В правителството на Ангела Меркел настъпи разкол поради разногласията между федералния канцлер и нейните партньори от Християнсоциалния съюз (ХСС) по повод на миграционната политика на Германия. Местните медии предполагат, че една допълнителна ескалация може да доведе до излизане на ХСС от коалицията и до оставка на Меркел. В същото време експертите считат, че двете партии все още могат да намерят компромис.

В съюза между ХДС на Ангела Меркел и ХСС назря конфликт, който според германските медии може да доведе до крах на политическата кариера на канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел. Разногласията в коалиционното правителство възникнаха във връзка с миграционната политика на страната.

На 12 юни министърът на вътрешните работи на Германия и лидер на ХСС Хорст Зеехофер трябваше да представи така наречения план Masterplan Migration – стратегията за преодоляване на имигрантската криза в Германия. Представянето обаче се провали – Зеехофер просто не се появи. Причината за това станаха противоречията между него и канцлера Ангела Меркел по повод на депортирането на бежанците, търсещи убежище на германската граница.

Същата вечер Меркел и Зеехофер се срещнаха лично, за да обсъдят ситуацията, но по време на продължилите два часа и половина преговори така и не беше постигнат желаният компромис. Канцлерът Меркел настоява шефът на германското външно министерство да изчака до срещата на ЕС на 28 юни, на която тя ще се постарае да постигне общоевропейско решение на въпроса. По време на срещата на ЕС, която ще се проведе в Брюксел, ще се обсъждат предложения за изменение на европейската политика за приема на бежанци, която понастоящем задължава бежанците да подадат молба за убежище в първата страна в Евросъюза, в която пристигат – най-често това са Гърция и Италия.

На следващия ден пленарното заседание на Бундестага беше прекъснато за два часа, за да може депутатите от ХДС и ХСС да проведат отделна среща и да обсъдят възможностите за компромис. По време на заседанието баварските депутати от ХСС са поискали незабавно изпълнение на всички точки от плана на Зеехофер, а Меркел, от своя страна, се е опитала да успокои колегите си и отново е помолила да й се даде още време.

Конфликтът между ХДС и ХСС все още не е разрешен, а в медиите се изказват опасения, че една допълнителна ескалация може да доведе до излизането на ХСС от коалицията, която Меркел успя да постигне с много труд и усилия. В такъв случай в Германия ще се проведат предсрочни избори. Представителите и на двете партии обаче вече увериха, че са заинтересовани от запазването на единство.

Планът на Зеехофер

Самият план Masterplan Migration все още не е публикуван, но по данни на германските медии новата стратегия предвижда възможност да се забрани влизането на територията на ФРГ на бежанци, които не притежават никакви документи за самоличност, а също така и на лица, на които по-рано е било отказано предоставянето на убежище в Германия. Баварските депутати настояват за незабавно приемане на новите правила без съгласуване с европейските съседи. Меркел пък подчертава, че националното законодателство на Германия не трябва да противоречи на европейските споразумения, поради което страната следва да се откаже от едностранните мерки.

Освен това канцлерът на Германия решително се обявява срещу предложението на Зеехофер да се дава отказ на бежанци, търсещи убежище, ако те вече са били регистрирани в друга страна от ЕС. Това нововъведение може да измени цялата процедура по прием, която се е практикувала досега, и ще означава повратна точка в миграционната политика на Меркел. Нещо повече, то ще окаже влияние върху политиката по прием на бежанци в целия Европейски съюз.

По думите на ръководителя на Центъра за германски изследвания в Руската академия на науките Владислав Белов, ХСС начело със Зеехофер взема предвид чл. 18. от местния закон за имиграцията, позволяващ да не се допускат лица поради съображения за националната сигурност, както и лица, които вече са подали заявление в други страни. „Другата позиция е на Ангела Меркел и нейните поддръжници, които заявяват, че в рамките на Дъблинското споразумение (съгласно което бежанците са длъжни да искат убежище в първата страна в ЕС, в която пристигнат) има изключения, обусловени от хуманитарни въпроси”, обяснява експертът.

