Ще се реши ли американският президент Доналд Тръмп на удари срещу Сирия?

Американският президент Доналд Тръмп планира да нанесе военен удар срещу Сирия, независимо от факта, че това противоречи на международното право и решенията на Съвета за сигурност на ООН, съобщават световните осведомителни агенции, позовавайки се на изявленията от Вашингтон. Във вторник, 10 април, стопанинът на Белия дом обяви, че САЩ разполагат с „много варианти във военен план” като отговор на предполагаемата химическа атака в сирийското градче Дума, която Вашингтон приписва на армията на Башар Асад. Обвиненията на американската администрация категорично се отричат от Дамаск. От своя страна, Москва поставя под съмнение дали изобщо е било употребявано химическо оръжие и настоява за провеждане на независимо разследване от Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО), но Вашингтон отказва да обвърже своите действия с резултатите от разследването. Напрежението ескалира стремително. Американските ескадрени миноносци „Портър и „Доналд Кук, снабдени с ракети „Томахоук, приближиха сирийските брегове, където според турския портал Hurriyet са били пресрещнати от руски самолети Су-24, които на четири пъти са прелитали над корабите, имитирайки атака. Всеки момент се очаква президентът Доналд Тръмп да направи изявление дали ще извърши военен удар срещу Сирия, съобщава Fox News, позовавайки се на високопоставен правителствен източник. Бил Клинтън нападна Югославия, Джордж Буш – Ирак, а Барак Обама – Либия. Всички тези случаи си приличат с погазването на международното право. Днес обаче ситуацията е още по-опасна и драматична. Сирия е не просто суверенна страна, член на Организацията на обединените нации, но и съюзник на Русия. Москва подкрепя режима в Дамаск в неговата борба срещу радикалните терористични организации като „Ислямска държава” и „Хаят Тахрир ал-Шам” (клон на „Ал-Кайда”) и разполага със свои войски на сирийския военен театър. Потенциална американска агресия ще застраши пряко живота и здравето на руски военнослужещи и представлява нападение срещу руски съюзник. Москва не може да си позволи да бездейства.

Какво се случва?

За американски военен удар срещу Сирия се заговори няколко седмици преди химическата провокация в Дума. В началото на март САЩ обявиха, че ако Съветът за сигурност на ООН не успее да наложи прекратяване на огъня в района на Източна Гута край Дамаск, Вашингтон е готов да действа сам с ракетни удари. Началникът на Генералния щаб на Русия генерал Валерий Герасимов веднага предупреди, че ако възникне заплаха за живота на руски военни, въоръжените сили на страната „ще предприемат ответни мерки на въздействие както срещу ракетите, така и срещу носителите, от които са изстреляни”. По същото време президентът Владимир Путин категорично заяви, че всяка агресия ще срещне решителен руски отговор. Всичко вече е казано. Световният мир е в ръцете на непредсказуемия американски президент Доналд Тръмп, който е тласкан към опасна авантюра.

Какви са възможностите?

Съединените щати са във влошени отношения със сирийските съседи – Турция, Иран и Ирак и не могат да разчитат на подкрепа за сериозна наземна операция срещу Дамаск. Вместо това Америка струпва военноморска армада край сирийските брегове. Наред с двата ескадрени миноносци „Портър” и „Доналд Кук” в Средиземно море действа 6-ти американски флот, в чийто състав влизат още два миноносци за ракетни атаки, както и самолетоносач, чрез който могат да се нанасят въздушни удари. Във вторник, 11 април, Вашингтон командирова от Норфолк на Източното крайбрежие към Близкия изток още една морска група начело с авионосеца „Хари Труман”. Въпреки заявките на Доналд Тръмп за изграждане на коалиция срещу Башар Асад, за момента американските съюзници в НАТО се противопоставят на включването им в опасното начинание. Премиерът на Великобритания Тереза Мей отклони поканата да участва в ударите и заяви, че са нужни още доказателства за извършена от Дамаск химическа атака. Единственият „желаещ” да се присъедини към авантюрата на Вашингтон за момента се оказва френският президент Еманюел Макрон, който въпреки мощната вътрешна съпротива не изключва военна намеса на Париж.

За разлика от демонстративния ракетен удар на Доналд Тръмп по сирийската база „Шайрат край Хомс вероятно този път очертаващата се американска атака ще бъде в по-голям мащаб, а целта – да бъде силно ограничен военният капацитет на Дамаск в битката му срещу ислямистките милиции, твърдят военни наблюдатели. Вероятно подобна операция ще включва серия от ракетни и въздушни удари в продължение на няколко дни. Предполагаемите цели ще бъдат базите на сирийските военновъздушни сили – „Думеир”, „Мардж Рухайл” и „Мезех” край Дамаск, както и командни пунктове и правителствени комплекси. Колкото по-мащабна е кампанията, толкова по-голям е рискът от сблъсък с Русия. „Възниква въпросът доколко САЩ ще посмеят да престъпят границата, след която следва не регионална, а глобална война с използването на ядрено оръжие”, пита професорът от руската Академия за военни науки Вадим Козюлин. Министерството на отбраната на САЩ е особено обезпокоено от възможността за открита конфронтация между Съединените щати и Русия в случай, че в резултат на американските действия пострадат руски военнослужещи, съобщава вестник Los Angeles Times. В Пентагона оценяват като сериозна възможността за потенциален сблъсък между двете сили при подобен развой на събитията, става ясно от публикацията.

Поради това реалистичният вариант изглежда друг. Напълно възможно е Вашингтон да концентрира атаките си към предполагаемите сирийски бази, в които се намират ирански войски и военни съветници, като в същото време използват линията за предотвратяване на инциденти с руските военни, за да ги предупредят предварително – точно както стана с ракетните атаки от април миналата година. В тази ситуация може да бъде направен опит за вбиване на клин между Техеран и Москва, който да се използва от ястребите в обкръжението на Тръмп, начело с Джон Болтън, като допълнителен коз в засилването на военния натиск спрямо Иран. При този развой Вашингтон ще се опита едновременно да излезе от ситуацията и да демонстрира сила, без да поражда риск от война с Русия. В тази хипотеза Доналд Тръмп може да се реши на провеждане на наказателна акция по малко на брой символични цели в Сирия, с които по-скоро да покаже решителност, отколкото да цели съществен военен ефект.

Един ограничен американски удар вероятно няма да срещне решителен руски отговор. Политиката на руския президент Владимир Путин е насочена към избягване на всякакви провокации и снижаване на напрежението. Москва се опитва да не дава поводи на САЩ и техните европейски сателити да издигат втора „желязна завеса и да разпалят нова Студена война. Очевидно е, че в случай на руски ответни удари срещу кораби на Вашингтон напрежението ще ескалира с бързи темпове. В настоящия момент Москва не разполага с достатъчно сили в Източното Средиземноморие, за да се бори срещу армията на САЩ, а опасността от бърза ескалация и използване на тактическо ядрено оръжие е напълно реална. Желанието на Вашингтон да тества решимостта на Русия да защити своите съюзници представлява може би най-голямото предизвикателство пред световния мир от времената на Втората световна война. Светът се движи по опасна плоскост, в която все още битуват илюзиите за глобална хегемония и безнаказаност за всяко грубо погазване на действащото международно право.