Американският президент Доналд Търмп заяви, че мястото на Русия е обратно във формата на „големите осем. Своето изявление Тръмп направи малко преди отпътуването си за Канада, където трябва да се проведе срещата на върха на Г-8.

„Преди беше Г-8, защото Русия беше вътре, сега Русия не е... Русия обаче трябва да бъде на тази среща. Защо имаме среща, когато Русия не присъства на нея?”, отправи реторичен въпрос американският държавен глава, добавяйки че ще препоръча Москва да бъде върната във формата. „Независимо дали ви харесва, или не, може да не е политкоректно, но ние имаме свят, който да управляваме. Страните от Г-7, което преди беше Г-8, изгониха Русия и те трябва да позволят на Русия да се върне, защото Русия ни трябва на масата за преговори, обяви Тръмп.

Темата за повторното приемане на Москва в елитния западен клуб беше повдигната наскоро в германския парламент от „Лявата партия”, но канцлерът Ангела Меркел възрази срещу подобен подход, настоявайки ,че „анексирането на Крим” е било „крещящо нарушение на международното право”, което не може да бъде толерирано от Запада, а това е причина Москва да не може да се върне.

В светлината на задълбочаващите се разногласия между ЕС и САЩ, Русия се превръща във важен партньор, който и двете страни ще се опитват да привлекат. Тазгодишната среща на върха на развитите индустриални страни в Канада ще премине под сянката на нерешими противоречия между държавите във формата. В навечерието на срещата Франция, Германия и Канада разкритикуваха САЩ за тяхната протекционистка политика и трудно ще намерят общи теми, около които да се обединят с Доналд Тръмп. „Специалните отношения” на Великобритания с Вашингтон също преживяват криза, а очакванията са сериозните търкания между Тереза Мей и Доналд Тръмп да доведат до това между двамата да няма двустранна среща в кулоарите на Г-8. Италия пък ще бъде представена за пръв път от евроскептичното правителство на Джузепе Конти, което е яростен критик на глобализацията.