В Русия започна Седмата Московска конференция по международна сигурност

В руската столица стартира работата на Московската конференция по международна сигурност – един от най-значимите глобални ежегодни форуми, обединяващи представители на отбранителните ведомства, международни организации и експерти в търсене на отговорите на ключови въпроси от международната сигурност. За участие в тазгодишния формат пристигат повече от 850 високопоставени гости от 94 страни. Очаква се сред тях да са 30 министри на отбраната, 15 началници на генерални щабове, както и заместник-министри на отбраната от целия свят. За изказвания са регистрирани ръководителите на водещи международни организации като Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), ООН, ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност) и ОССЕ, а над 700 представители на пресата ще следят събитието. От българска страна в мероприятието участва геополитическият анализатор Боян Чуков. Основната тема на седмата по ред конференция е фокусирана върху перспективите за развитие на Близкия изток след разгрома на „Ислямска държава. Специален панел е посветен на феномена „мека сила” като инструмент за решаване на военно-политически задачи.

„Двудневният форум ще се превърне в едно от най-важните политически мероприятия на годината и представлява популярна площадка за професионално обсъждане на най-наболелите актуални проблеми в дадената сфера”, съобщават от руското Министерство на външните работи. Експертите ще се съсредоточат върху поствоенната архитектура на сигурността в Близкия изток в момент, в който се провежда среща на високо равнище на „Голямата близкоизточна тройка” – Русия, Турция и Иран. Растящото влияние на Москва заставя все повече евразийски страни да се присъединят към изграждащата се нова архитектура на сигурността. Този процес е особено интензивен в Близкия изток, където до скоро Съединените щати бяха пълновластен господар, а днес ситуацията е коренно променена и нито един сериозен проблем в региона не може да бъде решен без Русия и нейните партньори от Анкара и Техеран.

Особено впечатление прави присъствието на Московската конференция по международна сигурност на министрите на отбраната на Китай, Индия и Иран. За военния министър на Пекин генерал-полковник Уей Фънхъ това е първа международна визита като ръководител на ведомството. „В качеството на нов министър на отбраната на Китай правя визита именно в Русия, за да покажа на света високите нива на развитие на нашите двустранни отношения и твърдата решимост на нашите въоръжени сили да укрепят стратегическото взаимодействие, заяви Уей Фънхъ като добави, че поддържа руската страна в организацията на конференцията и дава на САЩ да разберат, че връзките между армиите на Москва и Пекин са особено близки, особено в настоящата ситуация.