?

Едно дете е загинало, а няколко души страдат от затруднено дишане, след като при въздушните удари в Източна Гута са били използвани бомби с хлор, твърдят водещи западни средства за масова информация, позовавайки се на близкия до ислямистките въоръжени групировки сайт Orient News.

За опасността от използване на химическо оръжие предупреди вчера, 25 февруари, руското Министерство на отбраната. Ислямистките бунтовници в предградието на Дамаск – Източна Гута, които продължават да използват цивилните в района като „жив щит” и да обстрелват сирийската столица при всяка хуманитарна пауза, вероятно подготвят провокация с използването на химическо оръжие, предупреди Руският център за мониторинг на примирието, цитиран от RT. Лидерите на джихадистките групи в Източна Гута може да „подготвят провокация, включваща използването на химическо оръжие”, заяви в неделя пред медиите руският генерал Юрий Евтушенко, позовавайки се на разузнавателна информация.

Броени часове след предупреждението стана ясно, че в градчето Ал-Шафония в Източна Гута е било извършено нападение с химическо оръжие, в резултат на което по предварителни данни е загинало дете, а няколко души страдат от характерните симптоми при експлозия на хлор. Твърденията са подкрепени с фотографии на противоречивата организация „Белите каски”, която са за пореден път доказва способността си да е винаги на мястото на трагични събития, за да снима и да хвърля вината върху правителството в Дамаск.

Предполагаемата атака с химическо оръжие срещу цивилни, за която без разследване бързо беше обвинен режимът на Башар Асад, идва на фона на 30-дневното спиране на огъня, прието с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Примирието не се отнася за членове на „Ислямска държава”, „Хаят Тахрир Ал-Шам” и други терористични групировки.

Това не е първият случай, в който в покрайнините на сирийската столица се използва отровният газ хлор. Предишният подобен инцидент се случи в края на януари – точно в момента, в който най-различни въоръжени групировки от опозицията се събираха с правителството в руския град Сочи, за да обсъдят установяването на траен мир. Тогава държавният департамент на САЩ обвини Русия за инцидентите, независимо от това кой реално е прекият извършител, докато от руското МВнР разкритикуваха инсинуациите като „масирана пропагандна атака”, целяща да дискредитира мирния процес в Сирия.

За опасността от провокация с използването на химическо оръжие алармират от няколко дни наблюдателите на процесите. В събота, 24 февруари, международният анализатор Боян Чуков предупреди в ефира на БНТ, че предстои провокация срещу режима на примирие в Източна Гута. Позовавайки се на източници от средствата за масова информация, Чуков заяви, че на сирийска територия са били незаконно внесени три камиона с хлор. Прогнозата на анализатора беше, че се очаква използване на хлора, за да бъде хвърлена вината върху правителството на Башар Асад и така то да бъде обвинено за неспазване на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН.

След изтичането на срока на Съвместния разследващ механизъм на Организацията за забрана на химическите оръжия през ноември, Русия предложи нов модел, чрез който да бъде разследвано използването на химическо оръжие в Сирия. През януари Москва внесе предложение за нов механизъм, „основан на сигурни и неопровержими данни”, вместо на информации от мейнстрийм медиите и доказателства от противоречиви източници като „Белите каски” и други.