Електронната система за гласуване във Венецуела не минава през интернет и няма нищо общо с лансираните в други страни идеи за дистанционно гласуване, обясни венецуелската посланичка у нас Н. Пр. Ориета Капони на среща с български журналисти.  Г-жа Капони припомни и многобройните суперлативи в оценките за сигурността на тази система, отправяни от международни експерти и наблюдатели, включително и лично от бившия президент на САЩ Джими Картър, който я нарече „най-добрата в света“.  Запознаването с начина на гласуване във Венецуела бе по повод предстоящите на 6 декември парламентарни избори в страната.

Посланик Капони изрази недоумение от предварително отправяните от венецуелската опозиция обвинения, че резултатите от изборите ще бъдат фалшифицирани от управляващите.  „Няма никаква логика в подобни заключения, след като представители на всички партии, включително опозиционните, винаги участват в извършваните проверки на електронната система за гласуване и неизменно се установява, че тя функционира безупречно и че не допуска никаква възможност за измама и злоупотреба,“ отбеляза Нейно Превъзходителство. Тя припомни, че досега са извършени 20 такива проверки.

Системата е въведена през 2004 г. Тя е създадена от млади венецуелски специалисти, които стоят зад мултинационалната компания SMARTMATIC, прилагаща свои разработки също в САЩ, Великобритания, Холандия, Финландия и т.н.

Г-жа Капони разказа подробно как се извършва машинното гласуване. Тя добре познава процеса „отвътре“, защото от 2003 г. до 2006 г. е била заместник-председател на Националната избирателна комисия. Машината за гласуване е разположена в т. нар. тъмна стаичка в съответната избирателна секция. Избирателят първо представя на комисията своя документ за самоличност, а после сканира в машината пръстовите си отпечатъци. Системата започва да работи, само ако данните от удостоверението и от машината съвпадат. На екрана се показва електронната бюлетина. Гласоподавателят прави своя избор с натискане на бутон. След това машината вади и хартиена разпечатка на същата бюлетина. Избирателят излиза от стаичката и пуска бюлетината в урната. Така изборът му е фиксиран с двойна гаранция – и машинно, и на хартия. 52% от всички хартиени бюлетини се преброяват след приключване на изборния ден за засичане и проверка на резултатите. При всички проведени досега по тази система 17 изборни процеса засичането никога не е установило разминаване между машинния и хартиения вот. След гласуването малкият пръст на всеки избирател се маркира с неизтриваемо мастило – това също се прави с цел да няма злоупотреби и повторно гласуване на едни и същи хора.

Процесът на гласуване винаги преминава прозрачно и с участието на местни и международни наблюдатели. За изборите на 6 декември като международни наблюдатели от България са поканени трима политици – двама депутати в Народното събрание от „Атака“ и един съветник от БСП от Общинския съвет на Стара Загора.

Във Венецуела, която има около 30-милионно население, с право на глас са 19 милиона души. За тях функционират 40 601 избирателни секции, като целта е да се достигне и до най-отдалечените кътчета на страната, за да може всеки да упражни избирателното си право. В навечерието на сегашните избори са открити още 886 нови секции.

На 6 декември предстои да се изберат 167 депутати в Националното събрание.

Посланик Ориета Капони отбеляза, че предварителната кампания по очерняне на изборния процес във Венецуела, който води опозицията, цели да предизвика отзвук главно в чуждите медии. С тази кампания опозицията цели да оправдае собствения й недостиг на подкрепа във венецуелското общество.

Нейно Превъзходителство се спря и на процесите на интеграция в Латинска Америка, задвижени още от покойния президент на Венецуела Уго Чавес и, родили авторитетни регионални организации като UNASUR и CELAC.