Джон Болтън, адвокат, получил образованието си в Йейл, известен като ястреб във външната политика, е назначен за съветник по въпросите на националната сигурност. Това е поредната рокада в администрацията на президента Тръмп. Официално Болтън ще встъпи в длъжност на 9 април. Не е необходимо Сената да потвърди това назначение. Добре дошъл на Говорещия право в очите!

Господин Болтън има дългогодишен опит в държавната администрация, включително на позицията заместник-държавен секретар по въпросите на контрола на оръжията и посланик в Организацията на обединените нации. Според него „няма такава организация” и е категоричен, че нейното финансиране трябва да бъде прекратено. Джон Болтън гледа с насмешка на международните институции и не вярва, че взаимодействието на САЩ с останалата част от света гарантира интересите на страната му. 

Болтън, който скоро ще стане част от Националната агенция за сигурност, е опитен адвокат и привърженик на тинк-танкове, както и специалист по външна политика, който е написал множество книги и статии. Той е подготвен лектор с пъргав ум, а неговият дар слово може да спечели аудиторията по всяко време. Бъдещият съветник по националната сигурност дори е обмислял да се включи в предизборната надпревара през 2012 г. и 2016 г.

В честите си коментари по телевизията, господин Болтън винаги защитава по-твърдия подход и никога не пропуска възможност да подкрепи използването на сила, вместо губенето на време с безплодна дипломация. Например той се застъпва за възможността за военно разрешение на проблема със Северна Корея и за засилване на сътрудничеството с Тайван, за да бъде дразнен Китай. Той заема и много твърда линия по отношение на Иран. „За да спрете бомбите на Иран, бомбардирайте Иран”, обобщава той.

Господин Болтън смята, че Съвместният всеобхватен план за действие (JCPOA) е грешка. Той иска САЩ да изтласкат Иран от Сирия и да събори правителство на президента Асад, което е приятелски настроено към Техеран. С неговото назначаване шансовете САЩ да сертифицират иранската ядрената сделка са нулеви. Или поне така изглежда. Господин Болтън винаги е бил произраелски настроен и подкрепя идеята за едностранна израелска атака срещу Иран, за да бъдат разрушени съоръженията, свързани с иранската ядрена програма. Джеси Хелмс, който бе добре познат ястреб, някога заяви, че господин Болтън е подходящият човек, „с който може да се посрещне Армагедон”.

Най-новото назначение в НСА защитава идеята за повишаване на митническите тарифи, за да се предизвикат търговски войни.

Като се има предвид, че Джон Болтън и Майк Помпео са републиканци ястреби, Доналд Тръмп ще бъде подложен на сериозен натиск да възприеме по-твърд подход по всички важни въпроси. Джина Хаспел, още един ястреб, ще има чести срещи с Доналд Тръмп в ролята си на новоназначен директор на ЦРУ. Духът на Бари Голдуотър е жив.

Джон Болтън винаги е бил критичен спрямо Москва и почти всички смятат, че неговото назначение не вещае добро за отношенията между САЩ и Русия.

В отговор на речта на президента Путин, в която той повдигна завесата за съществуването на нови супероръжия, Болтън подчерта необходимостта от „стратегически отговор”. Освен това той призова НАТО да реагира остро спрямо „случая „Скрипал”, като заяви, че е убеден, че президентът на САЩ обмисля такъв отговор. Последният избор на съветник по национална сигурност подкрепя идеята на Украйна да бъде предоставяно смъртоносно оръжие и иска Западът да заеме по-твърда позиция по отношение на Русия. Джон Болтън очевидно ще се застъпи за ускоряване на членството на Грузия и Украйна в Северноатлантическия алианс, както и за това да им бъде предоставен статут на основен съюзник на САЩ, който не е член на НАТО.

Той критикува остро политиката на Обама за рестартиране на отношенията („reset policy”) между САЩ и Русия. Въпреки това той никога не е предприемал персонални атаки срещу Владимир Путин. Изглежда, че са му доставяли удоволствие посещенията в Москва, в това число и пресконференциите и посещенията на мозъчни тръстове. Въпреки суровия си изказ, той винаги е бил приятелски настроен и готов за комуникация. Той има дълъг списък от лични познати в страната, в това число влизат и хора, които заемат висши държавни длъжност и хора от академичните среди. Джон Болтън работи със Сергей Кириенко, първият заместник-началник на президентската администрация на Русия, когато последният е начело на Държавната комисия по химическо разоръжаване на Русия.

Господин Болтън има опит в преговорите по стратегически въпроси, свързани с контрола на оръжието. Джон Болтън е защитник на това САЩ да се оттеглят от Договора за противоракетната отбрана от 1972. Той участва и в разговорите за Договора за намаляване на стратегическото нападателно въоръжение от 2002 г., който бе в сила до влизането в сила на „Нов СТАРТ”. Болтън гледа на „Нов Старт” като на едностранно споразумение за разоръжаване, което противоречи на интересите на САЩ. Президентът Тръмп също порица този договор.

Това, че е ястреб, не го прави безнадеждна перспектива. Той гледа на интересите на народа си по свой начин, но иска Америка да ръководи, а не да погине във война, която не може да спечели. Неговият опит в стратегическите преговори за въоръжение е безценен. Господин Болтън разбира добре проблемите, свързани със сигурността.

През 1980 г. Роналд Рейгън е човек, с когото никой не може да сключи сделка. Помните ли неговата „шега” за хвърлянето на бомби за СССР за пет минути? Или неговата реч „Империята на злото”? По време на втория му мандат бе подписан основният Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег и приятелската среда на срещите на високо равнище между САЩ и СССР бяха доказателство, че тези двустранни отношения очевидно са се развили отвъд основния тон на Студената война.

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов вярва, че „той вече е влязъл в историята като човек, който е дал своя принос за края на Студената война”. Президентът Рейгън сложи край на Студената война и направи възможно облекчаването на напрежението, свързано с ядрените оръжия през 90-те години.

Много въпроси не се разглеждат в споразуменията, но диалогът за контрола върху въоръженията вероятно ще продължи, защото се припокрива с жизненоважни за САЩ интереси и господин Болтън добре знае това.

В крайна сметка, решенията се вземат от президента. Макар и съветниците да имат влияние, те само съветват. Президентът Тръмп има много хора около себе си, които могат да му помогнат да погледне на един проблем от различни гледни точки.

Автор: Питър Корзун

Източник: Strategic Culture

Превод: Десислава Пътевa