Перспективите за среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп са все по-очевидни. Белият дом във Вашингтон е възможно място за осъществяване на тази среща. Струва ли си руските власти да обръщат внимание на обстоятелството, че според неписаните дипломатически канони, сега е ред на американския лидер да отиде в Москва, а не обратното?

В понеделник стана ясно, че по време на телефонен разговор на 20 март, Доналд Тръмп е предложил на Владимир Путин да проведат двустранна среща във Вашингтон. „Надявам се, ако всичко върви добре, че американците няма да се откажат от своето предложение, а именно обсъждане на възможност за провеждане на среща на високо равнище. При разговор по телефона между двамата президенти, Тръмп предложи първата среща да се проведе във Вашингтон, в Белия дом”, каза Юрий Ушаков, помощник на руския президент. Според него обаче обстоятелствата около срещата не са обсъждани.

„При този разговор, който имаше конструктивен, делови характер, бяха засегнати много въпроси. Но двустранните отношения претърпяха пореден провал с принудителното експулсиране на 60 дипломати от САЩ и закриването на Генералното консулство в Сиатъл. Руската страна бе принудена да предприеме ход с огледален ефект, заяви Ушаков, цитиран от РИА „Новости”. Именно поради тази причина въпросът за организирането на среща между лидерите на Русия и Съединените щати не беше повдигнат по-рано, добави той.           

Както е известно, на 20 март Тръмп проведе телефонен разговор с Путин. Въпреки коментарите на своите съветници, американският лидер поздрави руския лидер за победата на президентските избори в Русия. В резултат на това Тръмп определи този разговор като „много добър” и допълни, че се надява на скорошна среща.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс също потвърди, че двамата лидери са обсъдили няколко възможни места за срещата, сред които е и Вашингтон. „Те обсъдиха възможността за двустранна среща в не толкова далечно бъдеще, като възможните места са няколко, а сред тях е и Белият дом”, предаде ТАСС.

Но чий ред е сега да прелети отвъд океана, ако се следва дипломатическата традиция? Хронологично ситуацията изглежда по следния начин. Последният път, когато президент на Руската федерация пристигна на официално посещение в САЩ, беше през далечното лято на 2010 г., когато Дмитрий Медведев беше приет във Вашингтон от Барак Обама. До онзи момент страните регулярно са правили такива взаимни визити. Това означава, че пътуването на Медведев е в отговор на посещението на Обама през лятото на 2009 г. в Москва. През лятото на 2013 г. Обама посети Русия, участвайки в срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург. Очакваше се, че от северната столица Обама ще пристигне за един ден в Москва, където – съгласно всички правила на етикета – ще се проведе церемония по официалното му посрещане. Но Обама не отиде в Москва. Причината беше в споровете, които възникнаха около случая с Едуард Сноудън. Оттогава американски лидери не са били на посещение в Русия.

Следва да се отбележи, че през септември 2015 г. Путин замина за Америка, Ню Йорк, където изнесе реч по повод 70-ата юбилейна сесия на Общото събрание на ООН. Но това не беше официално посещение. Путин посети единствено централата на ООН, но не проведе разговори с американските си колеги. Така посещението на руския президент в Съединените щати през 2010 г. остана без отговор.

Но всъщност Путин може спокойно, без да навреди на своята репутация, да отпътува за Съединените щати. Такова посещение би могло да бъде наречено работно, а не официално. Двамата лидери могат да направят колкото пожелаят такива пътувания, ако това е необходимо. Нека припомним, че официалните посещения, за разлика от работните, са придружени от помпозни, тържествени церемонии. Например и двамата лидери минават по червения килим покрай почетния караул, а след това се изпълняват химните на двете страни.

„Ако Путин замине за Вашингтон, то това няма да навреди на престижа на Русия. А това, че Тръмп покани руския президент, също не е лесно или просто. Той ще трябва да приеме Путин във Вашингтон, където атмосферата за самия американски президент не е добра, каза бившият постоянен представител в ООН на СССР Александър Белоногов пред вестник „Взгляд”.

„Необходимо е да се отдръпнем от въпроса, чий ред е да замине на посещение. От първостепенно значение е как по-целесъобразно и по-лесно да се организира тази среща. Затова не виждам проблем в мястото на срещата. Важно е да се знае до какво може да доведе тази среща и как най-правилно да се подготви тя, за да се извлече максимален резултат от нея. Ситуацията с нашите отношения е такава, че въпросите, свързани с протокола, отиват на заден план”, подчерта Белоногов.

„Нашата цел е да намалим ескалацията на напрежение и да достигнем до такива споразумения, които могат да решат отделните проблеми, поне до известна степен. Затова е необходимо протоколните въпроси да не се превръщат в препъни камък”, смята бившият дипломат.

Политолог също затвърждава мнението на дипломата. „За Тръмп ще бъде много трудно да приеме Путин във Вашингтон, защото от това ще произтече проблем. Ако срещата се проведе, в което всъщност се съмнявам, Тръмп ще бъде бомбардиран с упреци”, каза за вестник „Взгляд” американистът Борис Межуев. „Дори и фактът, че наскоро назначи на ключови постове „суперястребите” Помпео и Болтън, едва ли ще спаси президента от вълната от истерия в пресата и в Конгреса.

Впрочем в понеделник сръбските власти предложиха Белград като място за провеждане на подобна среща. Ако тази идея бъде реализирана, ще бъде възможно да се говори за една нова традиция – президентите на Русия и Съединените щати да се срещат в славянските държави на Балканите. Всички си спомнят, че Путин и предшественикът на Тръмп, Джордж Буш-младши, се запознаха през лятото на 2001 г. в Любляна, столицата на Словения.

Автори: Алексей Нечаев и Юрий Зайнашев

Източник: „Взгляд”

Превод: Анна Владимирова