Вицепремиерът вероятно е нервен, че поставената от него задача да бъдат орязани драстично инвалидните пенсии, започна да буксува

За какво му е на това управление опозиция, след като има Валери Симеонов в редиците си? Именно сянката на вицепремиера наднича зад подадената оставка на социалния министър Бисер Петков. Вчера тя беше бързо приета, но днес отхвърлена от премиера Бойко Борисов заради рядко срещания случай против оттеглянето на министър да се обявяват масови обществени структури като синдикати и организации на хора с увреждания.

Дългогодишният управител на Националния осигурителен институт стана член на кабинета „Борисов-3“ не като политическо, а като експертно назначение. По всичко личи, че професионалната му съвест се е разбунтувала и той е отказал да бъде маша за прокарването на крайно антисоциални решения, излизащи дори отвъд обичайните рамки на политиката на строги социални ограничения, която е наложена в България от години.

Като мотив за оставката на Петков беше посочена невъзможността му да осигури исканото от родителите на деца с увреждания. Но по всяка вероятност това е само една от причините, а действителните мотиви се крият някъде в цялостната т.нар. „реформа“ на работоспособността, която правителството се опитва да проведе под ръчното управление на Валери Симеонов. В този смисъл напускането на социалния министър щеше да е лоша новина преди всичко за хората с увреждания. Защото инициираната от лидера на НФСБ реформа има за необявена цел да спести 500-600 милиона лева от инвалидните пенсии. С тях Валери Симеонов се надява да изпълни основното си предизборно обещание да увеличи осезаемо минималната пенсия. Скрита зад множество витиевати постановки, мотиви и обяснения, реформата може да се обясни само с няколко думи така: Вземат от инвалидите, за да дадат на пенсионерите!

Същината й се подсказва недвусмислено и от стенограма на Националния съвет по медицинска експертиза, която a-specto наскоро цитира. По време на заседанието, проведено на 25 октомври 2017 г., вицепремиерът недвусмислено заявява: „Той примерно е инвалид с краката, обаче може да работи с ръцете, но ние казваме: Няма да работиш, ще ти даваме едни пари. Не ми харесва, наистина”. Намеренията на кабинета почиват върху неверни данни, цитирани често дори от правителствени източници, според които броят на инвалидите в страната е надхвърлил 980 хиляди или 15% от българските граждани. В действителност по данни на НОИ получаващите инвалидни пенсии са два пъти по-малко. Въпреки това, Симеонов директно обвърза съдбата на кабинета с прокарването на поръчаната от него реформа: „От този бърз резултат зависи и коалицията в момента, точно от този резултат зависи!”. Социалният министър беше на крачка от това да стане първата жертва на посочената от вицепремиера зависимост.

Бисер Петков създаваше впечатление на много по-внимателен и предпазлив в прокарването на подобни намерения, особено след внушителния национален митинг на организациите на хората с увреждания под прозорците на Министерски съвет на 11 април. Социалният министър настояваше за продължаване на диалога, а реформата „Симеонов“ оттогава загуби тяга. Вероятно заради това в правителствените среди е започнала да се върти и идеята Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да бъде разтурен. Министър Петков, който е председател на съвета, едва ли е бил във възторг от подобни намерения.

Без да е изявен борец за социална справедливост и да е рязък в изказванията си, доц. Петков и друг път си е позволявал мнения, които не се вписват в актуалния управленски речитатив. Така например по време на заседание със социалните партньори и в отговор на поредното искане на работодателските организации за премахване на клас прослужено време към заплатите на работещите с неверния аргумент, че такова нещо няма никъде в Европа, Петков им е напомнил, че България е единствената държава в ЕС, която облага с данъци и най-ниските заплати. Малко преди да подаде оставката си социалният министър отново припомни, че доходите у нас са най-ниски в целия Евросъюз и призова да се работи за повишаването им, тъй като ниски доходи означават и ниски пенсии... Все неща, които не галят ушите нито на премиера Бойко Борисов, нито на неговия заместник Валери Симеонов.

За мястото на социалната политика в приоритетите на това правителство е напълно достатъчно да цитираме коментара на премиера, който той направи днес от Измир, Турция, където се намира на официално посещение. „Щом го харесват и му имат доверие, да остане...“ - заяви Борисов по повод оставката на Петков и многозначително добави - „...тази тема да ми се маха от главата“.