Политиката на американския президент Доналд Тръмп трябва да накара европейските държави да преразгледат своите геополитически съюзи, смята бившият френски премиер Жан-Пиер Рафарен. В свое интервю за вестник „Journal du Dimanche“ в неделя той изрази мнение, че групата от четири държави – Франция, Германия, Русия и Китай, може да се превърне в нов остров на стабилност.

„Курсът на Тръмп поставя под въпрос фундаментални неща, заявява френският политик и продължава – изправени сме пред агресивност спрямо Еврозоната, пред влиянието на долара, а нашите компании са принудени да затворят заводите си в Иран под натиска на САЩ“.

Рафарен споделя още: „След Брекзит Европа е в процес на вътрешна дезинтеграция и е изправена пред нарастващата нестабилност в останалата част от света“. „Трансатлантическите отношения се отслабват“, отбелязва бившият френски премиер. „Това трябва да ни даде куража да ревизираме геостратегическите си партньорства в посока на засилването на сигурността и мира“, смята още Рафарен.

По негово мнение „бъдещето на Европа е свързано със създаването на силен европейски полюс в рамките на стабилна Евразия“. „Тази дъга на стабилността трябва да бъде базирана на групата от четири страни – Франция, Германия, Русия и Китай“.

Близкият съратник на бившия френски президент Жак Ширак, Жан-Пиер Рафарен оглавяваше френското правителство в периода 2002-2005 г. Именно в този период Париж категорично  отказа да подкрепи американската намеса в Ирак (през 2003 г.). Миналата година Рафарен напусна Горната камара на френския парламент, за да оглави неправителствената организация „Лидери за мир“.

Източник: ТАСС