Инициативата на блока „Елк“ за напускане на страната на Евразийския икономически съюз като симптом

На 8 септември стана известно, че опозиционният блок „Елк“, който с отделни свои фракции участва в арменския парламент и градския парламент на Ереван, е подготвил проектодокумент за излизане на Република Армения от Евразийския икономически съюз (на руски - ЕАЭС). Предполага се, че заявлението ще бъде внесено в Националното събрание за утвърждаване по време на следващата му сесия. В текста се твърди, че в резултат на присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз е бил отбелязан регрес в редица социално-икономически области, а сигурността на Армения не е засилена. Привеждат се цифри, показващи намаляване на ръста на БВП на страната в доларово изражение с 8 %, на безработицата – с 13 %; спад на инвестиционната активност и т. н. Авторите на документа, който е разпространен в Националното събрание на страната, твърдят, че около 900 посочени продукти от първа необходимост поскъпват именно заради членството на Армения в Евразийския икономически съюз, което – видите ли – ограничава развитието на търговско-икономическите отношения на страната с Иран и Грузия.

Инициаторите за напускането на Евразийския икономически съюз подчертават също така, че не е изпълнено дори изискването за свободно придвижване на стоките и работната сила, както и финансирането на средствата и услугите, отбелязани в договора за присъединяването на Армения към Евразийския икономически съюз.

Преминавайки към актуалния за Армения проблем в Карабах, от блока „Елк“ настояват, че държавите членки на Евразийския икономически съюз не съдействат за мирното уреждане на Карабаския конфликт – заставайки в защита на агресивната политика на Баку. Резкият ръст на нарушаването на режима на примирие те са склонни да свързват преди всичко с дейността на Русия, „забравяйки“ Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и особено политиката на САЩ, които реализират своите собствени цели в изграждането на еднородно прозападно геополитическо пространство в бившето съветско Закавказие. И едва ли случайно, че посланикът на САЩ в Ереван господин Ричард Милс заяви, че Вашингтон би желал да бъде сигурен в суверенността на приеманите от официален Ереван решения. Разбирана по американски тази „суверенност“ се състои в това да се обезпечи комплексът от военно-политически и информационно-пропагандистки спецоперации. Блокът „Елк“ бе сформиран в навечерието на парламентарните избори в Армения чрез обединяването на три немногобройни парти: „Граждански договор“ на Никол Пашинян, „Република“ на Арам З. Саркися и „Светла Армения“ на Едмон Маркуян. И тримата политически функционери са известни със своите връзки с дипломатическите представителства на западните страни в Ереван, а структурите им – базирани на „активната столична младеж“. Идейният им багаж се характеризира с ориентация към САЩ, НАТО и Запада като цяло, напълно откъсната от условията на живот в Армения. В блока звучи антиевразийска реторика, но основната маса арменски избиратели не биха я възприели. Привържениците на Никол Пашинян казват, че членството на Армения в Евразийския икономически съюз би било грешка, но това не е целесъобразно да се коментира сега –  предвид факта, че излизането от СССР също е било съпътствано с немалки загуби. Използвайки грамотно технологичните политически технологии, елковците влязоха в Националното събрание и получиха около 21% от гласовете на изборите в Съвета на старейшините на Ереван (почти три пъти повече, отколкото в страната като цяло; при това в политическия живот на  Армения Ереван заема ключово място). Много от активистите на  „Елк“ влязоха в политиката директно от протестните акции – като тези на „Мащоц“ или летния „ЕлектроЕреван“ през 2015 година, където получиха „бойното си кръщене“.

В средата на юни офисът на партия „Светла Армения“ бе посетен от посланика на САЩ в Ереван Ричард Милс, придружен от няколко служители в посолството – за да се срещне с лидерите на блока. Основна тема на разговорите бяха вътрешнополитическите въпроси, а някои анализатори свързаха изявлението на посланика за „готовността на американското правителство и посолството на САЩ да окажат съдействие на дейността на „Елк“ според своите възможности“ с подготвяния документ за напускане на Евразийския икономически съюз. Тези възможности не са малки и случилото се с Пашинян и компания може да се разглежда като резултат от „съдбоносната“ среща. Връзките на определени групировки с посолството на САЩ са отдавнашни и трайни; по-рано те бяха подкрепяни от неголямата партия „Свободни   демократи“; установи ги предишният посланик на САЩ в Ереван Мари Йованович, която днес се труди в Киев, а приемникът ѝ в арменската столица усъвършенства натрупания от нея опит. Като резултат от беседата с Милс бе обявено създаването на либерална политическа школа, призвана да кове „млади кадри за арменската демокрация“. Подходът не е нов: на парламентарните избори през 2012 година в партийния списък на управляващата в Армения Републиканска партия (РПА) бяха включени свързани с американското посолство политици, преминали през „Единната либерална национална партия“ и създаденото по-късно „младежко крило“ в редиците на републиканците. Можем да си представим какъв шум за „намеса във вътрешните работи“ би се вдигнал, ако посолството на Русия в Армения бе заявило намерения като тези на Щатите… Известни са служителите в посолството на САЩ, които се занимават с вербуване на арменски граждани, в това число на длъжностни лица в силовите структури. Това са вторият секретар на посолството Джефри Кристофър Плант; съпрузите Олена и Брайън Рораф; служителят в отдела по въпросите за военното сътрудничество Аарон Даниел Кумингс; бившият служител от Европейския център „Маршал“ по сигурността Ерик Робърт Ларсен; отговарящият за взаимодействието с органите на реда по линия на борбата с международната престъпност и контрабандата с наркотици Едуард Винсънт О’Брайън и други.

