Интервю на Калина Андролова с Иван Абажер, представител на Република Крим в Обществената палата на РФ, председател на организацията на българската общност в Крим

Господин Абажер, каква е ситуацията в Крим след присъединяването към Руската федерация?

abazher

Иван Абажер в София, 25 май 2016 г.
Снимка Темелко Темелков

Това присъединяване, което се случи през март 2014 г., всъщност рано или късно трябваше да се случи. Защото всички кримчани, това показа резултатът от референдума, всички искаха искрено да бъдат граждани на Руската федерация, а не на Украйна. И те винаги са изказвали това свое мнение и тази позиция публично. Мога да кажа това напълно отговорно, защото по време на референдума оглавявах обществената организация „Наблюдателен съвет за кримските избори”, в която влизат десетки обществени организации, които са следили изборния процес по време на много проведени избори (парламентарни, местни, всякакви), а не само сега, на този референдум. Ние винаги сме имали позицията на обществени наблюдатели. Бяхме регистрирани във Временната комисия по резултатите от референдума и непрекъснато наблюдавахме процеса на изборите. Затова имам информация и всичко ми е напълно ясно.

Украинците настояват, че изборите са били манипулирани. Вие като наблюдател съвсем отвътре на процеса какво ще кажете?

Някои опоненти понякога говорят, че изборите са се състояли под принуда и че не са излезли толкова хора действително да гласуват. Има всякакви изказвания, не искам да ги коментирам. Но трябва да подчертая, че това е невярно. Аз наистина видях как хора дори с патерици излизат от автомобилите, специално дошли, за да дадат своя глас на референдума. Те идваха осъзнато. Този голям процент от хората, които гласуваха за това Крим да се превърне в самостоятелна република, показва, че процесът по отделянето от Украйна е напълно осъзнат. И когато много западни колеги казват, че референдумът не е бил легитимен и че всичко е било нагласено, трябва да знаете и да сте наясно, че това е лъжа. Те просто лъжат. Имаше акредитирани повече от 80 чуждестранни медии, които да отразяват как се развиват събитията в изборния ден, беше пълно с международни наблюдатели. Те всички видяха какво се случва. Така че днес страните, които се считат за демократични и които обявяват референдума за нагласен и недействителен, просто не са честни. В Крим ние показахме на целия свят какво е демокрация! Има демократичен път, по който определена територия може да се отдели и да премине в състава на друга държава. Затова и начинът, по който се говори за нашия изборен вот, крайно ни обижда. Ние, кримчани, сме гласували демократично! И това не може да се оспорва от никого. Най-главното е, че от спекулациите с истината се ползват нашите съседи в Украйна, чиито ръководители непрекъснато заявяват, че Крим задължително ще бъде отново украински. И то, когато у тях там е истински хаос. Нека първо да въведат ред у тях си, а след това да мислят как Крим да бъде субект на Украйна. Макар че това е невъзможно! Защото това, което Русия ни даде за тези две години, е наистина много – и то е, че тя ни даде увереност в себе си. Даде ни спокойствието, че се намираме в състава на голяма, силна страна, която никога няма да позволи в Крим да се случат тези неща, които се случват днес в Донбас например. Аз съм българин и общувам с цялата българска общност в Крим и знам, и гарантирам, че няма нито един българин у нас, който да не се радва, че Крим е в състава на Руската федерация.

Западните медии непрекъснато обясняват, че Крим е окупиран от Русия. Как ще отговорите на подобни тези?

Америка също е окупация. Континентът е окупиран от британците, испанците и пр. Нека да се върнем на историческите факти. В Крим няма окупация. Решението на кримчани е осъзнато. Разберете, ние имаме собствена конституция, имаме три официални държавни езика в Крим – кримско-татарски, украински и руски. Имаме едно много голямо завоевание, откакто сме част от Руската федерация: за 23 години в състава на Украйна винаги сме излизали с инициатива да се признае фактът на депортация – татари, българи, гърци, арменци… Буквално месец след присъединяването излезе указ на президента на Руската федерация за реабилитация на тези народи. Сега има постановление на Държавния съвет на Крим за даване на компенсации на всяко семейство, което е било депортирано. Това го нямаше в Украйна. Това е стимул и голямо завоевание за кримчани. Днес в Крим се строят нови междунационални отношения, за да не се допусне противостоене или пък някоя нация да има преференции по отношение на другите нации. В Украйна винаги се е дискутирал въпросът за коренното население на Крим, че кримските татари са коренните жители на Крим. Което не е така, абсолютно не е така. Аз бях участник в комисията по подготовката и приемането на конституцията на Република Крим. И ние в тази конституция обръщаме внимание именно на това, че всички кримчани, всички жители на Крим, са равни независимо от вероизповеданието, националната принадлежност или други характеристики и никой не може да има преференции. В Крим живеят повече от 150 националности и всички са равнопоставени. Ние, българите в Крим, имаме свое ефирно време в телевизията, свое радиопредаване на български и пр. Смятам, че Крим има голямо бъдеще. Досега инфраструктурата в Крим не се поддържаше, но сега вече ще работим за това Крим да придобие друг образ, Крим е туристически регион.

Почувствахте ли значителен подем на туризма в Крим, има ли вече много туристи от Руската федерация?

