Оказва се, че в днешно време е от изключително голямо значение къде, с кого и какво закусват важните политически мъже. И жени, естествено. Това има огромни последици не само за конкретните личности, но и за останалите им съграждани. Ето, миналата седмица заместник-председателят на ГЕРБ г-н Цветан Цветанов беше на Молитвена закуска във Вашингтон. Подробности за важните срещи имаше, а подробности за менюто отсъстваха. За съжаление. Защото вероятно с менюто, а не със срещите, можем да си обясним странните до абсурдност неща, които се говорят тези дни в България. Да си припомним. Веднага след връщането си от закуската г-н Цветанов побърза да стресне българското, а и световното обществено мнение с прозрението, че Русия се готви да се намеси в предстоящите избори за Европарламент у нас. Буквално часове след това ужасяващо предупреждение дойде изказването на един също важен човек в управляващата партия и управляващото мнозинство. Вицепремиерът г-н Томислав Дончев също не изключи възможността руски хибридни атаки да се опитат да попречат на предстоящия изборен процес.

Тези плашещи словеса се оказаха само гарнитурата към основното ястие, което ни беше поднесено тези дни. Вярно, ястие старичко, претопленко, но явно готвачите са решили, че и в този си вид ще свърши работа. Става дума, разбира се, за прословутото отравяне преди четири години на бизнесмена Емилиян Гебрев, което днес вече бива обвързано с отравянето миналата година на баща и дъщеря Скрипал. С нетърпящ възражение тон грантовите анализатори от секция „рософоби“ веднага ни обясниха, че и зад двете отравяния стоят страховитите руски тайни служби и още по-страховитият Владимир Путин. Че как иначе! Г-н Путин сън няма да го хване, докато не види сметката на такива чутовни международни фигури като семейство Скрипал и г-н Гебрев.

Можем до утре да се подиграваме на русофобите и примитивните им концепции, в чиято истинност сигурно и самите те не вярват. Само че въпросът е твърде сериозен, за да се отдаваме единствено на ирония. Поредният русофобски залп изобщо не е случаен.Зад него стоят съвсем конкретни политически и икономически причини. Първо, очаква се партиите на статуквото в цяла Европа да получат тежък удар на предстоящите евроизбори. И на този удар трябва да бъде намерено обяснение. Както  винаги правят, силите на статуквото няма да потърсят вината в себе си, а някъде другаде. Виновни за лошото им представяне на изборите ще бъдат не собствените им грешки, не самозабравянето и презрението към обикновените хора, а руските хакери. Едно време за всичко са обвинявали евреите, днес за всичко обвиняват Русия. Толкова удобно е. И още една, също толкова важна, причина има за настоящата русофобска истерия. Предстоящото изграждане на „Турски поток“. Прави се всичко възможно този проект да не се случи. Можем само да се досещаме какъв натиск се упражнява върху държавите, заявили желание да участват в „Турски поток", включително и България. След като такъв икономически гигант като Германия е подложен на неспирни атаки, за да се откаже от „Северен поток-2“, представете си какво трябва да изтърпи България. Апропо, нашите управници никога не са се славили с готовността си да се противопоставят на великите сили. Обикновено правим това, което ни наредят. Властимащите, разбира се, трябва да измислят някакво, макар и нескопосано, оправдание за подлизурковското си поведение. И ето, оправданието е налице. Ама как така ще участваме в проект на тези руснаци, които са хибридчици, хакери и безмилостни отровители! Ние сме стопроцентови евроатлантици и затова предпочитаме да стоим на тъмно и студено и да нямаме нищо общо с руския газ! В крайна сметка ще си купуваме втечнен американски газ. Вярно, доста по-скъпичко е, но пък е толкова евро-атлантическо.