Държавният департамент на САЩ призна в официално изявление, че в Сирия е използвано химическо оръжие от групировката „Хайят Тахрир аш-Шам”, свързана с „Джебхат ан-Нусра”. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от РИА „Новости”. Това е първото официално признание на Държавния департамент не просто за наличието, а и за употребата на „химическо оръжие от „Джебхат ан-Нусра” в Сирия при извършването на терористични атаки, макар Русия многократно да е предупреждавала за това, допълни той.

Говорителят на Министерство на отбраната на Русия отбеляза, че засега в провинция Идлиб е известен само един случай на използване на химическо оръжие — този в Хан-Шейхун. „Въпреки това САЩ упорито обвиняваха за него правителствените войски. А изпълнителите на този терористичен акт, както сега установи Държавният департамент – те наричаха „умерена опозиция, коментира Конашенков. „Изхождайки от официалното изявление на Държавния департамент на САЩ, всичко си идва на мястото: в Идлиб действа свързаната с „Ал Кайда” групировка „Джебхат ан-Нусра”, която не само притежава, но и използва химическо оръжие срещу мирното население”.

Междувременно в петък подкрепяните от САЩ опозиционни Сирийски демократични сили обявиха победата над „Ислямска държава” в град Ракка, което определиха като историческо постижение. Сирийските демократични сили, които са съставени от кюрди и араби, поеха пълен контрол над Ракка в четвъртък. Градът и провинцията към него ще бъдат част от децентрализирана и федерална Сирия, предаде Reuters.

„Ще защитаваме границите на провинцията срещу всяка външна заплаха и потвърждаваме, че бъдещето на провинцията Ракка ще бъде определена от народа ѝ в рамките на децентрализирана, федерална и демократична Сирия, в която хората от провинцията ще управляват собствените си дела”, гласи официално изявление на Сирийските демократични сили, в което официално се обявява освобождението на града от „Ислямска държава”.