Безславно завършиха преговорите с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, което остави Доналд Тръмп объркан и без ясен план за действие. Двете страни се винят един друг за неуспеха. Вашингтон заявява, че севернокорейският лидер е поискал да бъдат свалени всички санкции срещу някои отстъпки по ядрената програма. Пхенян пък твърди, че Ким е поискал частично сваляне на санкциите за облегчаване живота на населението, но САЩ са искали прекалено много. В близко време за никаква денуклеаризация не може да се говори: преговорният процес се оказва замразен и двете държави трябва да намерят нова стратегия, за да се движат нещата напред.  

 

Скръб в ефира

Доналд Тръмп никога не е изглеждал толкова нервен и объркан както на пресконференцията в Ханой на 28 февруари. Сякаш, за да забави неприятния момент, той започна с важни новини, но нямащи никакво отношение към това, за което са се събрали 3000 журналисти от всеки ъгъл на света. „Имам за вас относително нелоши новини – окуражи Тръмп аудиторията. – Искам да благодаря на гражданите на Виетнам, че се държаха с нас толкова добре!“ След което Тръмп продължи, че има и сравнително интересни новини от Индия и Пакистан, че САЩ се опитват да посредничат между тях, да помогнат за сваляне на напрежението и се надяват, че нещата ще се оправят. После Тръмп разказа и как се опитват да помогнат на народа на Венецуела, изпращайки хуманитарна помощ, но Мадуро им пречи и силно затруднява щатските доставки.

След всичко това Тръмп все пак събра смелост и обяви, че преговорите с Ким Чен Ун са завършили безрезултатно. Никакъв документ не е подписан, а двете делегации дори не са пожелали да присъстват на специално подготвения за тях съвместен обяд.

„Понякога трябва просто да станеш и да напуснеш преговорите“, заяви Тръмп, гледайки надолу и надалеч някъде покрай журналистите.

„Ние имахме подготвени документи за подписване – поясни Тръмп. – Но аз мислих, ние мислехме, и държавният секретар Помпео също почувства, че да се подписва каквото и да било сега не е добра идея.“

Майк Помпео взе думата и каза: „За последните 36 часа беше постигнат сериозен напредък“. Но за съжаление, подчерта Помпео, „председателят Ким не беше готов да ни даде повече от това“. Въпреки всичко американският държавен секретар беше настроен оптимистично и призова да се почака, за да се види до какво двата екипа биха могли да стигнат в близките седмици.

След това Доналд Тръмп отговори на въпросите на журналистите. Той не позволи на нито един журналиист да завърши въпроса си, а прекъсваше всички преди да са завършили изреченията си. По думите на Тръмп, главният проблем между преговарящите е, че Ким Чен Ун е настоявал за сваляне на всички санкции в обмен на частично ядрено разоражаване. „Ние не можехме да приемем това“, поясни Тръмп. Според него Пхенян е бил готов за частични действия, но не в тези посоки, които интересуват САЩ.

Добрите новини са две. Първата е, че Ким Чен Ун обеща да не провежда повече ядрени и ракетни изпитания. И втората е, че е направен някакъв график за инспекция на севернокорейските ядрени обекти, при това не само на тези, които са добре известни, но и на тези, за които широката публика не знае. Доналд Тръмп изрази увереност, че въпросните „инспекции“ ще бъдат много продуктивни. Той подчерта още, че САЩ не планират да утежняват още повече санкциите срещу Северна Корея, защото там всъщност има много добри хора, които някак трябва да живеят.

Корейската истина

Късно през нощта след срещата министърът на външните работи на Северна Корея Ли Йон Хо изведнъж реши да даде пресконференция, за да изясни севернокорейската позиция. По думите на Ли Йон Хо председателят Ким Чен Ун е настоявал не за пълно, а за частично сваляне на санкциите, а в замяна е обещал да закрие ядрения реактор в Йонбьон. Пхенян би бил доволен на отмяна поне на 5 от 11-те резолюции за санкции на Съвета за сигурност на ООН, именно на тези санкции, които „рушат икономиката и стандарта на живот на севернокорейските граждани“.

Външният министър на Северна Корея уточни, че страната му е готова да продължи преговорите, но нейната позиция няма да се промени. В този смисъл версиите на САЩ и Северна Корея доста се различават.

„Събитието произведе шокиращо впечатление, защото беше съвсем истинско, а не някакъв фейк“, казва професорът от сеулския университет Кукмин Ланков. „Обикновено такива срещи са изключително пиарски и формални, и се правят само за да се огласят в една приятна обстановка решения, които вече са били взети по-рано в работна среда. Този път страните водеха реални преговори. И резултатът беше напълно очакван“.

