Законът за новите санкции срещу Москва, приет от американския Сенат, хвърля светлина върху доктрината на Тръмп, който се стреми да направи от САЩ най-мощната държава в областта на енергетиката. С финеса на слон в стъкларски магазин Вашингтон иска да забрани на европейските фирми да участват в строителството на новия газопровод „Северен поток – 2”, който трябва да отвежда газ от Русия в Германия. Групата около Тръмп скромно предлага Европа да закупува американски шистов газ, което ще създаде работни места в САЩ и ще спаси финансовото положение на американските газови компании. За по-доброто разбиране на това противопоставяне, трябва да се разгледат няколко аспекта.

Русия: строителството на „Северен поток - 2

Началото на противопоставянето е поставено със започването на строителството на газопровода „Северен поток - 2” за пренос на газ от Русия в Германия. Неговият маршрут съвпада с маршрута на първия „Северен поток” и ще има пропускателна способност от 55 млрд. куб. метра газ годишно от 2019 г. Преди месец европейските компании Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall подписаха договор с „Газпром” за 50% от необходимите инвестиции за реализацията на проекта, тоест за около 9,5 милиарда евро.

САЩ: начало към ново „величие

Американските газови компании мечтаят да продадат на Европа своите излишъци от шистов газ по високи цени. Европейските цени на изкупуване са четири пъти по-високи от американските, което прави Европа приоритетен пазар за щатските добивни компании на газ, които продължават да губят астрономически суми. По-всичко изглежда, че строителството на „Северен поток - 2” и засилването на европейската енергийна зависимост от Русия представлява удар за плановете на САЩ. Затова Сенатът на САЩ измисли фарсовия трик да блокира строителството на „Северен поток - 2, използвайки за основание предполагаемото „вмешателство на руските власти в президентската кампания – 2016, и изпълнението на Минските споразумения с Украйна”. В резултат на това участващите в проекта германски и австрийски компании ще са застрашени от сериозни санкции. САЩ се стремят да не допуснат реализирането на „Северен поток - 2”, тъй като според тях, този проект представлява „заплаха за енергийната сигурност на Европа, за развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа, а също и за енергийните реформи в Украйна”. За встъпването на този закон в сила е необходимо утвърждаване от президента Тръмп и от Конгреса.

Украйна: два милиарда под въпрос

Украйна получава от Русия почти два милиарда долара годишно за транспортировка на газ в Европа. Заобикалянето на Украйна ще позволи на Владимир Путин значително да съкрати плащанията към Украйна и ще застави Киев да приеме високи пазарни тарифи за възможни нови доставки. За да отбележи ясно намеренията си, Тръмп лично прие президента на Украйна Петро Порошенко в Овалния кабинет и дори написа по този повод нещо в Туитър. Това говори много за важността на тази среща.

Германия: съпротива

Ангела Меркел не обърна внимание на недоволството на Полша и някои други източноевропейски страни по повод на строителството на газопоровода „Северен поток - 2”. Както винаги интересите на Германия стоят по-високо от европейските съображения. Германия се стреми да увеличи икономическия си ръст, както и да се обезпечи с енергоносители, затова заложи на директни връзки между германските компании и руските енергийни находища, независимо, че това може и да не се харесва на някого. За участие в „Северен поток - 2” се заявиха крупни компании като BASF и E.ON.

Австрия: тежък удар

Австрийската компания OMV Aktiengesellschaft е една от опорите на държавата и се явява участник в консорциума по „Северен поток - 2”. САЩ сякаш директно са се прицелили в тази компания и Виена вече се отнася много внимателно към подобни идеи за санкции срещу Русия или други държави.

Европа: финансиране на Украйна и енергийна независимост

Брюксел не възприе много добре проекта „Северен поток - 2”, тъй като той позволява на Германия да получава директно газ от Русия под носа на другите страни от ЕС и засилва енергийната тежест на Москва. Още повече, че Европа оказва финансова помощ на Украйна и това поражда противоречие. Брюксел ще хвърля пари на вятъра, в нещо като финансова черна дупка, когато Украйна загуби транзитните такси от Русия. Освен това, руският газ води до изхвърлянето на 120 милиона тона СО2 годишно, което ще способства за и без това повишаващите се температури.

Доналд Тръмп обеща да укрепи енергийната мощ на САЩ. Първият обект на тази стратегия е Европа. Ще се огънат ли европейците или ще се обединят в единен фронт? По отношение на Брюксел съществуват сериозни съмнения за второто... Що се касае до Германия, обаче, ще бъде засегната нейната конкурентоспособност, което означава, че германската промишленост едва ли ще преклони глава пред Вашингтон. Лятото ще бъде жарко.

 

Автор: Лоран Орват, експерт в енергийната сфера

Източник: Le Temps, Швейцария