Посланикът на Сирия в Русия Рияд Хаддад предупреди Анкара да преустанови окупацията на територии

„Правителството на Сирия има право да защити своята територия с всички средства, включително военни, в случай че Турция не спре своите действия в Северна Сирия”, заяви сирийският посланик в Москва Рияд Хаддад, цитиран от „Спутник”. В крайно остро изказване срещу нелегитимните от гледна точка на международното право действия на Анкара посланикът в Москва обвини Турция, че е „една от страните, които подкрепят тероризма”. Според него преди Сирия да отговори на агресията, тя прави първата стъпка – да информира международната общност, включително водещите съюзници, начело с Русия, както и международните организации, за да търси решение на проблема. „Ако не намерим решение обаче, сирийското правителство със сигурност ще защити земите си с всички средства”, заяви посланикът на Дамаск в Москва.

Турските войски нахлуха в северните сирийски райони като част от започнатата от президента Ердоган операция „Ефратски щит”, чиято официално прокламирана цел е борба срещу терористичната групировка „Ислямска държава”. С превземането на северния сирийски град Ал-Баб от турските части и изтласкването на джихадистите от сирийската армия към провинция Ракка операцията изпълни своята задача. Въпреки това турските въоръжени сили не напуснаха страната. По думите на посланик Хаддад турските войски са започнали изграждането на стена, която би разделила завзетите от тях земи от останалите сирийски територии.

Острото изказване на посланика на Дамаск в Русия по всяка вероятност е съгласувано с руската дипломация и може да се тълкува като предупредителен сигнал към Ердоган от страна на Москва.

Въпреки публично демонстрирания добър тон, отношенията между двете страни остават обтегнати. Москва отказа да премахне ограниченията за внос на зеленчуци и други произведени в Турция селскостопански продукти въпреки извинението на Ердоган за сваления руски самолет СУ-24. Министърът на селското стопанство на Русия Александър Ткачев дори заяви, че опитите за натиск към руското правителство за безмитен достъп до руския пазар са неприемливи. След няколкомесечни молби Анкара се принуди да реагира, като въведе 130-процентна митническа такса за пшеница и 36 % за вноса на слънчогледово олио.

Руският отговор на високите мита се очаква да бъде асиметричен. Големите руски износители вече започват да пренасочват произвежданата продукция на слънчогледово олио към Ирак и Сирия и по този начин да отстраняват Турция от местния пазар. Двете арабски страни, които силно влошиха дипломатическите си отношения с Анкара след нахлуването на турски войски на тяхна територия, са сред най-големите вносители на турско слънчогледово олио. Най-сериозният играч на руския пазар „ЕФКО” вече анонсира планове за доставки на стоката в Багдад и Дамаск.

Прехвърчащите на икономическото поле искри обаче отстъпват по интензивност на престрелките на дипломатическия и военен фронт в Сирия. След дълга пауза руската авиация поднови бомбардировките срещу поддържаните от Ердоган ислямистки формирования, които системно нарушават примирието в провинциите Латакия и Идлиб.

Наскоро Москва започна официално да подкрепя прокюрдските формирования в северната част на Сирия. Руските въоръжени сили и сирийската армия поеха контрола над няколко населени места, разделящи кюрдските милиции от турските войски, и по този начин станаха гарант за сигурността на кюрдските Части за народна защита (YPG) в Северна Сирия. Преди броени дни ливанското издание „Дейли стар” предаде, че руските сили в Сирия ще обучават кюрдските милиции. Според вестника е постигнато споразумение между сирийските военни звена и разположените в арабската страна руски войски. По силата на предполагаемите клаузи руснаците ще обучават нови попълнения за кюрдските формирования, а Русия ще създаде военна база в Северозападна Сирия в контролираните от кюрдите територии.

От руското Министерство на отбраната опровергаха информацията за създаване на пълномащабна военна база, но не отрекоха наличието на войски и споразумение с кюрдските сили.

Острото изказване на сирийския посланик в Москва срещу правителството на Ердоган идва един месец след като ръководителят на представителството на Сирийски Кюрдистан в Москва Роди Осман заяви, че Русия е обещала да защити кюрдските сили в Сирия срещу посегателство на турския президент. В изказване, цитирано от „Блумбърг”, Осман коментира потенциално нахлуване на турски сили в контролирани от кюрдите територии с увереност, че „Русия ще реагира на нахлуването”.

По всяка вероятност двете отделни изявления, отправени от руската столица, са съгласувани с Москва. Сигналът, който Реджеп Ердоган получава, може да се разчете като уверение, че Русия няма да толерира агресивни действия срещу териториалната цялост на Сирия. С други думи – Реджеп Таип няма повече работа в арабската страна. Въпреки гръмките изказвания на турския президент за следващи цели пред операция „Ефратски щит”, на практика руските сили блокираха турските части в Сирия от юг, изток и запад. Както писа авторитетният френски вестник „Монд”, присъствието на Русия в региона сложи край на плановете на Ердоган. Поради това наскоро министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм се видя принуден да обяви официалния край на военната операция „Ефратски щит”. Дали турският президент ще приеме поражението или ще бъде склонен към поредна рискована авантюра, която да заплаши стабилността на Турция, предстои да разберем.