Доналд Тръмп за пореден път се оказа в центъра на международен скандал. Както съобщиха американските медии, на срещата им с президента, посветена на проблемите на миграцията, Тръмп нарече страните Хаити и Салвадор „клоаки, като добави, че не вижда смисъл да им се предоставя някакъв преференциален режим за пребиваване в Америка. Когато един от сенаторите демократи спомена Хаити, Доналд Тръмп каза: „Защо някой иска всички тези хора да идват тук от мръсните си дупки?. Тръмп добави, че САЩ трябва да се стремят в страната да идват хора от страни като Норвегия.

Вестник New York Times напомни, че през юни миналата година на брифинг за миграционната политика също е имало подобни оскърбителни изказвания за емигрантите от Афганистан, Хаити и Нигерия. Тръмп нарича Афганистан убежище на терористи, а според президента всички хаитяни са болни от СПИН. Тръмп се опасява, че нигерийците, след като видят Америка за пръв път, никога няма да се върнат в своите бордеи. Самият Тръмп не счита, че със своите изказвания обижда някого, а просто че има правото да използва по-резки изрази.

Думите на Тръмп обаче предизвикаха буря от протести в повечето африкански и латиноамерикански страни. Представителят на ООН по правата на човека Рупърт Колвил заяви: „Това не може да бъде наречено по друг начин освен расизъм. Не може да наричаш отделни страни и цели континенти „клоаки само защото мигрантите от тях не са желани, тъй като не са бели.

Тръмп реши да се пошегува и по време на срещата с американците индианци, отличили се по време на Втората световна война. Радистите от четири индиански племена са предавали съобщения, кодирани на родните им езици. Това е изиграло важна роля за победата на САЩ над Япония и за успеха на американците в целия тихоокеански театър на военни действия. Приветствайки героизма на индианците, Тръмп не пропусна да отправи злобна реплика към един от своите главни идеологически противници – към сенатора демократ Елизабет Уорън, която – като преподавател в Харвард – стана член на група от етнически малцинства, за да ползва определени облаги и привилегии от държавата. Обръщайки се към индианците, ветерани от войната, Тръмп каза следното:  „Вие сте живели тук много преди ние да дойдем. Обаче в Конгреса има една жена депутат, която също си приписва тази слава. Затова я наричаме „Покахонтас. Шегата беше посрещната с гробно мълчание и след това избухна скандал на расистка основа. Обаче прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс защити президента като каза, че много по-оскърбителен за индианците е опитът на Уорън да си припише техните заслуги.

Тръмп направи друга не съвсем тактична шега пред медиите по повод връщането в Конгреса на лидера на републиканската група в Камарата на представителите Стив Скалис. Той беше тежко ранен през лятото на 2017 г., когато един привърженик на демократите стреля по него с щурмова винтовка. Тогава пострадаха четирима човека, но най-сериозно пострада Скалис, който даже и в момента ходи с патерици. Тръмп реши да го приветства в Конгреса със следните думи: „Стив Скалис е най-големият храбрец между нас. Ох, не знам какво друго да кажа. На него се падна тежка година. Дяволски неприятен начин да отслабнеш, Стив. Бих казал, че това не е най-добрият начин да свалиш килограми. Но ние те обичаме Стив, ти си герой. Кореспондентът на Washington Post Пол Кейн пише по този повод: „Готов съм да се хвана на бас, че самият Скалис се е пошегувал по този начин пред Тръмп, защото той обичаше да се шегува със своето раняване, за да разведри обстановката. А Тръмп без да филтрира думите му ги повтори в своята реч, като създаде конфузна ситуация.  

Тръмп предизвика насмешка в медиите и Twitter, когато направи изявление за военното сътрудничество на Вашингтон с Норвегия. Отговаряйки на въпросите на журналистите по време на съвместна пресконференция с норвежкия премиер Ерма Солберг, Тръмп обясни продажбата на нови американски изтребители на норвежците, като каза дословно: „През ноември ние започнахме да доставяме изтребители F-52 и F-35”. Като след това уточни, че сделката е на стойност 10 млрд. долара. Явно Тръмп не е разбрал точно за какво става на въпрос. Според договора САЩ трябва да доставят 52 броя изтребители F-35, а не F-52. По този повод в своя статия Washington Post приветства разширяването на сътрудничеството с Норвегия, но отбелязва, че „Тръмп се хвали с доставката на изтребители F-52 в Норвегия, а такъв тип самолети съществуват само в играта Call of Duty”.

Няколко седмици преди началото на доставките на несъществуващите самолети на норвежците, в една от своите речи Тръмп допусна друга грешка, която предизвика объркване в американските медии. Говорейки за своята победа на президентските избори през 2016 г., той промени смисъла на изказването си, като вместо думата „революция” (англ. revolution), той употреби сходната по звучене дума „откровение” (англ. revelation), като каза буквално следното: „Нашето откровение не завърши на 8 ноември 2016 г. Това беше само началото, отбеляза Тръмп, имайки предвид победата си над Хилъри Клинтън. Понятието revelation в САЩ се употребява често във връзка с пророчеството на Йоан Богослов, в което той описва многобройните катастрофи и ужасни събития, които очакват човечеството преди Второто пришествие.

През 2017 г. Тръмп развесели журналистите и с гафа, който направи на срещата с лидерите на полицейските синдикати в САЩ. Разполагайки се зад масата, Тръмп заяви пред профсъюзните лидери, че срещата ще се транслира пряко от медиите, защото журналистите очакват той да допусне някаква грешка и да му се присмеят. Тръмп каза: „Погледнете, днес всички телевизии излъчват на живо. Другите произнасят речи и никой не им обръща внимание, но мен винаги ме включват директно. Ако направя само една грешка, веднага я раздухват като нещо много лошо. Затова не трябва да допускаме грешки. Нали така? Така че грешки няма да има.

След това пространно заявление, президентът потупа по ръката докладчика вдясно от себе си с молба да открие събранието, като му каза: „Започвайте, Кен”. Полицейският функционер обаче се представи като Чарлз Кентърбъри. Грешката, която допусна Тръмп след подробното обяснение как не трябва да се правят грешки, предизвика фурор в социалните мрежи. Но полицейските лидери, присъстващи на срещата се обявиха в защита на Тръмп. Например президентът на филаделфийското отделение на полицейското братство Джон Макнесби коментира пред Philly Voice репликата на Тръмп по следния начин: „Не мога да повярвам, че това е в новините. Каква глупост. Всички правят грешки, но това дори не беше грешка. Тази грешка въобще не е направила впечатление на полицаите, тъй като пълното име на докладчика всъщност беше Кенет Чарлз Кентърбъри и Тръмп е употребил умалителното име (Кен) на полицая.

Все пак това са най-безобидните грешки, които допусна Тръмп само в месеците преди Нова година. Едва ли има негова дипломатическа проява и посещение в чужбина, което да не е придружено от някакъв гаф. Пресен е и споменът от срещата на Г-20, когато Тръмп обърка премиера на Сингапур Ли Сян Лун с президента на страната. Ако някой събере всички комични ситуации с Тръмп, то би се получило много забавно четиво. 

По материали от американския печат

Превод: a-specto