Турция може да закупи руски изтребители Су-57 вместо американските F-35, съобщава турският вестник Yeni Safak, позовавайки се на свои източници. Такова решение може да се вземе, ако Съединените щати блокират доставките на F-35 заради закупуването на руски зенитно-ракетен комплекс С-400 в страната.

"Анкара няма намерение да се откаже от правото си на самолети, които ще получи през юни", се казва в статията.

През декември 2017 г. Турция и Русия подписаха кредитно споразумение за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-400. Анкара ще закупи две батареи от зенитно-ракетния комплекс, които ще бъдат обслужвани от турските военни. Също така страните се споразумяха за технологично сътрудничество за развиване на производство на С-400 в Турция.

САЩ и представителите на НАТО многократно критикуваха Анкара за тази сделка. Помощник-държавният секретар Уес Мичъл заяви, че закупуването на С-400 може да повлияе неблагоприятно на доставките на американските F-35 за Турция. В отговор на това изявление, министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу обеща, че Анкара ще предприеме ответни мерки срещу Вашингтон, ако доставките на изтребители бъдат блокирани.

Източник: Риа Новости