Според конкуренти на „Елк“, постигнали по-ниски изборни резултати от него, за блока са гласували някои военни части. Също така, много средства за масова пропаганда са му оказвали информационна подкрепа. В периода на предизборната кампания за парламент немалко политици поставяха под съмнение опозиционния характер на блока „Елк“, заявявайки, че зад него стои зетят на президента Серж Саргасян Микаел Минасян, който е посланик на Армения във  Ватикана. Сам Минасян, чиято дейност често бива свързвана с работата на много арменски медии, и Никол Пашинян опровергаха въпросните твърдения. Обаче начинът, по който властите в повечето постсъветски държави са подкрепяни от откровено антируски структури в качеството им на техни „спаринг партньори“, е известен. Достатъчно е да си спомним безславно завършилото президентстване на Виктор Янукович – именно неговата администрация насърчи (и, както някои твърдят, финансира) националистическата партия „Свобода“ на Олег Тягнибок, една от ударните сили по време на февруарския държавен преврат в Украйна през 2014 година.

През август 2017 година активисти на блока „Елк“ излязоха със скандалната инициатива за „декомунизация“ на имената на някои арменски улици и други обекти – пак така, по украински образец. През ноември тази година в Ереван е планирано подписването на мащабен договор между Армения и Европейския съюз – за всеобхватно и разширено партньорство – който (независимо, че документът не се е появил за широко обсъждане в публичното пространство) от известно време шумно се раздухва. Предприемат се отвличащи вниманието маневри, предназначени да прехвърлят цялата отговорност за, меко казано, нееднозначната политика на арменските власти, върху членството на страната в Евразийския икономически съюз. Например, неочаквано спомнилите си нарастващия външен дълг на малката република „опозиционери“, не споменават това, че процесът на евразийската интеграция има постепенен характер; че много негови механизми започнаха да се задействат едва през 2017 година. Те също така отминават с мълчание и факта, че тази година БВП на Армения, в сравнение с първото тримесечие на 2016-та, е нараснал с 6,5 процента; че ръстът на износа на арменски стоки в периода януари – май 2017 г. е с повече от една четвърт по-висок в сравнение с аналогичния период на предходната година. Изобличителите на „колониалната политика на Кремъл“ (чиито позиции биват лансирани от повечето „независими“ арменски медии) не споменават и за обема на паричните преводи в Армения, който е с над 18% по-голям от този през 2017-а. Дума не издумват и за кредитните влогове по линия на Евразийската банка за развитие, нито за получения от страната дял от митническите такси в рамките на Евразийския икономически съюз. Що се отнася до сътрудничеството с Иран, то създаването на свободна икономическа зона в пограничния район около градчето Мегри е непосредствено свързано именно с членството на Армения в ЕАЭС.

Представители на управляващата Армения Републиканска партия (РПА) твърде дипломатично дадоха да се разбере, че за „Елк“ няма да има никакви последствия, свързани с инициативата ѝ за напускане на евразийската общност. „Ако има политически сили, които призовават към излизане от Евразийския икономически съюз, за тях самите би било по-добре да не коментират на емоционално ниво това, а да предложат конкретни факти и съответната алтернатива. Когато е взето решението Армения да влезе в този съюз, са направени ясни изчисления – какво ще спечелят от това нашите селски стопани, инвеститорите, туризмът, икономиката.“ Това заяви пессекретарят на РПА Едуард Шармазанов. Той припомни, че Армения се е присъединила към 170-милионен пазар и че „проблеми,  разбира се, има; но в кой съюз ги няма… Разговорите за излизане на Армения от Евразийския икономически съюз обаче, не са в интерес на страната ни“. По думите на Шармазанов присъединяването на Армения към евразийската икономическа общност не е само политическо, но и икономическо решение, позитивните резултати от което са налице: с 23% е увеличен износът, като значителна част от него се пада на страните от ЕАЭС; с до 30% се е увеличил броят на туристите, в това число от Нагорни Карабах. Политикът призова да не се правят политически изявления без сериозна обосновка, а на базата на реални аргументи.

Има обаче неща, които подсказват, че историята ще има продължение. Инициативата „Елк“ е  достатъчно тревожен симптом, свидетелстващ не само за нарастването на антируските настроения сред определена част в арменското общество, но и за сериозни опити за манипулиране на масовото съзнание. В Ереван преди три години, за разлика от Киев, броят на протестиращите срещу промените във вътрешнополитическия вектор – от европейски към евразийски – не надвишаваше 50 души в продължение на няколко дни. Сега този брой расте. Утвърждаването на Евразийския  икономически съюз се случва в условията на сложни международни условия, когато всеки опит за обединяване на постсъветските републики се представя като „имперски машинации на Кремъл в опитите му да възстанови Съветския съюз“. „Антирейтингът“ на блока „Елк“, разбира се, също расте. Но атаките срещу руско-арменските отношения и участието на Армения в евразийския  интеграционен проект няма да престанат. Ответният удар би трябвало да бъде съвсем ясен и правилно разбран.

Автор: Андрей Арешев

Източник: fondsk.ru

Превод: Елена Дюлгерова