От 2014 г. насам в Европа са пристигнали повече от 1,8 милиона имигранти. Италия официално приема около 170 000 бежанци годишно, но според различни оценки в страната влизат още близо 500 000 нерегистрирани имигранти. През лятото на 2015 г. повече от милион бежанци пристигнаха в Германия след като Меркел отвори държавните граници със знаменитите думи: „Ще се справим”. В самото начало на миграционната криза през 2015 г. между ХДС и ХСС вече възникнаха първите принципни различия. Те бяха формално уредени след парламентарните избори през миналия октомври, но основните противоречия си останаха актуални. Както отбелязва експертът от Международния институт за хуманитарно-политически изследвания Владимир Брутер, противоречията между партиите по въпросите на имиграцията ще се съхранят и в бъдеще. „Не е правилно да твърдим, че конфликтът между тях (ХДС и ХСС) има моментен характер. Имаше го преди изборите, както и след тях, ще го има и в бъдеще. ХСС винаги ще бъде срещу имиграцията”, смята експертът, отбелязвайки, че ХДС и ХСС са идеологически съвсем различни партии, които виждат по напълно различен начин бъдещето както на своята страна, така и на Европа.

От какво е заплашена Меркел?

Въпреки тиражираната от много западни медии версия, че натискът върху Меркел може да доведе до разпадане на коалицията и до падане от власт на канцлера, запитаните от „Газета.ру” експерти са на едно мнение, че няма да се стигне до излизане на ХСС от коалицията. Такава вероятност, разбира се, съществува. По думите на експерта от Международния институт за хуманитарно-политически изследвания Владимир Брутер представителите на партиите ще се опитат да се договорят: „Както те, така и много други отлично осъзнават, че сега няма нужда от предсрочни избори.” „Оставам с впечатлението, че ХСС се опитва да спечели максимума от ситуацията, но няма да тръгне директно по пътя на предсрочните избори. Въпреки това разногласията, като цяло, ще продължат и сегашното правителство ще бъде в много уязвима ситуация, като ще му бъде трудно да приема решения, защото съществуват сериозни разногласия по големите въпроси между всички участници в коалицията”, твърди Брутер.

Сходна е позицията и на Владимир Белов от Руската академия на науките. „Теоретично погледнато, излизането на ХСС от коалицията е възможно, но сега, по мое мнение, страните ще намерят някакво компромисно решение. За Зеехофер е важно да запази твърдата си позиция и едва след това да върви по пътя на компромиса. Мисля, че той може да бъде постигнат след няколко седмици – малко след срещата на ЕС”, смята експертът. По думите на Белов многобройните спекулации по темата за възможна оставка на Меркел са просто опити на отделни депутати или медии да се възползват от създалата се ситуация.

Владимир Брутер подчертава, че в настоящия момент в Германия няма адекватна алтернатива на Меркел за поста канцлер на ФРГ. „Ако имаше алтернативен силен кандидат за позицията на канцлера, ако той можеше да изпъкне и да наложи кандидатурата си, ако той имаше впечатляващ рейтинг и част от политическия елит, който не иска промени, зад гърба си – тогава това би било възможно. В настоящия момент такъв вариант не стои на дневен ред и може да предположим, че Зеехофер също не се вижда в такова качество. Други кандидати изобщо няма”, констатира Брутер.

Що се отнася до перспективите за изменение на миграционната политика на Германия, експертът отбелязва, че тя и без това вече е променена. Докато на канцлерския пост стои Меркел обаче, официално няма да се говори за това – тя ще настоява, че се изменят само детайли и правни норми. „Политиката за прием на бежанци ще продължи да бъде безалтернативна, тъй като Германия се позиционира като страна, която приема онези, които са преследвани в своята държава на постоянно пребиваване. Това означава, че юридически пътят за бежанците е отдавна открит, а от гледна точка на принципите ще им бъде предоставено определено ограничено право на влизане в Германия”, смята експертът.

Автор: Екатерина Суслова

Източник: „Газета.ру