На 13 октомври приключи тридневното посещението в Москва на Виктория Нюланд, помощник-държавен секретар на САЩ. Американската дипломатка притежава неоспорими дипломатически качества, които са доказани по време на нейната дълга професионална кариера. Съпруга е на Робърт Коган, един от идеолозите на Проекта за новия американски век. Виктория Нюланд е експерт по Русия и постсъветското пространство. Стана световно известна с раздаването през 2014 г. на курабийки на украинския майдан както и с нейната крилата фраза: „Fuck the EU“. По искане на американската страна Виктория Нюланд посети руската столица в периода от 11 до 13 октомври. Американската дипломатка бе приета от зам.-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков, помощника на руския президент Юри Ушаков и зам.-ръководителя на президентската администрация Дмитрий Козак. След срещите нямаше предвидени пресконференции, нямаше съвместни комюникета. За отбелязване, че в подобни случай Виктория Нюланд се среща по стара традиция с „граждански активисти“. Но този път и тази задължителна до този момент „подробност“ отсъстваше.  Руските медии бяха много пестеливи на информации за посещението на Виктория Нюланд. Нямаше и много коментари. Резултатите от посещението бяха предметно коментирани оскъдно само от руска страна. Гостенката избягна журналистически въпроси. 

Информация за преговорите в руското министерство на външите работи предостави Сергей Рябков пред РИА Новости. Четейки между редовете може с голяма степен на сигурност да се каже, че руснаците не са създали усещане за комфорт на Виктория Нюланд в руската столица. Зам.-министърът заяви, че Москва не изключва по-нататъшно изостряне на отношенията със САЩ. По принцип Виктория Нюланд е свикнала да я приемат на най-високо ниво особено в Източна Европа. В Русия й предложиха само адекватно ниво. Сергей Лавров бе зает и не намери време да й обърне внимание. Според досегашните дългогодишни навици на американската дипломация това е публичен шамар. Сергей Рябков сподели: „Засега тази ситуация с визите, с консулската работа, с присъствието на дипломатическия персонал- руския в САЩ и американския в Русия не се подобрява“. Според него позициите на двете страни трудно се стиковат. „Американците не се заслушват в нашата логика, към нашите изисквания. Въпреки това, разговорът бе полезен“, заяви руският зам.-министър. Прозвучаха и тревожни нотки. Заместникът на Сергей Лавров добави, че Москва не изключва замразяване на дипломатическите мисии на Русия и САЩ: „Ние бихме искали да избегнем това. Но такъв сценарий, такъв най-лош вариант на развитие не можем да изключим. Но, подчертавам, ние бихме искали да избегнем това“. Много от коментарите преди срещата между двамата дипломати допускаха, че една от основните теми на преговорите ще бъде Украйна. Така смятаха и в Киев. Но нито Виктория Нюланд, нито Сергей Рябков споменаха за Украйна, което не означава, че темата не е била засегната по време на срещата. В програмата на американската гостенка бе включена и среща с Дмитрий Козак, зам.-ръководител на администрацията на Владимир Путин. Той лично наблюдава постсъветското пространство и отношенията с Украйна. Дмитрий Козак разказа на журналистите за неговата среща с Нюланд. Стана ясно, че няма никакво движение по темата „Украйна“. Няма нови предложения нито от руска, нито от американска страна. Единствено двете страни са потвърдили, че основа за мирно урегулиране на конфликта могат да бъдат само Минските споразумения и продължаване на консултациите. „По време на преговорите беше потвърдена заявената в Женева позиция на САЩ, че без съгласуване на бъдещите параметри на автономията, или с други думи, особен статут на Донбас в състава на Украйна, съществен прогрес в урегулиране на конфликта едва ли е възможен“, заяви Дмитрий Козак. Виктория Нюланд предпочете да коментира московските преговори чрез Twitter на американското посолство. „Признателна съм за откровения и продуктивен разговор за руско-американските отношения“, по този начин гостенката оцени нейната среща с Юри Ушаков.

Нед Прайс, официален представител на Държавния департамент на брифинг във Вашингтон заяви: „Ние се съгласихме на още един рунд преговори и се надяваме, че продължаването на преговорите може да доведе до приемане на решение, което да позволи на нашата мисия в Москва да възобнови своята нормална дейност“. Министърът на отбраната на САЩ генерал Лойд Остин пристига следващата седмица в Киев. С домакините той ще обсъди възможности за разширяване на американско-украинското сътрудничество. И въпреки това по украинската тематика нито руската, нито американската страна направиха някакви по-сериозни коментари.

За по-задълбочен анализ на посещението на Виктория Нюланд в Москва е необходимо да се вземе предвид международната обстановка и не на последно място вътрешнополитическата ситуация в САЩ. На 10 октомври сенатори от Републиканската и Демократическата партии поискаха изгонването на 300 сътрудници от руската дипломатическа мисия, ако Кремъл не разреши да се увеличи щата на американското посолство в Москва. Този ход ограничи възможностите за преговори в руската столица на администрацията на Джо Байдън. От руска страна също бе даден релефен знак преди посещението на Виктория Нюланд. Броени дни преди него във вестник „Комерсант“ излезе статия на Дмитрий Медведев, бивш президент на Русия и зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. В нея той ясно подчертава, че Русия не носи никаква отговорност за случващото се в Украйна и не желае да има никакви споразумения с режима в Киев. Дмитрий Медведев каза, че ако САЩ желаят, те сами могат да плащат на сегашните украински елити, но ако има реални действия срещу Русия, то ще последва адекватен твърд отговор. Условието е или американците напускат Украйна и на тяхно място пристигат руснаците, или остават и носят пълна отговорност за случващото се. Реално със статията на Дмитрий Медведев руснаците показаха на целия свят, че не признават украинския президент и неговото правителство. Остава да се отговори и на един много важен въпрос. Виктория Нюланд като представител на Джо Байдън ли пристигна в Москва, или като човек на Хилъри Клинтън? Резултатите от посещението са повече от скромни. Виктория Нюланд е креатура и най-близък помощник на бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън. През 2015 г. по време на президентската кампания съпругата на Бил Клинтън заяви, че като влезе в Белия дом нейна основна цел ще бъде недопускане на Ялта-2.