Княз Трубецкой ситуация се намира Русия на международната сцена в момента предвид ситуацията в Украйна?

Първо, аз не съм политолог, но аз съм руснак, който живее на Запад, и, разбира се, преживявам всичко, което се случва с Русия. Всъщност тази идея за удар срещу Русия съществува много отдавна. Още Бисмарк е писал, че за да победиш Русия, трябва да направиш така, че да противопоставиш Украйна на Русия. Главното оръжие, което се използва за дискредитация на Русия и на президента Путин, е насаждането на русофобия. Тази ситуация съществува отдавна, просто сега се обостри. Не можем да не обърнем внимание, че това обостряне се получава точно в момент, когато Русия започва да става силна. Докато беше слаба, Русия никого не вълнуваше. Когато обаче започна да участва в международните конфликти, както в Сирия например, Русия отново привлече вниманието и особено вниманието на тези, които не ги устройва една силна Русия. На първо място това е Америка. САЩ постепенно издъхват икономически. Главният способ да задържат световното си господство е да внасят отслабление в разни точки на света. Тоест силата на Америка се крепи на слабостта на другите. Това се наблюдава и в дейността на САЩ на изток. В момента идеята на Америка е да разпадне четирите страни – Ирак, Сирия, Йордания и Ливан, като постепенно ги превърне в около 14 раздробени територии.

Защото разединението на тези страни е по-лесно, отколкото на всяка голяма и самостоятелна страна да се оказва нужният натиск. Американците се интересуват предимно от тези страни, където има нефт и газ, или пък от държавите, които са транзитни за нефта и газа. Това е и причината за конфликта между Русия и Грузия през 2008-а в Абхазия. Тогава американците силно влияеха на президента на Грузия да направи невнимателни ходове и се оказа, че Русия реагира. Американците искаха да обезпечат преминаването на нефта, заобикаляйки Русия, през Грузия и Южна Осетия, ако тя не принадлежи на Русия. Стремежът на Америка е Русия да е възможно най-слаба. Всички военни системи на Америка могат да достигнат до Урал. Ако обаче Украйна влезе във влиянието на САЩ, всичко, което те могат да разположат на територията на Украйна, ще достигне много по-далеч от Урал.

Може ли Украйна да се окаже прелюдия към един московски майдан? До последните избори в Русия Западът много силно говореше и пишеше за действията на т.нар. Болотен площад, но там явно външните сили не съумяха да постигнат резултат и опозицията доста бързо се разпадна. Надявам се, че няма да има московски майдан.

Ако страни като Русия, Китай, Бразилия, Индия и др. се обединят, може би ще се получи най-после един многополюсен свят.

Смятам, че трябва да се избавим от това имперско влияние на една-единствена страна, която се опитва да ръководи света според своите интереси. Индия е потенциален икономически съюзник на Русия, по отношение на Китай трябва много внимателно да се разглежда далечното бъдеще. Но далечното бъдеще е по-малко опасно засега от близкото бъдеще на имперското отношение на САЩ.

Живеете на Запад, как ще коментирате мощната медийна пропаганда срещу Русия. Не се ли удивявате, като четете анализите, които определят Русия като генералното зло?

Във Франция, където аз живея, има много силен противовес, голяма разлика между това, което медиите пишат, и това, което хората в действителност мислят, гражданите или например икономическите среди. Правителството на Франция поддържа линията на Америка, но аз познавам много промишлени организации и корпорации, които открито се изказват срещу общата политическа позиция на Европа и защитават исторически нормалните отношения с Русия. Давам конкретен пример с „Тотал”, една от най-големите корпорации във Франция и дори в Европа. Това може да се наблюдава и на равнището на парламента. Има много слоеве и в левицата, и в десницата, които не са съгласни с официалната политика на Франция в момента. Като пример от левите мога да дам ЖанПиер Шевенман, много известен политик, бивш министър на отбраната, на образованието и на вътрешните работи, той е един от малкото, който непрекъснато се изказва в защита на Русия и се обявява срещу русофобията и срещу някои русофобски тези, които се възприемат от правителството, той дори се намира в открит конфликт по тази тема с бившия министър на външните работи Лоран Фабиюс. От десните мога да посоча бившия министър на транспорта при Саркози Тиери Мариани, който постоянно се изказва в подкрепа на Русия и коментира обективно ситуацията, обвинява директно американците, че те са виновни за ситуацията в Украйна. Льо Пен също подкрепя Русия.

Как си обяснявате това, че крайно десните на Льо Пен са по-обективни към Русия, отколкото лявата страна на парламента?

Това не е много разбираемо, но соцпартията, не само президентът Оланд, гледа на атлантизма и на сътрудничеството с Америка като на промишлен потенциал. Те не разбират, че Америка именно с този свой потенциал ще ги закрепости. Например неотдавна възникна въпросът с бъдещето на известната енергийна компания „Алстон” и имаше две възможности: да се направи европейски или американски избор. И за удивление на всички „Алстон” избра американския вариант. Това обаче означава, че Русия и руският пазар, източният, ще се отнасят с изключителна предпазливост към фирмите и корпорациите, които са под влиянието на американците. Същото се наблюдава и за фирми в авиационната и военната промишленост, например Airbus Group (EADS). Предишният президент на фирмата уважаваше сътрудничеството с Русия, докато сегашният президент на Франция изобщо не иска да чуе за Русия и търси единствено сътрудничество с Америка. Но мога да кажа, че президентът на „Тотал” се държи много дружелюбно към Русия.

