САЩ рискуват да бъдат изтласкани в ъгъла, ако продължат да натрапват своя антиирански план. Призовавайки европейските си съюзници да скъсат връзките с ислямската република, Вашингтон не е взел предвид икономическите интереси на ЕС.

Иранският въпрос издълба пропаст между Съединените щати и Европа: макар че Вашингтон обяви, че Техеран е спонсор на тероризма, държавите – членки на ЕС, продължават да инвестират в икономиката на страната, пише Игор Гашков, сътрудник на Sputnik.

„Има огромна разлика между европейците и американците по този въпрос”, заяви Семьон Багдасаров, директор на Центъра за изследвания на Близкия изток и Централна Азия (Center for Middle Eastern and Central Asian Studies). „Техеран и французите са подписали договор за модернизиране на целия авиационен флот на страната. Париж и Берлин активно инвестират в производството на ирански въглеводороди. Европейският бизнес има големи възможности в Иран и новите санкции заплашват да попречат на това сътрудничество. Интересите на САЩ и ЕС тук са диаметрално противоположни”.

За да осуети действията на Техеран, Вашингтон се нуждае от помощта на ЕС. Обръщайки се към членовете и съюзниците на НАТО по време на Конференцията за сигурност в Мюнхен, съветникът по националната сигурност на САЩ Х.Р. Макмастър подчерта необходимостта от прекратяване на финансирането на Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC), който е проектиран като терористична организация от Министерството на финансите през октомври 2017 г.

„Когато инвестирате в Иран, вие инвестирате в IRGC”, каза Макмастър, цитиран от Defense News. „И когато видим кои са най-големите партньори в търговията с Иран, ние, разбира се, виждаме Русия, виждаме и Китай. Но също така виждаме Япония, Южна Корея и Германия. Време е да съсредоточим усилията на бизнес разузнаването върху това да разберем с кого точно правим бизнес и да прекъснем финансирането”.

Нещо повече, Вашингтон неколкократно отправи заплахи, че ще излезе от Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), по-добре познат като ядрената сделка с Иран, подписан от Иран, Европейския съюз и от групата 5+1 (САЩ, Русия, Китай, Франция и Великобритания плюс Германия) през юли 2015 г., когато на президентския пост беше Барак Обама.

Ако споразумението се анулира и бъде възстановен санкционния режим срещу Техеран, рестрикциите ще бъдат изненадани от ответния удар на икономиката в Близкия изток, но и от бизнес интересите на страните членки, отбеляза Гашков.

За разлика от своите европейски съюзници обаче, Вашингтон няма какво да губи.

Според журналиста САЩ разчитат в Близкия изток на Израел и Саудитска Арабия – дългогодишни врагове на Иран.

По време на конференцията в Мюнхен израелският премиер Бенямин Нетаняху се обърна към иранския външен министър Мохамад Явад Зариф, показвайки част, за която твърди, че е от ирански дрон, който е свален от Израел през този месец: „Спомняте ли си това? Би трябвало. Ваше е. Можете да отнесете със себе си съобщение до тираните в Техеран: Не си правете експерименти със смелостта на Израел”.

На 10 февруари Тел Авив съобщи, че е повален ирански дрон, преследван от Военновъздушните сили на Израел (IAF), както и че са ударени няколко военни цели в Сирия. След като израелските въздухоплавателни средства пресичат границата със Сирия, въздушната отбрана на страната открива огън, съобщи държавната сирийска агенция SANA. В резултат на това е свален израелски изтребител Ф-16.

От своя страна, иранският премиер Зариф отхвърли коментарите на Нетаняху, като заяви, че това е „цирк с анимационни герои, който дори не заслужава отговор”.

В ексклузивно интервю за Sputnik външният министър на Иран подчерта значението на JCPOA, като допълни, че „ако САЩ решат да се оттеглят или да прекратят споразумението, ще потънат в изолация, превръщайки се в аутсайдери”.

Зариф подчерта, че европейските политици се противопоставят на всяко преразглеждане на ядрената сделка с Иран, добавяйки, че те „защитават собствените си интереси и споразумения в рамките на JCPOA”.

„Международната общност, с изключение на администрацията на Тръмп, Израел и две или три страни от Близкия изток, разбира, че JCPOA е международно споразумение, а не двустранен договор между Иран и САЩ”, отбеляза външният министър на Иран.

Ирина Фьодорова, старши изследовател в Института за ориенталски изследвания на Руската академия на науките, подчерта, че прекратяването на ядреното споразумение в Иран няма да бъде в интерес на ЕС и Русия.

„Отменянето на ядрената сделка представлява опасност за целия свят, тъй като ще направи невъзможно постигането на споразумение със Северна Корея, която има собствена ядрена програма и проблеми, подобни на тези на Иран”, подчерта тя. „И не съответства на интересите нито на Русия, нито на ЕС. Освен това е важно европейците да се върнат на обещаващия ирански пазар, но САЩ възпрепятстват това”.

От друга страна, прекратяването на ядрената сделка с Иран е стратегически неблагоприятно за САЩ, отбеляза руският академик, добавяйки, че точно поради тази причина позицията на Тръмп предизвиква остра критика от страна на демократите. „Вашингтон сега се опитва да възстанови своите позиции в Близкия изток, но оттеглянето от [JCPOA] едва ли ще помогне на САЩ за постигането на тази цел. Ще се окаже, че Съединените щати действат неумело: при управлението на един президент те сключват споразумението, а при управлението на друг го прекратяват”, заключи Фьодорова.

Източник: Sputnik

Превод: Десислава Пътева