Защото е създател на най-добрия шоу-продукт в България през последните 30 години. Защото знае какво иска аудиторията и й го предоставя. Защото, за разлика от повечето български политици, не се прави на по-умен от избирателите. Не се вживява в ролята на Мойсей, Христос или Аллах, не претендира, че е носител на истината от последна инстанция. На изирателите, както в България, така и навсякъде другаде по света, им е писнало от политици, които се държат като бъдещи носители на Нобелови награди. Ако избирателят мрази нещо особено силно, то това е склонността на политическия елит да го поучава. И като отмъщение за вечните поучения на "богоизбраните политици", хората гласуват за фигури, смятани за аутсайдери и маргинали. В САЩ избраха за президент непредсказуемия, ексцентричен и абсолютно политически некоректен Тръмп, а не склонната към постоянни назидания, болезнено амбициозна и претендираща да е супер професионалист Хилъри Клинтън. Във Великобритания гласуват за Найджъл Фараж и Борис Джонсън, които противниците им наричат "клоуни". Хубаво, нека са "клоуни", ама печелят избори и референдуми. Някой дали си спомня за "суперпрофесионалния политик" Дейвид Камерън, който само преди три години беше британски премиер? Съвсем скоро никой няма да помни и Тереза Мей, която също се гордееше със своя "професионализъм". 

Изобщо политиците, които наричат себе си "професионалисти" в противовес на "популистите", звучат изключително смешно. Особено в България. Къде се усвоява тази наука политиката? В кой университет? И защо адвокат, икономист, историк, охранител да могат да бъдат премиери, а един шоумен да не може? Политиката от много години е преди всичко шоу. Затова и Владимир Зеленски стана президент на Украйна.Затова и Движение "Пет звезди", създадено от шоумена Бепе Грило, днес управлява Италия.  Няма никакво значение какво работиш. Дали си актьор, музикант, университетски преподавател, инженер. Единственото нещо, което има значение, е как си вършиш работата. Дали й отдаваш цялата си енергия и талант или просто отбиваш номера. Струва ми се, че ако само половината от днешните критици на Слави Трифонов изпълняваха служебните си задължения по начина, по който го прави той, днес България щеше да бъде една от най-проспериращите държави  в Европа.

В никакъв случай не правете любимата грешка на българските "интелектуалци", които с такова наслаждение подценяват и осмиват труда при създаването на един шоу-продукт. Ужасно лесно е, твърдят те, да разказваш смешки и да правиш гримаси. Тове всеки го може. Нима? Който говори такива неща, наистина е глупак. Независимо от всичките му "интелектуални" претенции. Изисква се невероятен талант, за да задържиш вниманието на публиката и да си номер едно в шоу-бизнеса в продължение на 20 години. И артистичният талант изобщо не е достатъчен. Трябва да си не просто комик, а и организатор, бизнесмен, ръководител и вдъхновител на един огромен екип. А през последните две десетилетия Слави Трифонов показа, че може да прави и политика с голям успех. На инициирания от него референдум гласуваха три милиона и половина души.  Именно в неговото шоу излезе информацията за това как партиите са си увеличили незаконно субсидията.

 Всеки има правото да харесва или да не харесва Трифонов. Но никой няма правото да омаловажава положения труд - от него и от целия му екип. А най-абсурдното обвинение към него е, че бил виновен за "чалгизирането на цяло поколение". Обвинителите, които говорят така, дали наистина вярват, че ако Слави Трифонов го нямаше, щяхме да имаме поколение от прескачащи се гении, от Леонардовци и Айнщайновци? Простотията и "чалга-поведението" винаги са съществували, има ги и ще ги има със или без шоу-програми. Да обвиняваш някого, че е отговорен за ниските страсти, характерни за някаква част от населението, е проява на тежка невъзможност за мислене. Не Слави Трифонов и предаването му са отговорни за "чалга-поведението", а всички, които управляваха България в последните 30 години. Виновни са всички онези, които създаваха и изпълняваха законите, по които живеем през демократичните десетилетия. Ако толкова искате да обявите някого за конкретен виновник за "чалгизирането на съзнанието", това са хората. Но не прехвърляйте отговорността върху щоумените.    

 Да, Слави Трифонов не е светец. И никога не е претендирал да бъде такъв, за разлика от много други български политици. А точно защото няма подобни претенции, неговият политически проект има всички шансове да разбие статуквото. Да изпрати "професионалните" политици там, където им е мястото - в миманса.