Журналистът чудо възкръсна от мъртвите? Руският журналист и критик на Путин, който бе „убит“ в Украйна, се оказа жив, а самите украински власти съобщиха, че смъртта му е била фалшифицирана. Или по-точно, украинските власти излъгаха всички големи медии, обществеността и медийната аудитория като цяло, изтъквайки причини, за които трудно може да се каже, че са правдоподобни, особено като се има предвид медийната среда. 

Във вторник, 29 май, бе съобщено, че по информация на украинските власти 41-годишният Аркадий Бабченко е бил застрелян в дома си в Киев. Международните медии веднага публикуваха и коментарите на руската страна, която поиска публично разследване на случая. И понеже всичко това е обичаен подход, естествено е Русия да обърне особено внимание на подобни нападки от откровено враждебни страни като Украйна. Особено като се има предвид как западните медии отразиха случая „Скрипал“, който се оказа нещо средно между операция под фалшив флаг и измислица.  

Но преди майсторите на западната дипломация да внесат случая за обсъждане в ООН, руският журналист се оказа жив, излизайки на пресконференция. Украинските служби за сигурност явно са се изправили пред смущаващата реалност – Бабченко е жив и просто „е фалшифицирал смъртта си, за да хване онези, които искат да го убият“. Твърдеше се, че той е бил намерен от жена си, покрит с кръв и огнестрелни рани по гърба. Малко по-късно обаче, украинските власти заявиха, че жена му не е знаела, че зад това стои друг сценарий, което повдига много сериозни въпроси.

„Инцидентът се е случил на улица „Николско-Слободская“, район Днепър, в столицата Киев. Телефонната линия за спешни случаи 102 е получила съобщение от лекарите: обадила се е жена, която съобщила, че е открила мъжа си целия в кръв в техния апартамент“, съобщава Министерство на вътрешните работи на Украйна. „Трупът е на руски гражданин, роден през 1977 г., който е водещ в телевизионен канал“, се казва още в съобщението. „Жертвата е починала от раните по гърба си.“

Сега официално стана ясно, че съобщенията на украинското външно министерство са неверни. Шокиращото им самопризнание вероятно е провокирано от заплахата руското разузнаване да разобличи историята. Шефът на украинската служба за сигурност Василий Грицак заяви на пресконференцията, че поверената му агенция е фалшифицирала смъртта на Бабченко, за да „хване двама души, които се опитват да го убият“.

Украинските власти побързаха да обвинят руската „тоталитарна машина“ за убийството, което Москва основателно отрече, а накрая се оказа, че убийство въобще не е имало.