Има теория, която разглежда болшевиките като „агентура” на Запада. Смятате ли, че болшевишката революция е била инструмент на световното задкулисие?

Има много доказателства. Всички говорят за германското финансиране на Ленин, за вагона, с който е пристигнал. После пък се появява финансистът Александър Парвус, това всичко е доказано вече. По време на Първата световна война воюващите групи – Германия и Австро-Унгария, от една страна, срещу Франция, Англия (и Русия), от друга страна, имат една обща задача да не допуснат Русия до Босфора и Дарданелите. Съществуват документи, които ясно показват това. И поради тези причини, забележете, болшевишката революция се случва именно в момента, когато става ясно, че Германия няма да може да победи. Така че за съюзниците това, че отпада руският фронт, е било тежко, да, но не е било чак толкова страшно, още повече, че се появяват и американците. Даже може да се каже, че това е устройвало съюзниците на Русия. Защото, казах ви, има документи, които показват, че ако Русия е щяла да бъде сред страните победителки, то според уговорките и договорите Русия е трябвало да получи Босфора. А това не се харесва на никого.

Иван Илин има една фраза, че Западът винаги се опитва да разчлени Русия. След което тя започва да се събира. Смятате ли, че този момент е настъпил?

Много обичам да чета Иван Илин, защото неговите анализи са много остри и истински и има интересни виждания и прогнози за бъдещето.

В един швейцарски вестник преди 10 години беше написано, че тайният съветник на Путин е Иван Илин.

Той често се позовава на него. За вярващия православен руски човек съществува и виждането на преподобния Серафим Саровски. Неговите предсказания почти всички са унищожени, но има малко, които са се запазили. Той предсказва революцията и у него има едни такива думи, че Бог ще помилва Русия по пътя на огромните страдания и след това тя ще тръгне към великата слава. Аз обичам често да цитирам тази фраза и не търся в нея никаква обективност, просто става дума за един вярващ човек, който е имал силни видения и сбъдващи се предсказания. Уверен съм в неговите думи.

Какъв е генезисът на това русофобство, което съществува на Запад?

Мисля, че в основата и в началото на русофобията е незнанието и неразбирането на Изтока. А после просто определени хора започват да използват това незнание, за да насаждат русофобия и предубеждения срещу Русия, това е постоянен процес. Аз живея във Франция и виждам, че има русофобство, но такова фобство има и срещу поляците например, които също не ги разбират, смятат ги за лицемери и т.н. Много хора считат, че Русия – това са едни сиви хора, или че България изобщо е една допотопна цивилизация. Същото е и по отношение на гърците.

Какво мислите за ЕС, какво е неговото бъдеще? Може ли ЕС да се окаже напълно в орбитата на САЩ?

Миналата седмица разбрах, че Барозу е бил поставен начело на Европейския съюз от ЦРУ Първоначално навремето Барозу е бил маоист, но американците са започнали да работят с него, променяйки го и извеждайки го до сегашната му позиция. Юнкер не е съвсем на същите позиции като Барозу, но сега Брюксел е изцяло атлантически и всъщност имаме една пълна натовизация на ЕС.

Бихте ли казали нещо за себе си? С какво се занимавате?

Роден съм във Франция, моите родители са руснаци от дворянско потекло, по баща от фамилията Трубецкой, по майка съм Галицин. Получил съм своето възпитание от отиващата си царска Русия. Възпитан съм в лоялност. Баща ми винаги казваше, че трябва да се уважава Франция, страната, която ни е приютила и ни помага. „Твоята родина е Франция, но твоето отечество е Русия” – повтаряше ми баща ми. Съпругата ми също е от руски, или по-точно от руско-грузински произход. Когато ме попитат, казвам, че съм руснак, независимо че съм израснал и живея във Франция. Професионалната ми кариера е свързана с експорт на френска промишлена продукция по света, пътувал съм в много страни, естествено, посещавал съм Русия и България, работил съм в Ирак, в Сирия, в Кувейт, в Южна Америка и др. Имам професионален космополитизъм, работил съм в електрониката, в телекомуникациите, в тежката промишленост и дори в корабостроенето. Имам четири деца, най-големият ми син е на 34, а най-малкият е на 23 години. Само третият ми син е женен, и то в Русия за рускиня.

Сега там ли живее той?

Да. Той завърши юридическо образование във Франция и международни отношения в Москва. Въобще не възнамерява да се върне във Франция. Има тенденция сред децата на руската емиграция да живеят и да работят в Русия, да създават там семейства. Моето семейство е православно, силно вярващо и практикуващо. Много се интересувам от история и непрекъснато чета.

Прекрасно свирите на балалайка. Къде сте се научили на това?

Аз съм напълно самоук. Преди много години на емигрантите им се е налагало да работят нещо, руските дипломи не са били признавани, инженерите са започвали да работят какво ли не, включително на конвейерите като обикновени работници. Моят баща като много други емигранти е работил като шофьор на такси. На музикантите им е било по-лесно. Сред емиграцията били създадени много руски народни ансамбли и много от тях работели по ресторантите. Така постепенно се е предала и традицията да се свири на балалайка, но вече не за препитание, а просто за да се спази интересната култура на нашите бащи и дядовци. Тогава нямахме учебници, нито преподаватели, слушахме плочи и се стараехме да подражаваме и един на друг да си показваме и помагаме. Така че аз съм напълно самоук изпълнител на този особен инструмент – балалайката.