В България е пълно с държавни структури, които не служат за нищо. Затова е много трудно да кажеш коя от тях е най-безсмислена. Съветът за електронни медии със сигурност е в челната тройка на безсмислието. По закон той би трябвало да регулира радио и телевизионната дейност в страната и да избира генералните директори на БНТ и БНР. Напълно прозрачно и безпристрастно, разбира се. И когато има проблем в някоя от двете обществени медии, СЕМ би трябвало да съдейства за неговото най-бързо разрешаване. Да видим дали това е така, като вземем за пример последните събития в националното радио. Припомням станалото. Забранен е достъпът до ефир на Силвия Великова - и като водещ, и като репортер. Без всякакви логични обяснения. Нормално е да помислим, че СЕМ веднага ще се намеси. Най-малкото веднага да поиска обяснение от ръководството на радиото за тази очевадна проява на цензура. И намеса наистина се случва. Само че не от страна на Съвета за електронни медии, на когото това му е работата. Намесва се самият премиер Бойко Борисов, благодарение на когото Силвия Великова отново може да говори по радиото. С присъщия си, необременен от условности език, г-н Борисов нарича цензорите "главанаци" и ги заплашва, че ще има санкции, ако не оправят "безобразието". В това свое изявление премиерът каза и още нещо изключително важно, на което обаче не беше обърнато достатъчно внимание. Цитирам: "Председател съм на партия, чиято парламентарна група е гласувала за неговия избор /на генералнния директор на БНР - б.а./ и ако не оправи това безобразие, ще отида в парламента и ще накарам парламентарната група да му поска оставката".

Опаааа!В закона е записано, че шефовете на БНР и БНТ се избират от членовета на СЕМ. И пак СЕМ е органът, който може да ги уволни. За никакви парламентарни групи в закона за радио и телевизия не са говори. А Бойко Борисов ни казва нещо съвършено различно. На практика ни осведомява, че никакъв СЕМ няма никакво значение, а тези които назначават и уволняват шефовете, са управляващите. Разбира се, ние винаги сме били наясно с този факт. Винаги сме знаели, че човек може да застане начело на БНТ или БНР, само ако е получил одобрението на управляващите. Просто сега Бойко Борисов озвучи една отдавна известна публична тайна. След подобно признание идва съвсем логичният въпрос - а за какво ни е СЕМ? Защо трябва да има орган, който безмозъчно да подпечатва решенията на управляващите? Тъй или иначе те решават кои хора да ръководят обществените медии. Нека пак те да си ги назначават и да си носят отговорността за избора. Така е много по-честно.

Съветът за електронни медии трябва да бъде закрит час по-скоро, а шефовете на БНР и БНТ нека се избират от министър-председателя. Някой може да каже, че това не е демократично. А нима сегашният вариант е особено демократичен? Седят едни хора в някакъв орган, получават огромни заплати и чакат да дойде нареждането, за да го изпълнят  без никакво замисляне. В това ли се изразява демокрацията? СЕМ е една от многото държавни хранилки, където биват назначавани хора, близки до различни властови центрове. Ето защо демокрацията ни най-малко няма да бъде накърнена, ако въпросният орган бъде премахнат.  Даже може и да спечели. Защото днешното все по-силно недоверие към демократичните институции и механизми се дължи именно на факта, че хората усещат фалша им. Уж има някакъв "независим" орган, но на всички е ясно, че важните решения се взимат от властимащите. Така че, колкото по-малко са безсмислените институции като СЕМ, толкова по-големи са шансовете за оздравяване на демокрацията.