Държавният департамент на САЩ назначи специален посланик в Украйна. За такъв беше избран бившият американски постоянен представител в НАТО и бивш анализатор в ЦРУ, Кърт Волкър. Формално длъжността специален посланик за Украйна се създава за първи път, но фактически Волкър става приемник на Нюланд. Тя, макар и да нямаше някаква конкретна длъжност за Украйна, ще бъде запомнена не само с раздаването на гевречета на Майдана. Официално, задачата на Волкър ще бъде да координира усилията на Държавния департамент по „урегулиране на украинския конфликт. В частност, на Волкер ще му се наложи да поддържа контакти с помощника на руския президент Владислав Сурков, с който преди това общуваше Нюланд. През януари тази година Нюланд и няколко други видни представители от Държавния департамент си подадоха оставките поради нежеланието си да работят с администрацията на Доналд Тръмп. През изтеклите месеци украинското направление в работата на Държавния департамент остана вакантно.

Who is Mr. Volker?

Специалният посланик на Държавния департамент е на 55 години. До преминаването си на дипломатическа длъжност Волкър работи като анализатор в ЦРУ от 1986 до 1988 г. В края на 90-те години става първи секретар на мисията на САЩ в НАТО, а след това я ръководи от юли 2008 г. до май 2009 г. После започва работа във вашингтонската лобистка фирма BGR Group, гравитираща около Републиканската партия на САЩ. Именно към тази фирма се обръща и Порошенко за прокарване на своите интереси в администрацията на Тръмп. Основателят на компанията Ед Роджерс преди това е работил като заместник на помощника на президента Джордж Буш-старши. Той е противник на Тръмп и е един от лидерите на движението Never Trump.

От 2012 г. Кърт Волкър ръководи института на Джон Маккейн (McCain Institute for International Leadership), създаден към държавния университет в Аризона по инициатива на самия Маккейн. Медиите в САЩ съобщават, че институтът е получавал пари от Джордж Сорос, Ротшилд, мароканската държавна корпорация, иранските лобисти от Националния ирано-американски съвет и от Саудитска Арабия. Маккейн твърди, че макар институтът да носи неговото име, той „няма нищо общо с него”. Но факт е, че институтът е създаден с парите, останали от предизборната кампания (около 9 милиона долара) на Маккейн през 2008 г. Бъдещите украински „клиенти на Волкър приветстват неговото назначение. По този повод Порошенко пише в Twitter: „Това е значителна, своевременна крачка в интерес на прекратяване на руската агресия и възстановяване териториалната цялост на Украйна, включително и на Крим.

Един от украинските дипломати характеризира Волкър по следния начин: „Той познава добре Украйна, защото беше привлечен през последната година и половина да работи по решаване на украинските въпроси (вероятно става въпрос за лобиране на украинските интереси в САЩ от страна на BGR Group). Освен това, не може да се каже, че той е последният човек в американския истаблишмънт. Дипломатът, също така съобщава, че Волкър вече е осъществил контакт с украинската страна и скоро ще бъде представен от държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който на 9 юли посети Киев.

Впрочем, експертите не очакват някакви съществени успехи от новия специален посланик. Директорът на киевския Център за политически изследвания и конфликтология Михаил Погребинский отбелязва, че отчитайки бекграунда на Волкър „по-неподходяща кандидатура за търсене на компромисно решение едва ли ще може да се намери. За вестник „Взгляд”, Погребинский казва: „Държавният департамент назначи за търсене на компромис човек, който официално е регистриран като лобист за Украйна. Очаква се ефектът от това да бъде засилване на украинската позиция в преговорния процес. Всичко това обаче не предполага, че някой ще води с Волкър съдържателни преговори. Но в края на краищата, важно е каква задача ще постави Тръмп на Волкър и той просто ще бъде принуден да я изпълни”. В случая обаче са важни не само указанията на президента, а и връзките на специалния посланик с определени групи във Вашингтон.

Институтът, в който работеше Волкър, съветваше Пентагона да нанесе удари върху сирийските въоръжени сили.

Що се отнася до последната работа на Волкър в института на Маккейн, то тази структура е свързана с неоконсервативните групи във външно-политическия истаблишмънт на САЩ. Групата от политици и експерти – неокони има връзки с „интервенционисткото” крило на Републиканската партия. Те даваха тон на външната политика при управлението на Джордж Буш-младши. Тръмп се намира в доста сложни отношения с клана Буш и сенатора Маккейн. В последно време обаче реториката на Тръмп (например за Иран), все повече започва да прилича на агресивната линия на неоконите.

Нестабилното положение, в което се намира администрацията на Тръмп, го кара да се съобразява с позицията на тази влиятелна група. Самите представители на института на Маккейн заемат крайно агресивни позиции по повечето въпроси. Така например, те лобираха през 2013 г. американските въоръжени сили да нанесат удар по Сирия. Политолозите са уверени, че: „Назначаването на още един политически „ястреб в лицето на Кърт Волкър логично се вписва в днешната ситуация.  Някакъв положителен импулс в украинския конфликт не може да се очаква от администрацията на Тръмп. Смяната на Нюланд с Волкър означава, че Тръмп няма намерение да променя вектора на действие по отношение на Украйна.

Автор: Андрей Резчиков

Източник: „Взгляд