Ето какво се казва в прав текст в едно детско стихче: „Опа-опа, Америка, Европа, Индия, Китай, хайде излитай!”. Без „излитането” на своите силни конкуренти, американците не биха могли да запазят своята лидерска позиция. Опитвайки се да не загубят в надпреварата за влияние в Азиатско-Тихоокеанския регион, Съединените щати извадиха от ръкава си още един коз, като учредиха Американо-индийски форум за стратегическо партньорство (USISPF).

„Тази корпорация с нестопанска цел е фокусирана върху стимулирането на деловите отношения между САЩ и Индия и укрепването на стратегическите връзки между двете страни”, съобщава от Вашингтон PRNewswire.

Това, че деловите и политическите кръгове в САЩ усилено ухажват Ню Делхи, се вижда с невъоръжено око. Най-голямата американска компания Cisco Systems Inc., която разработва и продава оборудване за електронни мрежи, основно предназначено за крупни организации и телекомуникационни предприятия, е получила през миналата година печалба над 10 милиона долара, продавайки продукция на стойност 49,25 милиарда. Нейният директор Джон Чембърс вече се обясни в любов на Индия, съобщавайки за Business Today в Делхи: „Индия е прекрасно място за инвестиции, прекрасен пазар, но и прекрасен източник на добре образовани кадри.”

Индия се превърна в основен пазар за компанията, чиито продажби нарастват с десетки проценти, а за нея тук работят около 11 хиляди индийци, създаващи нови продукти. Сега Cisco има намерение да превърне тази страна в експортен възел, за да „работим заедно и заедно да се разрастваме”.

„Ние не сме лобираща организация”, заяви в Делхи ръководителят на Cisco Джон Чембърс, който е председател на новородения USISPF. „Ние сме стратегическа организация, форум, който спомага двете държави да се развиват успешно.”

Бурни вълни от чувства към Индия се изляха и от страна на Вашингтон. PRNewswire например смята, че USISPF се появява в „ключов момент от развитието на отношенията” между тези страни, за да стане основа на „най-силното стратегическо партньорство между САЩ и Индия”.

Откъде идва това внимание към Индия? Нима анализаторите в ЦРУ не са добре информирани, че при своето завидно трето място по брой на милиардери, в Индия 22 процента от населението живее в бедност? На практика тук няма развита енергийна, транспортна и селскостопанска инфраструктура, тоест да се развива „съвместно” със Съединените щати, не е по силите на Индия.

Вниквайки по-дълбоко в сметките на американците, става ясно, че не Индия е „кандидатът за излитане”. „Кандидатът за излитане” в плановете на господарите от Америка е Китай. И именно с тази цел Вашингтон вече започна да разпределя оръжие в региона – за когото, колкото е необходимо. Отчитайки териториалните спорове между Ню Делхи и Пекин в Кашмир (и не само там) и нулевите печалби в индийския държавен бюджет за 2016 г., във Вашингтон разчитат, че няма да им е трудно да привлекат на своя страна и в полза на своите интереси индусите. Така че никак не чудно, че появата на бял свят на USISPF предизвика у индийския истаблишмънт светкавична еуфория – след десетилетия напразни уговорки с администрацията на Обама: в тесен кръг, за тясно сътрудничество.

Министърът на финансите и отбраната на Индия Арун Джейтли заяви във Вашингтон, че мисията на новия фонд е значително по-мащабна от взаимноизгодното сътрудничество: „Влязохме в нова ера, основана на стратегическото партньорство между САЩ и Индия, където ще работим в тясно сътрудничество с бизнеса и лидерите в американското правителство за постигане на нашата цел – укрепване на икономическия ръст, създаване на работни места, иновации и предприемачество.” Толкова оптимизъм, сякаш Индия още утре ще излети от своето 141-во място в света по брутен вътрешен продукт на човек от населението и ще се нареди на стотното – до Барбадос.

India New England News цитира ръководителя на Департамента по телекомуникациите на Индия Арун Сундарараджан: „В Индия цифровата икономика вече съставлява 15 процента и именно тя притежава потенциалната възможност да увеличи БВП на страната ни в по-голяма степен, отколкото другите отрасли. Нашето стратегическо партньорство ще промени правилата на играта в този сектор на икономиката. Това ще окаже голямо влияние и на електронните плащания, тъй като работим с голям брой американски компании в тази област.” Арун Сундарараджан предвижда безпрецедентна интеграция между високотехнологичните компании в САЩ и Индия, където броят на електронните плащания в икономиката стремително расте, което днес се разглежда като един от основните признаци за прогрес.

По-просто казано, индийците смятат, че след като в управата на новия фонд влизат представители на Cisco, Deloitte LLP, Emerson Electric, PepsiCo, MasterCard, Steptoe & Johnson, The Cohen Group, Bank of America Merrill Lynch или Squire Patton Boggs, всичките тези компании моментално ще започнат да работят за Индия…

Достатъчно е обаче поне малко да познаваш американския стил на работа, за да разбереш, че няма да има никаква синергия. Нито днес, нито утре. Ще има цинична пресметливост, чрез която САЩ ще се опитат да разрушат контурите на новия свят между Индия и Пакистан, очертал се в Астана по време на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), чиито пълноправни членове станаха двете страни на 9 юни 2017 година.

Както пише канадският Global Research, „двете страни, които станаха пълноправни членове на Шанхайската организация за сътрудничество, предложиха условия за нормализиране на отношенията между Делхи и Исламабад… Министър-председателят на Пакистан Наваз Шариф подкрепи предложението на Си Дзинпин „да се сключи петгодишен договор за добросъседство между страните членки на ШОС“.

Тъкмо затова Вашингтон така стремително се втурна да укрепва стратегическото си партньорство с Ню Делхи.

Автор: Елена Пустойова

Източник: fondsk.ru

Превод: Елена Ддюлгерова