Сеул, Москва и Пхенян могат да реализират няколко големи тристранни инфраструктурни и енергийни проектa, ако на Корейския полуостров се постигне стабилност. Това заяви президентът на Южна Корея Мун Дже-ин.

Един такъв проект може да бъде железопътна линия, която ще доставя стоки от Русия до Южна Корея през Северна Корея. „Когато Транскорейската железопътна линия бъде изградена, тя може да бъде свързана с Транссибирската железопътна линия. В този случай ще бъде възможно да бъдат доставяни стоки от Южна Корея до Европа, което ще бъде икономически изгодно както за Южна и Северна Корея, така и за Русия”, каза Мун Дже-ин в интервю за руска медия, преди своето посещение в Москва.

Друга възможност е изграждането на газопровод, идващ от Русия до Северна Корея, който да бъде разширен до Южна Корея, заяви той. „Може да изградим и газопровод през Северна Корея, така че не само Южна Корея да получава руски газ, а да има възможност той да бъде доставян до Япония”, каза още президентът.  

Проектът за газопровод, който да минава през Корейския полуостров, се обсъжда от дълго време насам, но официалните преговори стартират през 2011 г. Преговорите са замразени, след като отношенията между Сеул и Пхенян се влошават. Миналата седмица руската енергийна компания „Газпром” обяви, че възобновява преговорите със Сеул за изграждането на газопровод, свързващ Русия със Северна и Южна Корея.

Страните могат да свържат и своите електрически мрежи, смята Мун Дже-Ин. „Можем да създадем и електропровод, която ще ни позволи да получаваме електроенергия от Русия. Освен това тя може да бъде доставяна не само до Северна и Южна Корея, но и до Япония”. Може да бъде доставена и в Южна Корея и Япония” .

Източник: RT