Правителството продължава да шикалкави, че целта му не е да отнема инвалидни пенсии

Замислената от вицепремиера Валери Симеонов реформа в експертизата на работоспособността изкара хиляди хора с увреждания, дошли от цялата страна, на национален протест под прозорците на Министерския съвет. Всички те са застрашени да загубят частично или изцяло инвалидните си пенсии, въпреки уверенията на правителството, че не това била целта на реформата. Според министри замисълът на концепцията им е да направи хората с увреждания активни на пазара на труда. Както a-specto писа, плановете на управляващите се афишираха и като „борба с измамите с инвалидни пенсии”, но в последните седмици лъснаха действителните им намерения.

„Не предлагат нито работни места, нито достъпна среда, а само искат да вземат пенсии, които от горе на всичкото масово са под линията на бедност”, заяви от трибуната председателят на Съюза на слепите в България (ССБ) Васил Долапчиев. Той подчерта, че в реформата не са предвидени никакви стимули или задължения за компаниите да наемат определен процент хора с увреждания. С лозунги протестиращите поискаха работеща политика за трудова заетост и попитаха къде е качественото здравеопазване в България.

Освен ССБ, в митинга се включиха всички национално представени организации на хора с увреждания – съюзите на инвалидите, на военноинвалидите и пострадалите от войните, на глухите, на трудово-производителните кооперации, Българска асоциация „Диабет”, „Малки български хора” и др. Те бяха подкрепени от Конфедерацията на труда „Подкрепа”, от Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София и от граждански организации. В опит да предотврати протеста, ден по-рано министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че изтегля новата методика за определяне на работоспособността. В нея беше предвидено да се взима предвид само водещото заболяване, но не и съпътстващите. Остава обаче в сила генералната концепция, според която окончателна преценка за трудоспособност ще се взема в НОИ, а не в лекарските комисии.

Васил Долапчиев определи като първа малка победа оттеглянето на методиката. Той обаче предупреди протестиращите, че им предстои тежка битка с неясен край. Хората с увреждания са готови да отстоят социалните си права с всички позволени от закона средства. Председателят на ССБ декларира и готовност за блокиране на възлови транспортни артерии в страната.

 „Срам, срам, срам!” – така определи плановете на българското правителство Рудолфо Катани от Европейския форум на хората с увреждания и призова за справедливост, солидарност и човечност. Той декларира съпричастност на 80 милиона европейски инвалиди с протестите на българските им събратя. Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов попита управляващите дават ли си сметка какво е коствало на тези хора да дойдат днес на протест в столицата. „Това са хора с тежки ежедневни трудности, а не такива, които паркират черните си джипове с инвалидни стикери край институциите и заведенията в центъра на София”, заяви Манолов и определи плановете на кабинета не като реформа, а като гавра и подигравка. Организаторите на митинга обявиха, че от Министерския съвет са отказали да приемат протестната им нота, препращайки ги към общата приемна – там, където многократно и безрезултатно са внасяли своите петиции досега.

Междувременно социалният министър Бисер Петков заяви, че очаква утре за разговори представителите на хората с увреждания. Той ги призова да не се боят от промените, заявявайки, че целта на реформата всъщност била да се повиши жизнения им стандарт, а не да се отнемат пенсии. Стенограма от заседание на Националния съвет за медицинска експертиза, с която a-specto разполага, обаче опровергава думите на министъра. Водещият заседанието Валери Симеонов недвусмислено заявява: „Истината с инвалидните пенсии е такава – не желаят да работят, желаят някой друг да ги издържа”. Вицепремиерът настоява за бързи резултати и поставя съдбата на управляващата коалиция в зависимост от тях. Зад думите му прозира намерение да спести пари от инвалидни пенсии и да ги пренасочи за повишаване на минималните пенсии, което е предизборно обещание на „Обединени патриоти”.

Подробно за плановете и сметките на Валери Симеонов, както и други негови откровения по темата, ще може да прочетете в материала „Босът на патриотичния бизнес” в новия брой на списание a-specto, който след дни ще бъде на пазара.