След като Върховният съд на Испания издаде европейска заповед за арест за Пучдемон миналия петък, популярният каталунски лидер бе задържан в неделя в Германия, избягвайки преди това арест във Финландия. Пучдемон, който може да получи 25 години затвор, е обвинен в подстрекателство към бунт и безредици, след незаконния референдум за независимост в края на 2017 г., както го наричат в Мадрид. Няколко негови сподвижници също са били вкарани в затвора.

При сблъсъците с полицията в Барселона и в много други градове са ранени най-малко 79 души, сред които и 13 полицаи, твърди Sputnik. Протестиращите са хвърляли камъни и са обстрелвали силите за сигурност с предмети, които са им били под ръка. Испанската полиция е използвала палки при сблъсъка с разярената тълпа, опитвайки се да попречи на протестиращите да се доберат до офиси на представители на централното испанско правителство. Появи се информация, че полицаите бият протестиращите и стрелят с оръжия над главите на демонстрантите, за да разпръскат тълпата, докато протестиращите са хвърляли яйца и тенекиени кутии срещу въоръжените сили.

Нажежената ситуация принуди председателя на каталунския парламентент Роже Торент да призове за спокойствие и отговорност. В изказване по телевизията в неделя той се обяви в защита на гражданските свободи и суверенните права. „Никой съдия, никое правителство, никой държавен служител няма право да обвинява и преследва президента на всички каталунци, заяви той, цитиран от Reuters.

Висшият окръжен съд в Шлезвиг-Холщайн трябва да реши дали да бъде отказано искането за екстрадиция в Испания. Системата за европейска заповед за арест, която действа от 2004 г. насам, улеснява страните от ЕС да изискват екстрадиране от други държави от ЕС. Премахната e необходимостта от вземане на политическо решение при този процес. Миналата година Върховният съд в Испания издаде международна заповед за арест за Пучдемон, но я оттегли през декември, за да избегне риска да му бъде предоставено убежище от белгийските власти.