„В Сирия е била извършена химическа атака от режима на Башар Асад.” Преди десетина дни това изречение, модифицирано по различен начин за всяка отделна западна страна, се разпространи в света със скоростта на горски пожар. Разследване не беше извършено, а вместо това правителствата на САЩ, Великобритания и Франция веднага хвърлиха цялата вина върху властта в Дамаск, без да се интересуват от никакви доказателства. В стилистиката на новата мантра на постистината, наречена „highly likely”, трите държави зачеркнаха с лека ръка аргументите на суверенното сирийско правителство и нанесоха ракетни удари срещу цели в Дамаск. Няколко дни по-късно, дори водещите мейнстрийм медии на Запада започнаха да се съмняват в официалната версия за случилото се и се питат в почуда дали наистина е имало химическа атака.

Агенция „Франс прес” (АФП), третата по големина новинарска агенция в света, както и британският вестник „Индипендънт” поставят под съмнение използването на хлор или друго бойно отровно вещество от сирийската армия в Дума, Източна Гута. Това става ясно от последните репортажи на влиятелните средства за масова информация. Френските журналисти от АФП пристигнаха на мястото на събитието, за да разговарят с Марван Джабер, студент по медицина, който е пряк свидетел на предполагаемата химическа атака. Джабер твърди, че в злощастния ден никой не е дошъл в местната болница със симптоми на химическо отравяне. „Някои от жертвите страдаха от астма и възпаление на белите дробове. Те получиха рутинно лечение и някои от тях дори бяха изписани, твърди младият лекар. „Те нямаха симптомите на химическа атака. Докато цареше пълен хаос обаче, някакви чужденци влязоха и започнаха да пръскат хората с вода, а други от тях снимаха.

Думите на Джабер кореспондират с показанията на друг местен лекар – Асим Рахайбани, който твърди, че не е присъствал на тази сцена, но смята, че „всички доктори”, с които е работил „знаят какво се случи”. Според Рахайбани интензивният обстрел на района е предизвикал сериозно запрашаване в жилищните райони. „Хората започнаха да пристигат, оплаквайки се от хипоксия, недостиг на кислород. Тогава някой на вратата, човек от „Белите каски, се провикна: „Газ! и започна паниката. Хората започнаха да хвърлят вода един върху друг. Да, видеото, което беше заснето там е истинско, но това, което виждате са хора страдащи от хипоксия, не от отравяне с газ”, категоричен е лекарят. Въпросното видео беше разпространено от глобалните медии като доказателство за използването на хлор от режима на Башар Асад.

В същото време германската журналистика също започва да изпитва съмнения в основната версия. Телевизионният канал NTV, част то германския медиен гигант RTL, излъчи репортаж от мястото на събитието, в който изрази сериозни опасения дали изобщо е имало химическа атака. Повечето от местните заявяват пред камерата, че не са подушили никакви химикали, а лекар търпеливо обяснява, че „в събота, преди една седмица, лекувахме хора с дихателни проблеми, но не в резултат на хлор или отравяне с газ – не, това са други симптоми”.

В допълнение към репортажите, лекарите и медицинските екипи, разпитвани от руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, потвърждават, че не е имало случаи на пациенти, страдащи от симптомите на химическо отравяне в Дума по времето, по което се е състояла обявената химическа атака.

Френските, британски и германски репортажи от Дума очевидно противоречат сериозно на заявленията, направени от Париж и Лондон, в които двете страни категорично обявиха, че „по всяка вероятност” (highly likely) сирийският президент Башар Асад е използвал хлор, за да атакува цивилни в Източна Гута. Френският президент Еманюел Макрон обяви, че има доказателство за това, а Тереза Мей настоя, че „значително количество информация, включително разузнавателни данни, показва, че сирийският режим е отговорен за атаката.”