Основният въпрос, който остана твърде неясен след преговорите в Ханой, е каква ще е стратегията на Вашингтон по-нататък. Излитайки от Ханой, Майк Помпео съобщи, че е необходимо „двете страни да се прегрупират“ и че да се говори за дата за следваща среща още е много рано. Доналд Тръмп няма намерение да въвежда нови санкции, а Северна Корея няма намерение да се разоражава. Днешната ситуация ще се запази в това положение, докато всяка от страните не потърси някакъв ход, който да й донесе по-голямо предимство, отколкото на противника.  

Не е изключено храбростта на севернокорейския лидер да идва от поддръжката, която Китай оказва на Пхенян. Ким Чен Ун беше в Пекин в началото на януари, когато имаше възможност да съгласува своите „червени линии“ със Си Дзинпин. Търговската война между Китай и САЩ направи Китай по-малко склонен да поддържа Вашингтон за икономическата блокада срещу Северна Корея. Експерти твърдят, че през есента на 2018 г. Китай е отворил отново контрабандните канали за стоки, които са критично важни за оцеляването на режима в Северна Корея. Така че много е възможно Белият дом в някакъв момент да постави спазването на санкциите срещу Северна Корея като условие за подобряване на отношенията между Вашингтон и Пекин.  

Удар по преговорите с Пхенян може да бъде нанесен и по линия на вътрешнополитическата ситуация в САЩ. „Бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен дава показания като нарича президента на САЩ расист и аморален тип. В тази ситуация Тръмп не може да си позволи „някаква лоша сделка“, която ще го направи лесна мишена за критики от страна на неговите политически врагове. По-добре да не направи никаква договорка, отколкото да се договори с отстъпки, след които ще се говори, че се е продал не само на Путин, но и на Ким Чен Ун“, казва научният сътрудник към Руската академия на науките Константин Асмолов.

Техническата част

Някои американски експерти считат, че дори при това замразяване на преговорите ситуацията не е чак толкова лоша. Според Майкъл Елеман от Международния институт за стратегически изследвания, преустановяването на ракетните изпитания в Северна Корея се случва, когато севернокорейските ракети все още не са способни ефективно да се използват като надеждно смъртоносно оръжие. Инженерите от Пхенян не са успели да съберат необходимите телеметрични данни, които биха позволили на междуконтиненталните балистични ракети Hwasong-14 и Hwasong-15 да се превърнат в напълно работещи. Практиката на американските и руските тестове показва, че една ракета може да бъде правилно калибрирана едва след като са извършени поне 16 изпитания. От началото на 2016 г. Северна Корея проведе 21 пуска на различни ракети и само 3 от тях са междуконтиненталните Hwasong. В този смисъл Майкъл Елеман е уверен, че липсата на изпитания всъщност повишава сигурността на САЩ.

Експертите от портала 38North, който е специализиран в изследванията на севернокорейската ракетна и ядрена програма, на базата на спътникови снимки стигат до извода, че Северна Корея отдавна не произвежда ядрено гориво, използвайки своя експериментален реактор в Йонбьон. На снимките няма следи от работа на генератора и охладителната система на реактора. Но специалистите отбелязват, че около реактора има активни строителни дейности.

Очевидно е, че държавите от региона са заинтересовани от решаването на проблемите със севернокорейската ядрена програма и останаха дълбоко разочаровани от липсата на резултат от преговорите в Ханой. Администрацията на президента на Южна Корея изрази „съжаление“ за неуспешните преговори, а самият президент Мун Дже-Ин пожела на американския си колега да „продължи да отстоява денуклеаризацията“ на Северна Корея. Южнокорейските бизнесмени очакваха поне частично падане на санкциите и откриване отново на съвместния индустриален комплекс Кесон в Северна Корея, където много предприятия от Южна Корея имаха заводи. Когато стана ясно, че  преговорите се провалиха, главният южнокорейски индекс Kospi падна с 1,8%.

Относително сдържано се изказа Гън Шуан, прессекретар на китайското външно министерство. Той заяви, че „преговорите се намират на доста сложен етап и може да се очаква всякакво развитие“.

Радостен беше единствено премиерът на Япония Шиндзо Абе, който се боеше, че Доналд Тръмп може да направи неприемливи отстъпки спрямо Северна Корея. Той позвъни на американския президент и поддържаше идеята Тръмп да използва рязка линия на дипломация.

Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Руската федерация, обясни провала на преговорите с това, че „страните са имали завишени искания“. „Изглежда, че практиката на малките взаимни стъпки един към друг и проявите на гъвкавост на базата на тях в случая не работи“, отбеляза Песков. Руското външно министерство препоръча на страните по тези преговори да се движат в руслото на „известните руско-китайски инциативи“, което означава САЩ и Северна Корея да правят постепенно малки крачки един към друг. Ако междувременно се потвърди, че Ким Чен Ун е провалил преговорите, искайки да се свалят всички санкции в обмен на частични отстъпки от страна на Пхенян, за Москва ще стане много трудно да подчертава тезата, че преговорният процес се задържа от Вашингтон.  

 

Автор: Михаил Коростиков

Източник: kommersant.ru