Немският политолог Александър Рар за това как “нетипичният канцлер” се опитва да спаси своята “източна политика”

Посещението в Сочи на канцлера Ангела Меркел, която две години не е идвала в Русия, предизвика бурна и нееднозначна реакция в немските медии. В интервю пред “Российская газета” политологът Александър Рар разказа как в Германия възприемат опита на Меркел да възстанови диалога с Москва.

Немските издания напомнят за старото обещание на Ангела Меркел да не идва в Русия дотогава, “докогато не настъпи деескалация в източна Украйна”. Мнозина критикуват канцлера на ФРГ за това, че е променила решението си.

В навечерието на това посещение по нашата (немската - бел. прев.) телевизия постоянно се излъчваха репортажи, посветени на Русия, излизаха специални програми. Либералната немска преса, която сериозно влияе на общественото мнение, особено в разгара на предизборната кампания, е много войнствено настроена спрямо Русия. И фактически тя поиска от госпожа Меркел да бъде твърда в преговорите с президента Путин. От друга страна, значителна част от обществото в Германия се застъпва за нормализация на отношенията с Русия. В това число и немският бизнес, който призовава Берлин колкото може по-скоро да се откаже от политиката на санкции. От тях страдат и немските фирми, губещи излаз на руския пазар.

Тъкмо преди няколко дни за това говори зам.-председателят на Източния комитет на немската икономика Клаус Шефер.

Ние виждаме, че немското общество е разделено и канцлерът на Германия се оказа между чука и наковалнята. От една страна, тя се опасява, че критиците й ще започнат да я обвиняват в “излишна сговорчивост” с Москва. А такива разговори са крайно неизгодни за нея, още повече, че до изборите остана по-малко от половин година. Канцлерът не иска да губи точки заради това. От друга страна, политик като Меркел трябва да отчита интересите на Германия, които лежат в плоскостта на нормализация на отношенията с Русия. Очевидно е, че трябва да се върви към компромиси, да се гледа в бъдещето и да се мисли как да се създава единна Европа без разделителни линии.

Забележително е, че срещата на Владимир Путин и Ангела Меркел се състоя именно в Сочи. В очите на немския истаблишмънт това е “градът на Путин”. Мисля, че госпожа Меркел под всякакви предлози можеше да договори посещението й да бъде организирано в Москва. Но тя прие руското предложение - това казва много. Немците и лично Меркел нямат строго антируски подход. Смятам, че канцлерът на ФРГ повече от други е способна да разбере и руската история, и руските стратегически интереси. Тя не е длъжна да ги признава, но е необходимо да ги разбира. Не забравяйте, че на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. именно Германия спря разширението на НАТО към Грузия и Украйна, към което се беше нацелил Джордж Буш - син при подкрепата на Източна Европа.

Ще може ли да се презареди Минския процес (по регулиране на ситуацията в Донбас - бел. прев.)?

На Меркел й е нужно да спаси своето реноме, каквото и да стане, реномето на активен посредник в този процес. Някога тя пое върху себе си ролята на адвокат в този конфликт. Ако Минските споразумения се рушат, руши се цялата нейна “източна политика”. Така че украинският въпрос не е просто хоби за канцлера на Германия. Друга работа е, че неговото решение е възможно само в тясно сътрудничество както с руската, така и с украинската страна. Тези, които действително искат нормализация на ситуацията, очакват Меркел също така да замине за Киев и на среща с Порошенко или в Радата директно да каже, че няма алтернатива на Минските споразумения. А значи и Киев трябва да предостави автономия на Донбас в състава на Украйна. Ако Германия се реши да озвучи такава позиция, това би била мъдра стъпка. Като цяло аз нямам повишени очаквания от тези преговори. Но смятам, че Меркел и Путин са в състояние да подобрят атмосферата в отношенията между двете страни. Вярно, Ангела Меркел е “нетипичен” канцлер. На първо място тя е политик на ценностите, които поставя често по-високо от въпросите на геополитиката. Но Европа има възможност съвместно с Русия да реализира интересни стратегии в Близкия Изток, в Афганистан, в Азия, да създава общо пространство от Лисабон до Владивосток. И Германия разбира този интерес.

Превод от руски език: Александър Станчев