Канцлерът на Германия Ангела Меркел пристигна в Русия, където проведе лична среща с руския президент Владимир Путин след близо двугодишно прекъсване. Непосредствено преди визитата на Меркел в Сочи водещи международни експерти коментираха възможните теми на разговор и цялостната картина на руско-немските отношения. Според тях посещението идва на фона на приближаващите парламентарни избори в Германия и от страна на немския канцлер се цели затвърждаване на впечатлението у германците, че Меркел работи конструктивно с Владимир Путин. Според сътрудника в Центъра за германски изследвания на Института за Европа в РАН Александър Камкин с този дипломатически ход Меркел дава сигнал на немския бизнес, който отдавна лобира за сваляне на санкциите срещу Руската Федерация.

По време на срещата си с Путин Ангела Меркел изрази надежда санкциите срещу Русия да бъдат свалени. По думите на федералния канцлер обаче, това ще стане само след пълното изпълнение на Минските съглашения. "Бих искала да постигнем това да свалим санкциите при изпълнение на Минските договорености", заяви Меркел.

От своя страна руският президент Владимир Путин потвърди, че Германия остава водещ икономически партньор на Русия. "Въпреки определени икономически трудности и колебания в глобалната икономическа конюнктура, ФРГ остава водещ външнополитически икономически партньор за нашата страна", заяви Путин. Според него ръстът на товарооборота между двете страни за периода януари-февруари е значителен и се равнява на 43%. Путин също така отбеляза, че Германия е най-големият потребител на руски природен газ.

По думите на руския президент ситуацията в Донбас буди дълбоко безпокойство както в Москва, така и в Берлин, но според двамата лидери Минските договори нямат алтернатива.

Сред разискваните теми между двамата световни лидери бяха още кризата в Сирия и борбата с международния тероризъм. Германия поддържа примирието в Сирия и е склонна на по-тясно сътрудничество с Русия в борбата срещу терора. "Аз като федерален канцлер заявих, че ние ще направим всичко възможно, за да поддържаме примирието (в Сирия), прекратяващо огъня, с цел да помогнем на хората", заяви Меркел. Канцлерът добави още, че в бъдеще е възможно да бъдат водени преговори около ситуацията в Либия и се обяви за единство между Москва и Берлин в борбата срещу тероризма. "Тук Германия и Русия могат още по-тясно да си сътрудничат", счита канцлерът на федералната република.

От своя страна руският президент приветства желанието на канцлера Меркел за сътрудничество в Сирия и се обяви за щателно разследване на химическата атака в сирийския град Хан Шейхун. Според руския президент виновните за трагедията трябва да бъдат намерени и наказани.

Междувременно малко преди срещата между двамата лидери пресслужбата на Белия дом съобщи, че президентът Доналд Тръмп има намерение днес да проведе телефонен разговор с Владимир Путин. Според информацията двамата ще се чуят броени часове след приключването на разговорите между Путин и Меркел в 12:30 местно време (19:30 мск.). Лидерите на двете световни сили до настоящия момент не са провеждали лична среща, а на няколко пъти са разговаряли по телефона.