Американският президент Доналд Тръмп и руският му колега Владимир Путин ще се срещнат тази седмица във виетнамския град Дананг по време на форума на лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (Asia-Pacific Economic Cooperation, АПЕК). Дванадесетте страни от организацията в региона на Тихия океан се събират във Виетнам, за да обсъдят търговията и инвестициите, но водещото събитие остава вероятната среща между Тръмп и Путин. За момента Кремъл и Белият дом говорят за нейното провеждане само като възможност, но по всичко личи, че двамата световни лидери ще разменят на четири очи мнения по болезнените теми на международната сигурност.

Факторът „руска връзка”

Противоречията между САЩ и Русия засягат множество теми – от Сирия, през Украйна, до Северна Корея, но опитите за решаването им в двустранен формат удрят на камък поради мощния вътрешен натиск, на който е подложен Доналд Тръмп. Американският президент е под продължаващ обстрел по повод на тиражираната „руска връзка” при избирането му за държавен глава и се стреми да ограничи ходовете си, които стават повод за подобни спекулации. Въпреки огромното му желание да се срещне с Путин още „преди встъпването в длъжност на администрацията”, опитите на Доналд Тръмп за подобряване на отношенията с Русия бяха систематично спъвани от вътрешнополитическата съпротива на противниците му. В началото на юли тази година двамата лидери се засякоха по време на форума на Г-20 в Хамбург. В цялата сложност на обстановката Владимир Путин и Доналд Тръмп успяха да разговарят в продължение на три часа. Демонстрирана беше явна взаимна симпатия между двамата, но рандевуто не доведе до какъвто и да било политически резултат. Обяснението е просто - американският президент беше подложен на силен натиск поради предполагаемата руска намеса в избора му и не желаеше да дава допълнителни аргументи на опозицията. Кремъл очевидно даваше признаци, че влиза в положението на Тръмп и продължи да подава сигнали, че е готов да чака, докато стопанинът на Белия дом стабилизира позициите си.

За четирите месеца след последната им среща, това така и не се случи. Тръмп не подобри положението си, а политическият натиск и медийната истерия срещу него не спряха дори за минута. Единственият шанс това изобщо някога да се случи е или американският президент да спечели информационната война с либералните глобалисти от противниковия лагер, или да преобърне нагласите в Конгреса, което може да стане не по-рано от планираните парламентарни избори през следващата година.

Блокираната американска външна политика

Поради цял комплекс от причини американският президент отвори нов дипломатически фронт на Корейския полуостров. Усилията му да реши сам предизвиканата от самия него криза със Северна Корея не дадоха резултат и стана очевидно едно – САЩ не могат да решат никой сериозен международен проблем без сътрудничеството на Русия и Китай. В интервю за Fox News непосредствено преди началото на своето азиатско турне, Доналд Тръмп заяви, че „Путин е много важен, доколкото те (руснаците,  бел. авт.) могат да ни помогнат със Северна Корея”. Американският президент назова и другите две теми, които са на преговорната маса с Москва – Сирия и Украйна. Наред с тези три горещи теми съществуват цял набор от конфликтни точки (начело с Ирак и Афганистан), по които двамата президенти могат да постигнат изгодно както за САЩ, така и за Русия споразумение.

Близкият Изток е регионът, в който двете световни сили могат да взаимодействат не толкова на основата на съперничество, колкото на базата на взаимодействие. Вашингтон стремително губи влияние в региона, а Русия увеличава своето присъствие. Тук на масата на преговорите е цял пъзел от взаимосвързани проблеми – от стабилизирането на Сирия, през домогванията на кюрдите за собствена държава и нестабилната ситуация в Ирак и Турция, до растящото влияние на Иран и неизбежното изтегляне на САЩ от Афганистан – за решаването на всички тях Съединените щати трябва да се разберат с Русия.

След срещата през юни в Хамбург американският президент вероятно се е надявал, че в бъдеще ще може да разговаря със стопанина на Кремъл от позицията на стабилизирал се във вътрешнополитически план безспорен лидер на САЩ. Броени дни преди посещението във Виетнам и форума на АПЕК, на който двамата с Владимир Путин ще разменят позиции, това все още така и не се е случило. В тази обстановка разговорът с руския държавен глава може да има важно значение за спадане на международното напрежение, но вероятно няма да доведе до сериозни решения в полза на укрепването на международната сигурност.