Страната ни е последната точка от европейската обиколка на френския президент

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с българския си колега Румен Радев в двореца „Евксиноград” във Варна. Неговото посещение, което е част от тридневната му обиколка в Централна и Източна Европа, от мнозина се счита за знаково за страната ни, тъй като нито един френски държавен глава не е посещавал България от присъединяването ни към ЕС насам. Някои анализатори дори отбелязват, че сега Франция дава сигнал, че не пренебрегва нито една от страните, които са част от блока, че желае да избегне разделенията както между страните от Севера и Юга, така и между страните от Изтока и Запада. „Отношенията ни с Франция имат определено стратегически характер и придобиват все по-голямо значение в контекста на членството ни в ЕС”, коментира Румен Радев на съвместна пресконференция с Макрон.

Визитата на френския президент обаче има не само политически, но и икономически привкус. На фона на отцепването на Великобритания от ЕС, държавният глава на Франция започна инициатива за задълбочаване на икономическата интеграция на един съюз, за който смята, че трябва по-добре да защитава гражданите си, пише „Ройтерс”. По време на посещението си в Залцбург Макрон заяви, че европейската директива за командированите работници облагодетелства социалния дъмпинг в полза на страните от Източна Европа, както и че така се погазват основните принципи на ЕС. 

„С Румен Радев имаме съвпадение по 3 основни теми – командироването на работници, отбраната и миграцията”, отбеляза той. Както Макрон, така и българският държавен глава подчертаха необходимостта от стилимулирането на сътрудничеството между двете страни в областта на туризма, науката, бизнеса и обмена на инвестиции. „България поема председателството на Съвета на Европа в труден и предизвикателен период”, добави Радев. Поради тази причина българското правителство е формулирало ясни критерии, целящи укрепване на единството на ЕС и засилване на солидарността, стабилността и конкурентоспособността, подчерта той. „Ще очакваме експертна френска подкрепа за подготовка на председателството и на един от най-важните приоритети – кохезионната политика”, каза още Румен Радев.

Двамата президенти стигнаха до съгласие по отношение на засилването на контрола на миграцията и предприемането на конкретни действия по отношение на европейската сигурност и отбрана. Румен Радев бе категоричен, че сигурността на европейските граници започва от сигурността на българските граници. „С президента Макрон изразихме задоволство от постигнатото сътрудничество в сферата на отбраната, касаещо трансформацията на Въоръжените сили на Република България и придобиване на модерни оръжейни системи. Налице е определен потенциал това сътрудничество да продължава с модернизацията на ВМС и на Сухопътните войски на България. Изразих своето уверение, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в Шенгенското пространство, както и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в приемната на Еврозоната”, допълни българският президент. На свой ред Макрон подчерта, че България е изпълнила изцяло критериите за приемането в Шенгенското пространство, като допълни, че правилата за прием трябва да бъдат преразгледани и че страната ни трябва да участва в дискусията.