Ким Чен-ун бе на първото си посещение в чужбина, откакто стана лидер на КНДР

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се ангажира да премахне ядреното оръжие и да се срещне с представители на САЩ. Това съобщиха от китайското правителство в изявление, цитирано от Reuters, след историческата среща на Ким Чен-ун с президента Си Дзинпин. От своя страна, китайският лидер обеща да поддържа приятелски отношения с изолирания си съсед. Традиционното приятелство между двете страни се основава на безценното наследство, което са им оставили лидерите от предходните генерации, заяви той, цитиран от ТАСС. 

След два дни на спекулации, Китай и Северна Корея потвърдиха, че Ким Чен-ун е посетил Пекин и се е срещнал със Си Дзинпин по време на неофициална визита в Китай,  както я нарече китайският външен министър, която е продължила от неделя до сряда. 

Посещението в Китай е първата му известна визита извън Северна Корея, след като той пое властта през 2011 г. Според анализаторите това посещение служи като подготовка за предстоящата среща на върха между Северна Корея и САЩ.

Севернокорейската новинарска агенция KCNA не спомена обещанието на Ким за премахване на ядреното оръжие или очакваната среща с американския президент Доналд Тръмп, която е планирана за май.

Пекин традиционно е най-близкият съюзник на потайната Северна Корея, но връзките между двете страни се влошиха, след като Северна Корея се впусна в набавянето на ядрено оръжие, както и заради това, че Китай даде подкрепата си върху страната да бъдат наложени тежки санкции. 

Външното министерство на Китай цитира Ким, който заявява, че ситуацията на Корейския полуостров започва да се подобрява, защото Северна Корея е поела инициативата да облекчи напрежението и да предложи предложения за мирни преговори.

„Нашата последователна позиция е да се ангажираме с премахването на ядреното оръжие от полуострова, в съответствие с волята на покойния президент Ким Ир-сен и на покойния генерален секретар Ким Чен-ир”, заяви севернокорейският лидер.

Северна Корея е готова да разговаря със Съединените щати и да проведе среща на върха между двете страни, каза още той.

„Въпросът за премахването на ядреното оръжие на Корейския полуостров може да бъде решен, ако Южна Корея и САЩ реагират на нашите усилия с добра воля, ако създадат атмосфера на мир и стабилност, като същевременно предприемат пoстепенни, синхронизирани мерки за осъществяване на мира”, каза Ким.

От Белия дом обявиха, че китайската страна е запознала САЩ с детайли от проведената среща. „Съединените щати остават в тесен контакт с нашите съюзници Южна Корея и Япония. Виждаме този развой на събитията като допълнително доказателство, че нашата кампания за максимален натиск създава подходящата атмосфера за диалог със Северна Корея”, се казва в изявлението.