На празника на града не беше допусната до разглеждане една безспорна номинация – на основателя на модерното здравеопазване в Източните Родопи д-р Атанас Дафовски

В продължение на цели 105 години на 21 октомври град Кърджали отбелязва своя празник. На този ден през 1912 година, по време на Балканската война, градът, който след Съединението на Княжество България и Източна Румелия остава в пределите на Османската империя, е завзет и освободен от Хасковския отряд, начело с генeрал Васил Делов. Традиционно на тази дата е прието да се провеждат редица възпоменателни събития, а през последните години на тържествени общински сесии видни личности, дали своя принос за развитието и популяризирането на града, биват обявявани за почетни граждани. Тази традиция трябваше да бъде продължена и през настоящата година. Но, уви – тя отстъпи мястото на една нова, не толкова празнична.

Ръководството на община Кърджали в лицето на кмета Хасан Азис и лидерите на политическите групи в Председателския съвет на Общинския съвет вкупом решиха да обявят 2017 година за… нулева. Такова решение би имало логика и смисъл при положение, че липсват номинации или самите предложения не са постъпили по установения ред. В ябълка на поредния раздор обаче се превърна надлежно внесената номинацията на областния управител на Кърджали Никола Чанев за посмъртното удостояване на д-р Атанас Дафовски със званието Почетен гражданин. Патронът на местната многопрофилна болница за активно лечение е пример и вдъхновител за поколения кърджалийци. Д-р Дафовски е основоположник на модерното здравеопазване в Източните Родопи, главен лекар на болницата от 1961 до 1984 година, медик и общественик с безукорна репутация.

Без каквито и да било мотиви обаче неговата номинация е „замразена“. Оправданията са повече от несериозни – липса на Инициативен комитет и отлагане на решението с една година, за да бъде внесено навръх 90-годишнината от функционирането на лечебното заведение. Третата причина, която се изтъква от ръководството на община Кърджали е, че предстои основна промяна на Правилник за удостояване със званието “Почетен гражданин на Община Кърджали” и за награждаване с морални награди. Цялото това упражнение се извърши в грубо нарушение на досега действащия правилник, в който никъде не се посочва вариант за прилагане на „нулева година“. Надлежно постъпилите предложения могат само да бъдат утвърдени или отхвърлени от общинските съветници със съответните затова мотиви.

Отказът за одобряването на номинация е на път да се превърне в традиция, след като точно преди 5 години представители на ДПС отказаха да подкрепят предложението за ген. Васил Делов, като оспориха неговите заслуги. Въпреки наличието на Инициативен комитет, част от който беше самият г-н Хасан Азис, което не попречи на ръководни фактори в община Кърджали да променят позициите си на 180 градуна броени дни преди гласуването на номинацията. Действията на мнозинството, взело едноличното решение, тогава предизвика бойкот от страна на останалите представители в местния парламент – ГЕРБ и БСП, които бойкотираха тържествата по честванията на 100-годишнината от Освобождението на града. Явно емоциите и меренето на его-та от страна на местните партийни ръководители се превръща в патент на този празник. Или както се казваше в една реклама: Традициите не са това, което бяха.