Известният писател, майор от армията на Донецката народна република и съветник на лидера на ДНР Александър Захарченко коментира в ексклузивно интервю създаването на новата държава Малорусия със столица Донецк, за чието учредяване съобщиха властите в ДНР на 18 юли.

Неочаквано ли беше за теб изявлението на Александър Захарченко за създаване на нова държава с името Малорусия?

Не, ние действително искахме да направим сюрприз и на Москва, и на Вашингтон, и разбира се – на първо място – на Киев. И на Одеса, и на Харков. И виждам, че това се случва. Хората днес вече напълно разбират историческото значение на това събитие, но мисля, че няколко чиновници в Киев стоят до прозорците и искат да скочат с викове „Руснаците идват!“

Захар, обясни, защо се случва това и защо именно сега?

Ами защото темата е назряла. Защото през всичките тези три години наблюдаваме как Украйна се самоубива, решавайки по този начин и текущите военни задачи, и дипломатическите, и политическите, и прочие. Трупахме сили. Сега Донецк съвършено сериозно има всички основания да говори, че е в състояние да поеме столичните функции и е готов да обезпечи законността и правовия ред с помощта на своите въоръжени сили на цялата територия на Малорусия.

Кои региони са се присъединили към Малорусия на този етап? От кого бяха представени те?

Мисля, че имаше представители от всички региони, но се изказаха хора от Киев, Одеса, Днепропетровск, Харков.

Какви ще бъдат границите на Малорусия? В този момент какви са границите ѝ?

Захарченко каза, че няма да дадем и Лвов. В настоящите граници на Малорусия влизат всички територии, които досега се наричаха Украйна. А по-нататък е въпрос на създаване на администрация…

А правилно ли е да се каже, че Луганската народна република и Донецката народна република вече са се обединили и представляват обща държава?

Не, мисля, че е рано. Донецк е този, който обяви, че е готов да поеме върху себе си столичните функции и ги поема. Що се отнася до отделните въпроси, те са с частен характер – става дума за Луганск, Полтава и Запорожието – мисля, че тепърва ще ги обсъждаме.

Какво ще стане с Минските договорености?

Конституционният акт, който обявихме и приехме единодушно, по своята същност напълно се вписва в Минските договорености. Още повече, че за да създадем обща държавност, Донецк се отказва от редица преференции, които имаме според споразуменията от Минск.

Първо, де факто ще престанем да бъдем сепаратисти – няма да могат вече да ни наричат така, защото заставаме зад идеята за единна държавност. И разбира се, преставаме да бъдем терористи, тъй като искаме мирно решаване на въпроса и дори сме предложили необходимия за това документ. Донецк се отказва от множество преференции, просто за да се претопи в общата малоруска държавност.

Тоест това вече не е курс към присъединяване към Русия, а към създаването на самостоятелна голяма държава?

Самостоятелна държава, която безусловно си поставя за цел създаването на обединена държава – Малорусия, Беларус и Русия.

Автор: Александър Коц

Източник: donetsk.kp.ru

Превод: Елена Дюлгерова