Германският финансов министър Волфганг Шойбле застана зад предложението на новоизбрания президент на Франция Еманюел Макрон за радикална промяна на еврозоната, съобщава „Политико”. „Има два начина да подсилим еврозоната – чрез промени в договорите или прагматично - чрез споразумения между държавите”, изтъкна Шойбле в интервю за италианския вестник „Република”, цитирано от Франс Прес.

Промяната на договорите изисква единодушие и ратифициране от националните парламенти или одобрение чрез референдум в някои страни. Тъй като на този етап това не е реалистично, трябва да се опита да се върви напред със съществуващите инструменти – чрез развитие на договорите за Европейския механизъм за стабилност (ЕСМ), смята Шойбле.

След интервюто на Шойбле редица медии коментираха, че реализирането на идеята е стъпка към плана за "Европа на две скорости".

В рамките на своята предизборна кампания Макрон се обяви за по-задълбочена интеграция на еврозоната. Според него тя трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите, което обаче би наложило промяна на европейските договори. Той смята още, че е необходимо парламентът да включва евродепутати от държавите членки на валутния съюз – идея, която Шойбле смята за „възможна”. Някои германски консерватори са на мнение, че мерките на Макрон могат да доведат до изгубване на контрол над разходите и призоваха френския лидер да реформира икономиката на Франция. От своя страна, Макрон заяви, че ще представи плановете си за реформа на Франция паралелно с предложенията за еврозоната.

Кандидатът за канцлер и лидер на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц смята, че ако еврозоната има собствен бюджет, неговото ефективно използване ще бъде провалено заради противопоставянето на държави, които имат други интереси. Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум вече призова за създаване на европейски валутен фонд, който да замени Международния валутен фонд във всички бъдещи спасителни планове в еврозоната.