В Русия започнаха масови продажби на телефон с криптозащита „Круиз-К“, който не може да се подслушва или да бъде обект на хакерска атака. Ценният апарат струва около 85 хиляди рубли. Информацията е от пресслужбата на държавната корпорация „Ростех“, а телефонът се произвежда от концерна „Автоматика“.

На новия руски телефон е поставена специфична операционна система, собствена разработка, адаптирана за целите на информационната сигурност. „Технически подробности не можем да осветим, тъй като информацията има секретен характер. Но благодарение на новите технически решения на конструкторите от „Автоматика“ телефонът не може да бъде хакван или подслушван“, съобщават от „Ростех“.

Засега телефонът се изкупува от фирмени потребители. Всеки потребител на удобното устройство може да бъде спокоен за своите разговори вътре в компанията или извън нея, достатъчно е човекът отсреща на телефонната линия също да разполага с такъв апарат. Възможното количество телефони в една IP-мрежа може да достига до 1000 броя. „Круиз-К“ има сертификат от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), че отговаря на изискванията за средствата за криптозащита при предаване на конфиденциална информация.

През 2018 г. „Ростех“ създаде аналог на Skype. На конференция в Татарстан „Цифровата индустрия на промишлена Русия“ създателите демонстрираха възможностите на аналогичния софтуерен продукт на практика, провеждайки видеовръзка със Санкт Петербург. Въпросната програма AVES-S също има висока степен на защита на данните. Могат да се обменят съобщения, да се обработват съвместно документи, да се провеждат онлайн допитвания и презентации.

Като за начало и двете разработки са предназначени за държавните структури и промишления сектор.

 

Източник: „Известия“