На 7 юли Джон Кери, съпроводен от Виктория Нюланд, пристигна на посещение в Киев. Същият ден Кери и Нюланд проведоха срещи с президента Петро Порошенко, премиера Владимир Гройсман и други политици. Официалната цел на визитата бе обсъждане на реализацията на Минските споразумения. За отбелязване е обаче, че това стана в навечерието на срещата на НАТО във Варшава. Освен това, няколко дни преди украинската визита на Кери се проведе телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и неговия американски колега Барак Обама, в който двамата обсъдиха  урегулирането на конфликта в Донбас. Ако се вярва на информациите на „инсайдерите” украинското ръководство е останало разочаровано от резултатите от визитата. Кери отново е отклонил темата за доставка на смъртоносни оръжия в Украйна, макар Киев да разчиташе, че този път, още повече във връзка със срещата на НАТО, ще получи желаните оръжия . Освен това, в края на заключителната пресконференция Порошенко нарече САЩ „ключов съюзник на Украйна”, но Кери се ограничи с кратката реплика, че „Съединените щати ще бъдат редом с Украйна”, въпреки очакванията на Порошенко да чуе нещо по-съществено.

Украинските медии не изключват възможността основната цел на посещението да е била обсъждане на Закона за изборите в Донбас, който Украйна трябваше да приеме съгласно Споразуменията от Минск. Както е известно, украинската страна бави процеса и отказва да води преки преговори с представителите на Донецката и Луганска републики, макар че това е записано в документа. Посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт в едно свое интервю обясни, че президентът Обама би желал да види реализацията на Минските споразумения до напускането на поста си . По време на пресконференцията Кери също съобщи, че при разговора между Обама и Путин руският президент е заявил, че и той, както и Обама, се надява да види прогрес в реализацията на Минските договорености. „Така че има реален шанс скоро тази надежда да се превърне в реалност” , добави Кери.

Тъй като такива фигури като Кери обикновено идват, за да обсъждат комплекс от въпроси, то освен Минските договорености се разгледа и въпроса за изпълнението на ангажиментите на Украйна пред МВФ. Украинското правителство вече беше позабравило, че трябва да изпълнява подписаните с фонда протоколи за сътрудничество. Затова гостът от Държавния департамент на САЩ отново трябваше да им обясни правилата за добро поведение и да им каже какви закони трябва да приемат, за да бъдат подкрепяни и в бъдеще от САЩ .

След посещението на Кери украинският премиер бързо отиде във Върховната Рада, за да убеди депутатите спешно да гласуват законите, свързани с взаимоотношенията между Украйна и МВФ. Така че визитата на Кери способства украинските власти за пореден път да се размърдат и да започнат да изпълняват ангажиментите си пред фонда. Кери, обсъди и състоянието на украинско-американските отношения в сферата на сигурността. Украинските медии лансираха и още една версия за посещението на Кери. Става въпрос за това, че американските партньори на Киев подготвят почвата Украинската Рада едностранно, без да съгласува с представителите на Луганската и Донецката републики, да приеме закона за изборите в Донбас. Това ще даде възможност на САЩ да заявят пред международната общност, че от страна на Украйна Минските договорености се изпълняват, макар че всъщност по този начин те грубо ще се нарушат. От визитата на Кери и Нюланд остава усещането за известно разочарование в американските управляващи кръгове от действията на украинския политически елит. Две години след преврата все още остават нерешени редица въпроси, принципни за американските и европейски партньори на Украйна. Както и при Янукович, така и сега олигархията диктува дневния ред на страната. Няма никакви индикации, че тоталната корупция, която възпрепятства инициативите на САЩ и Европа в Украйна, поне малко е намаляла. Порошенко постоянно обещава нещо на американските си партньори, а после го изпълнява както намери за добре или въобще не го изпълнява, оправдавайки се с вътрешнополитическите проблеми . Това естествено не означава, че САЩ ще откажат подкрепа на режима в Украйна. Вашингтон ще продължи да подкрепя този режим, защото той е удобен лост за осъществяване на плановете му по отношение на Русия, в рамките на общата геостратегия на Съединените щати.

Анализаторите говорят, че извън протокола Кери и Нюланд ще имат срещи тет-а-тет с представители на най-богатите и привилегировани слоеве в Украйна, за да ги убедят да дадат своята подкрепа за редица непопулярни закони, които предстоят да бъдат приети. Става въпрос за законодателни актове, които ще дадат приоритет на международното заканодателство над националните нормативни актове . Целта е, Украйна да бъде лишена окончателно от национален суверенитет и да придобие някакъв колониален статут, който ако се наложи, в бъдеще би могъл да улесни нейната федерализация. Това ще реши проблема и на транснационалните корпорации, които сега трудно си пробиват път в Украйна. Те срещат ожесточена съпротива от страна на украинските олигархични групировки, които се стремят сами да приватизират остатъците от държавна собственост, а не да я предоставят на американците .

Лансираните в публичното пространство анализи, оценки и изводи за посещението на високопоставените служители на Държавния департамент в Украйна се отнасят малко или много към предположенията. Това е така, тъй като и до момента никой не е видял някакви официални документи от обсъжданите въпроси или взетите решения при посещението на Кери и Нюланд. В това няма нищо необичайно, защото сегашното ръководство в Киев няма възможност самостоятелно да взема решения. Всички решения се вземат в западните централи. Тоест дали ще се изпълняват или не Минските споразумения, това ще реши Вашингтон, а не Киев, колкото и да му е неприятно на Порошенко.

Възможно е също, както се говори, визитата на Кери да има връзка и със срещата на НАТО във Варшава. Има вероятност на тази среща НАТО да блъфира, че има намерение да разположи мощни военни формирования в Украйна на границите с Русия . Но по всичко личи, че американците нямат планове да направят от Украйна мощен, боен юмрук. Ако Западът имаше такава цел, той отдавна можеше да я реализира и да достави модерни оръжия в Киев, а не американците да изпращат старите си военни джипове „Хамър” в Украйна. В противопоставянето на Русия по-голяма роля ще се възлага на страните от Черноморския басейн, Турция, Румъния и България, а Украйна няма даже и собствен флот, с който може да се представи в тази група . Стремежът на Запада е по-скоро да направи Кремъл по-сговорчив, отколкото да харчи колосални суми за въоръжаването на Украйна.

* Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на a-specto