Прокуратурата повдигна обвинение срещу три длъжностни лица от времето на кабинета „Петков“ за безстопанственост и нанесени икономически щети. ПП отговарят на фактите през две опорки за кризисен пиар: първата е, че прокуратурата ги напада, защото ПП играят срещу Русия, защитавайки българския интерес; втората опорка е, че прокуратурата ги напада в хода на предизборната кампания, за да даде преимущество на ГЕРБ. Експремиерът Петков тиражира един куп неистини в публичното пространство. Затова потърсих Николай Павлов, директор на „Булгаргаз“ в продължение на седем години, енергиен служебен министър, бил е и член на Съвета на директорите на НЕК, както и финансов директор на НЕК. Ето какво казва Николай Павлов за коментара на Кирил Петков, че дружеството „Булгаргаз“ е отказало да получава евтиния азерски газ: „Това абсолютно не отговаря на истината. Аз и от трибуната на Народното събрание го нарекох гигантска чудовища лъжа. Те ни обвиняват за това, което именно те направиха. Те се отказаха от евтините количества по договора, двете трети, и ги закупиха на пазарни цени. С което промениха условията по договора. „Булгаргаз“ надплати 178 млн. долара за тези три месеца, а усреднената цена на общото количество азерски газ стана близо 4 пъти по-висока от оригиналната цена по договора. Това означава, че българските граждани са надплащали на ден по около два милиона долара. Това са безспорните факти. Дори септември месец в два от дните „Булгаргаз“ не можа да вкара тези количества в България и претърпя милиони загуби.“ Пълните количества по договорната ниска цена започват да текат едва от 1 октомври 2022 г., когато интерконекторът е въведен в експлоатация. Дотогава кабинетът „Петков“ подписва споразумение да получава азерския газ в Гърция на временното трасе, но нито един киловатчас повече на ниските цени от обема 1/3, който е бил валиден по споразумението на предишното ръководство.

Кирил Петков е изредил един куп неистини, които трябва да бъдат осветени. Като например неистината, че енергийният министър в решението си да преустанови плащанията си към „Газпром“ е следвал задължителните указания на ЕК. Всъщност нямаше такива задължителни указания и плащанията не нарушаваха санкциите. Нашите съседи Гърция, Румъния и Унгария продължиха с плащанията на газа и това лесно може да се проследи, тъй като техните количества газ минават през България. Следващата неистина, тиражирана от Петков, е, че „за две седмици България от 95% зависима от руския газ се е превърнала в 0% зависима“. Само по себе си подобно твърдение е демонстрация на популизъм от най-нисък ранг. България ще стане независима от руския газ, но това не се е случило при управлението на Петков. Ето подробности: „Има фактури от месец юли, от WIEЕ  Romania, което е дъщерно дружество на Gazprom Schweiz, швейцарския филиал на „Газпром“. От тези фактури става ясно, че „Булгаргаз“ е закупил количества съответно за 111 евро и за 109 евро. А е можел да закупи същия този газ по договора с „Газпром“ за 87 евро. Това е разлика от близо 24 евро. И като сметнем количествата от фактурите се оказва, че „Булгаргаз“ е заплатил с 8 млн. и 200 хиляди евро повече над договорната цена с „Газпром“ само по тези две сделки. Как точно кабинетът на Кирил Петков е скъсал със зависимостта от „Газпром“?! За разлика от тях по мое време „Булгаргаз“, обратното, продаваше на същите тези филиали на „Газпром“ руски газ, закупен от „Газпром“, с огромна печалба, и например за два месеца, октомври и декември 2021 г. имахме печалба 5 млн. и 300 хиляди и разликата между покупната и продажната цена на този руски газ достигаше 200 лв.“ Интересно е, че докато Николай Павлов е директор на „Булгаргаз“ дружеството продава на руските дъщерни фирми и реализира печалба, а след като е освободен скандално от поста без смислени аргументи, се оказва, че ние купуваме от руските филиали с надценка, посредниците реализират печалби, а държавата понася загуби. Бившият премиер Петков съзнателно спестява факта, че сме купували от дъщерни фирми на „Газпром“ пак същия руски газ, но на по-високи цени, обаче подчертава, че двата докарани от него танкери с американски LNG били на същата цена като тръбопроводния руски газ. Ние обаче си спомняме, как Кирил и Лена се кълняха в ефир, че са осигурили танкери с четири пъти по-евтин газ. „Значи нито е 4 пъти по-евтин газа, нито е равностойна цената на газа в тези танкери на цената по договора с „Газпром“. Граничната цена на този газ до вход на България излиза 88 долара, докато на руския газ е 78 долара. Това е 12% разлика. Зад цялото това говорене, аз вече се чудя, дали в главите на тези хора дрънчат Червените ескандрони, или просто използват като камуфлаж русофобското говорене, антируското, за да прикрият някакви частни интереси“, казва Николай Павлов.

Междувременно газовите „успехи“ на кабинета „Петков“ минават и през хранилището в Чирен. Там беше нагнетен газ за около 250 лева, който е непродаваем в момента. Най-вероятно „Булгаргаз“ тегли по мъничко и се опитва да нагнетява малки количества по-евтин газ, за да снижи цената на общия микс в Чирен. Според Павлов: „Нагнетени са близо 300 млн. кубика, 3 млн. мегаватчаса. Този газ на практика е непродаваем. Тази разлика в цената ще бъде платена от българския народ. Стотина лева на мегаватчас, 3 млн. мегаватчаса по стотина лева са 300 милиона. И сегашното правителство и „Булгаргаз“ се чудят какво да правят с този газ. Защото, ако не могат да го продадат, трябва да го обезценят, което означава, че ще излязат на загуба. Може би 50-100 млн. Това ще го кажат финансистите и одиторите в „Булгаргаз“. Закупуването на газ на тези по-високи цени доведе и до огромните дългове на топлофикация София. Как се изплащат 700 милиона. 700 милиона се изплащат през цена на парното.“

На фона на всички тези факти, числа, загуби, щети за икономиката и гражданите Кирил Петков твърди, че кабинетът му е защитавал националния интерес, а прокуратурата е повдигнала обвинения срещу няколко длъжности лица, защото са действали срещу Русия. Всъщност не. Истината е, че са взети недалновидни, некадърни управленски решения в сектора на енергетиката, които струваха на България милиарди щети, и в момента се опитват да се опаковат в модерния тренд като русофобски, за да получат опрощение. Прикритието, че се диверсифицираме от руския газ, не може да замазва грешките на кабинета „Петков“, и да бъде приемливо оправдание за безстопанствеността и безотговорността. Приложени са непрозрачни процедури при осигуряването на доставките, нарушен е Закона за енергетиката, не са изисквани сертификати за произход на газа, действано е без оглед на рисковете за националния интерес. С нашето малко потребление на газ от 3 млрд. и половина куб. метра можехме да постигнем каквато искаме промяна в доставките планирано, с анализ на алтернативните възможности, с по-малко стрес за икономиката ни, още повече, че ни оставаха броени месеци до края на договора ни с „Газпром“. Точно по този хладен начин действа Европа и съответно подходиха нашите съседи. Те постепенно променят своите газови трасета без да вкарват икономиките си в пълен хаос. Тъкмо обратното, ние потънахме в блатото на лошото държавно управление, което в момента се опитва да изпере тежките си грешки с праха за пране, наречен „независимост от руския газ“. А защо независмостта да не е интелигентно постигната, а не с престъпна аматьорщина.

Източник: БНР, "Хоризонт", "Политически НЕкоректно"