Съединените американски щати ограничават рязко издаването на визи за руски граждани. Посолството на САЩ в Москва ще преустанови обработката на документи за неимиграционни визи в сряда, 23 август. Мярката идва в отговор на настояването на руския президент Владимир Путин Вашингтон да съкрати дипломатически и техническия си персонал в Русия заради наложените антируски санкции. Очаква се услугата да бъде възстановена от 1 септември, но само в Москва.

„Току-що се запознах с това решение, видях само кратките обобщения в медиите, затова, разбира се, ще разгледаме въпроса допълнително”, каза Лавров на пресконференция. Според министъра мерките, с които ще реагира Русия ще зависят от резултатите от по-нататъшното проучване на решението на САЩ.

„Мога да кажа едно – няма да си го изкарваме на американските граждани. Ако някой се надява, че в този случай лошият пример ще бъде заразен, греши”, каза Лавров.

Решението на посолството на САЩ в Русия да прекрати издаването на визи на гражданите на Беларус носи ясни политически подбуди, добави Лавров. „Мисля, че политическият подтекст е ясен за всички тук”, заяви Лавров на пресконференция след разговор със своя египетски колега.

В изявление от понеделник стана ясно, че гражданите на Беларус вече няма да могат да кандидатстват за визи в Посолството на САЩ в Москва или в консулството в Санкт Петербург. От Посолството на САЩ в Москва заявиха, че ще насрочат за друга дата изслушванията за неимигрантски визи за онези граждани на Беларус, които са платили такса за кандидатстване, като насърчиха онези, които не са платили тази такса да насрочат дата за изслушванията си в посолствата на САЩ във Варшава, Киев или Вилнюс.