Не е задължително да си най-популярна партия, за да печелиш частични избори по села и паланки в България. Достатъчно е да си най-организирана. БСП не е нито едното, нито другото

Болезнен трън в амбициите на опозицията забоде поредната серия частични кметски избори, проведена на 8 октомври. За БСП резултатите не са окуражаващи, нито като конкретна развръзка, нито като обща тенденция. От проведените общо 10 избора – включително за кметове на общините Трън и Вълчидол, ГЕРБ спечелиха 5, ДПС – 2, а социалистите ще се надяват да запишат поне една точка в двата селски балотажа, до които се добраха.

Особено симптоматична е загубата им в Трън, където подкрепеният от БСП кандидат получи 438 гласа или около 15 % от всички. А в основен опонент на победилата с 1352 гласа Цветислава Цветкова от ГЕРБ се превърна доскорошната председателка на... същата партия Станислава Алексиева, която получи 748 гласа с подкрепата на местна коалиция и АБВ. При това става дума за община, в която допреди малко повече от десет години социалистите печелеха всякакви избори с над 70 % от гласовете.

След такива резултати чудно ли е, че никой от „Позитано“ този път не спретна говорилня с Цветан Цветанов, който в неделната вечер тържествуващо броеше кметове и тръбеше, че БСП не е алтернатива за властта. Конкретно за Трън остава впечатлението, че партията не само не е алтернатива, но е излязла в нелегалност и е хванала гората. Зевзеци споделят, че дори местният партиен шеф на няколко пъти се губел в изборния ден – дърва ли е сякъл, картофи ли е купувал, никой не знае... Ще бъде грешка обаче резултатът на БСП да се обяснява единствено с организационна немощ. Той е и политическа оценка. Социалистите така и не излязоха с ясна позиция по домогванията на златодобивна компания да превърне Трънския край в руднична площадка. Въпреки острото противопоставяне на мнозинството от жителите, общински съветник от БСП дори агитираше за инвеститора и впоследствие беше изключен от групата, но за други прояви. Местният референдум през юни, с който трънчани зачеркнаха проекта, пък беше обжалван от областен управител, назначен от служебното правителство и близък до фактори на „Позитано“.

И ако в Трън алтернатива на ГЕРБ изглежда е ГЕРБ, то имаше времена, в които и БСП на редица места играеше същата роля. Във врачанското село Ракево, където в неделя кандидат на управляващите срази претендента от БСП с 472:205 гласа, помнят и времена, когато кметския стол се е оспорвал между социалист и комунист. Селото се намера в община Криводол, която също като Трън се нареждаше сред десетте най-червени общини в България, а днес водещите партии са ГЕРБ и ДПС.

Ако излезем от частното към общото, трансформирането на БСП от масова в парламентарна партия май вече е в ход. От 66 нови кметове, избрани в този мандат на местната власт, социалисти са само четирима. Колкото са излъчени и от партиите в Патриотичния фронт. ГЕРБ имат 23 победи, ДПС – 25 (близо половината обаче са в малки населени места). Сред новоизбраните кметове трима са независимите, АБВ е с двама, а петима са издигнати от малки партии или местни коалиции между такива. Най-големият успех на БСП е, че в последната серия избори все пак успя да издигне кандидати в повечето населени места. Нещо, което напоследък невинаги й се отдаваше. Явно засега е избягнат моментът с взаимстването на опита на СДС, които по едно време си търсиха кандидати за кметове с обяви по автобусните спирки. Но и автобусите вече са рядкост по селата, тъй че и методите на кадрова политика сигурно се променят...

ГЕРБ също ще сбъркат, ако надценят значението на несекващите си победи по села и паланки. Опитът досега е показал, че за да печелиш подобни избори не е необходимо да си най-популярната партия. Важно е да си най-организираната. Година преди Жан Виденов да падне, картата на България почервеня, а БСП продължаваше да взима нови кметства почти до тежката зима, в която хората се разбунтуваха. СДС на Иван Костов също отчиташе победи до последно, когато вече се чуваше ръмженето на народа. И НДСВ се представяше добре по места, преди изведнъж да се занули. Партията на властта винаги има бонус в борбата за местната власт. Парламентарните и софийските скандали не се пренасят механично в отлив или в прилив на доверие на местен вот, колкото по-периферно е мястото за провеждането му. ГЕРБ в момента просто са най-организирани и най-мотивирани. А ако са и малко по-гъвкави, току виж пуснали малко „гювеч“ на опонентите си. За да продължат да имат алтернатива, която по думите на Цветанов „не е алтернатива“.