О, разбира се, миналото лято от Русия пристигаха по 100 самолета на ден. Много хора вече посещават Крим. Но за да могат да идват още повече, е необходимо да съществува мост между Русия и Крим (такъв се строи в момента), да има специалисти, които ще могат да обезпечат развитието и организацията на туристическия бизнес и пр. Крим е на Черно море. И между България и Крим има много общи неща.

Как гледате на това, което се случва в Украйна в момента? На марионетните правителства, които там се слагат? В предното правителство нямаше нито един украинец. Постовете се поверяват на грузински, литовски, американски и други чужди реформатори…

На мен ми е страшно обидно. И е много жалко, че в Украйна всъщност има хора, които могат да бъдат в ръководния състав и в елита на страната, но се викат хора от други държави. И то нискоквалифицирани специалисти, например дъщерята на Гайдар, тя няма качества в областта на икономиката, не може да претендира да има позиция в управлението на Одеска област. Тези хора не са поканени на работа, а са поканени по чисто политическа линия да заемат позициите. Не може да се даде сериозна оценка на Украйна в момента, защото изобщо не са ясни подходите и методите при формирането на органите на властта. Не е разбираема и политическата настройка. Ние в Крим просто не разбираме какво правят там, какво се случва, защо е така.

Откъде се появи изведнъж в Украйна тази огромна омраза към Русия? Изкуствено ли беше формирана тази омраза? Или е нещо естествено, което изведнъж се взриви?

Мисля, че в днешно време технологиите за въздействие върху хората чрез средствата за масова информация са изключително силни, както и използването и на други комуникации. Изпробват се нови методи за въздействие, които обхващат цели маси от хора. Но искам да ви кажа, че аз поддържам чудесни отношения с българската общност в Украйна, а тя не е малка (около милион) и знам, че много голяма част от тях не подкрепят настоящата политика в Украйна. Насаждането на омраза си е политика. И то мръсна политика. Така не бива да се прави. Дори тези хора от върхушката на Украйна да имат добри намерения и добри помисли, например за суверенитета на страната и прочее, те де факто постигат силно обедняване на хората. Те откриха образа на врага в образа на Русия и трансформираха този образ в съзнанието на хората, за да могат да се занимават с някакви занятия, които можем да предполагаме, че им се дават отвън. Затова за нас, кримчаните, е много обидно, че Украйна стигна до това положение.

Какво представляваше Майдана според вас, класическа цветна революция ли беше, или наистина беше опит за избор между ЕС и евразийския път? Как се случи тази революция?

Тази революция беше подготвена. И морално. И идеологически. Подготвена е съвсем умишлено, това е известна технология. Имало е такива революции и на други места. Сега дори и във Франция започват да палят гуми и пр. Тежко е да даваме оценки за друга държава. Но аз мога да кажа едно: когато се провеждаше референдумът на територията на Крим, имаше 40 хиляди души, представители на всевъзможни силови структури на Украйна – и представители на вътрешни войски, и на Министерството на вътрешните работи, и на службите за сигурност, и на армията, и военнослужещи и т.н. Извинявайте, но всички тези украински служби, след като считат, че е било експанзия от руска страна, защо не успяха да защитят Крим?! Защо не извършиха някакво противодействие? Отговорът е: защото този резултат от референдума наистина беше желанието на хората в Крим. Ако украинските служби бяха направили нещо, щеше да стане голям конфликт. Хората искаха това, за което гласуваха. Украинците просто разбраха, че загубиха. И затова не успяха и да въздействат по никакъв начин на хората в Крим.

Смятате ли, че Украйна беше измамена с поканата за асоцииране към ЕС само за да започне постепенното налагане на структурите на НАТО на нейна територия?

Не бих искал да говоря за това, тъй като съм човек – общественик, а това е сериозна политика. Но смятам, че човечеството се намира в стадий на оздравяване. И всички тези действия на НАТО ще донесат отрицателни резултати в бъдеще и за самия алианс също. Придвижването на НАТО на изток – това е една от най-големите грешки на западния свят. Рано или късно тази грешка ще трябва да бъде изправена и осъзната от тези, които разширяват НАТО на изток. Аз съм човек, който се занимава с българската култура и като гражданин на Руската федерация и жител на Крим мога да отговоря на вашите въпроси в качеството си само на гражданин, а не като политик. Вижда се, че придвижването на НАТО на изток не е за добро. Всяко действие в международната политика, което се предприема от една държава, трябва да има смисъл и да се осъзнава защо се прави, какви са целите, какви са задачите. А ние виждаме, че стандартът на живот в Украйна пада. И няма никаква опция да започне да се вдига. Дори да се предприеме сближаване с ЕС, това няма да даде никакви възможности да се подобри положението в Украйна.

В Крим има много мюсюлмани, опасявате ли се, че инструментът „ислямски тероризъм” може да бъде използван у вас като провокация за дестабилизация на региона?

У нас в момента има хармонизация на отношенията между различните общности. Разни радикални ислямски структури нямат подкрепата на мюсюлманите в Крим. Но най-важното е, че Руската федерация именно с това се бори. Аз мисля, че тази силна държава няма да допусне да съществуват в Крим радикални формирования по религиозен признак. В момента в Крим няма никакви акции с национален акцент и това е благодарение на добрата работа на държавните служби.

Считате ли, че Украйна спешно се нуждае от федерализация? И че източната част трябва да се отдели в автономна структура?

Украйна може да бъде спасена само чрез федерализация. Не само източната част, но аз мисля, че и Бесарабия трябва да има свой статус на република. Българите, които живеят там, биха могли да имат българска република.